oktober 5, 2023

Tesla står med æren for fremgang i bilsalget

Salget af nye biler i Danmark har udviklet sig til en positiv historie i løbet af 2023. Fremgangen hænger primært på Tesla, men der er også andre positive historier.

TEKST OG FOTO Morten B. Bek

2022 sluttede med en fuser for den danske bilbranche. Kun cirka 150.000 nye biler indregistreret på et år er et niveau, bilforhandlere og -importører kigger tilbage på uden stolthed. Her i 2023 ser det lysere ud: fra 1. januar til 30. september har der, i følge De Danske Bilimportører, været stigning i indregistrering af nye biler hver eneste måned.

De Danske Bilimportører regner med, at når 2023 slutter, vil der være indregistreret over 170.000 nye biler i løbet af året (alle tal i artiklen er fra bilstatistik.dk). Ved udgangen af september stod bil-barometeret på 123.998 biler, så der skal løbes stærkt for, at de sidste tre måneder af 2023 kan give de resterende cirka 46.000 biler. Gennemsnitligt har bilforhandlerne indregistreret 13.778 nye biler hver måned fra januar til og med september.

Det er en positiv historie, at salg og indregistreringer har fået et løft. Stigningen er på 14 procent, og det ser godt ud for branchen. Men bag tallet finder vi en solstrålehistorie for især et enkelt mærke, mens andre bilmærker har det svært.

Uden Tesla Model Y var fremgangen meget mindre

Solstrålehistorien kender de fleste danskere allerede. Det er Tesla. Amerikanernes nye prissætning, som siden januar har gået ud på at tromle alt og alle, har båret så meget frugt, at vi kun kan se måbende til. Hos andre mærker er der lammelse og frustration – og håb om, at Tesla-toget snart bliver bremset af mæthed hos danskerne.

Der er fremgang i salg og indregistrering hos flere mærker. Cupra har fået langt, langt flere Leon på plader i årets første 9 måneder (946 styk mod 161 styk i samme periode 2022) – en stigning på hele 488 procent. Audi står styrket med store stigninger i indregistreringen af A5, A4 og Q3, og VW ID. Buzz er blevet et privatleasing-hit med indtil videre 597 eksemplarer i 2023.

Men det er ikke salgs- eller indregistreringstal, som rykker det samlede tal for de første 9 måneder for alle bilmærker. Stigningen på 14 procent fra 2022 skyldes primært Tesla, og det er i særklasse Model Y, som bilbranchen kan “takke” for stigningen.

I 2022, altså januar til og med september, kom 1.620 helt nye Model Y på plader i Danmark. Et, i sig selv, rigtig pænt antal. I forhold til 2023 blegner det. Fra januar til og med september kom 12.646 styk Model Y på plader. En stigning på næsten 700 procent. Alene i september måned kom 2.389 helt nye eksemplarer af Model Y på gaden i Danmark.

Audi Q4 E-Tron, Skoda Enyaq og VW ID.4 ligger i de første 9 måneder af 2023 hver især på 1.800-2.000 styk. En meget stor kontrast til hvor hurtigt det går hos Tesla. Forhandlerne hos Audi, Skoda og VW må glæde sig til, at de forstærkede udgaver af modellerne – nu med meget stærkere elmotor og længere rækkevidde – kommer på markedet.

Næstmest populære bil i Danmark er i øvrigt den lille Peugeot 208 med 4.707 eksemplarer – op fra 3.308 eksemplarer i samme periode 2022. Den altid populære Ford Kuga PHEV kører i bedste velgående med 3.300 eksemplarer – en stigning på 31 procent.

Del artikel:

Brugte Tesla Model Y til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS