juni 4, 2018

Test af brugt Volvo XC60 – den venlige familieflytter

Af: Ebbe Sommerlund  / d. 4. juni 2017

Volvo XC60 er en af de mest populære crossover- og SUV-modeller på markedet. Den konkurrerer især mod Audi Q5, men er den lige så god?

Volvo XC60 var den første bil, der havde nødbremse som standard, og den er uden tvivl en af de sikreste biler i verden. Samtidig var dens lancering perfekt timet, da hele verden lige pludselig ville køre i SUV – altså firhjulstrækkere eller firehjulstrækker-lignende biler.

INSPIRATION: Søg Volvo XC60 til salg på Bilbasen

En Volvo XC60 er da heller ikke en ’rigtig’ firehjulstrækker. Bevares, den kan sagtens med sin relativt store frihøjde og firehjulstræk få dig og familien sikkert frem til jagthytten og sommerhuset.

Men den er ikke skabt til offroad-kørsel og slet ikke i Drivee-versionerne, der kun trækker på forhjulene. Den mangler rigtige spær til rigtig mudrede og glatte underlag – har du den slags behov, så kig efter en Range Rover i stedet.

LÆS MERE: Ugens fund: Voldsom Volvo V60 Polestar 

Det en XC60 gør rigtig godt er, dens behagelige og venlige væsen – man bliver afslappet af at køre XC60 og kabinen er lækker og venligere end sine tyske konkurrenter. Det lyder måske underligt, men det skal nok opleves, før man helt forstår det.

Pladsen er bestemt fornuftig, og du kan få et væld af lækkert udstyr, der godt nok heller ikke er gratis – selv på brugtmarkedet. Du kan få en XC60 med manuelt gear, men lad helst være – sådan en bil fortjener automatgear.

LÆS OGSÅ: Top 10: Her er mærkerne med de mest tilfredse bilejere

Fem eller fire cylindre?

Motormæssigt findes der en del at vælge mellem, men de fleste til salg er diesel-versioner. Den fem-cylindrede har lidt mere karakter i lyden, men er ikke væsentligt stærkere.

I nogle årgange er den fem-trin version koblet med firehjulstræk, mens den fire-cylindrede huserer i versionerne med forhjulstræk i de første årgange og senere i alle varianter. Fra og med modelår 2015 er de godkendt efter Euro6.

Rust og sikkerhed i Volvo XC60

Volvo har et godt ry, hvad angår rustbeskyttelse, og XC60 er ingen undtagelse. Den ligger i den bedste ende med en bedømmelse på fire ud af fem mulige, når Vi Bilägere vurderer bilen. Sikkerheden er i top. EuroNCAP er, naturligvis, på fem stjerner, men også i den virkelige verden er XC60 blandt de sikreste biler til din familie.

SE OGSÅ: Videotest: Volvo V60 Polestar (367 hk)

Altid tørstig

Er du vant til luksus-SUV i mellemklassen, som for eksempel Audi Q5, så ved du godt at den slags biler er mere tørstige efter brændstof end der står i specifikationerne.

Det der måske er overraskende er, hvor lille forskellen mellem diesel og benzinerne er i praksis. Snittet for dieselvarianterne er 12,36 km/l, mens benzinversionerne typisk kører lige under eller lige over 10 km/l.

Problemer med teknikken

Ifølge Vi bilägere i Sverige, så kan der godt være lidt knas med elektronikken i en Volvo XC60. Defekte parkeringssensorer, fejl på alarmen, falske fejlmeddelelser i infodisplayet og bøvl med aircondition er nogle af de mere gængse problemer.

Desuden skal du være opmærksom på, at dieselmotorerne, som alle dieselmotorer, skal have kørt længere ture ellers kan motorolien blive forurenet med dieselolie, og det kan i værste fald betyde motorhavari.

LÆS OGSÅ: Video: Vi tester køreklare biler under 10.000 kroner

Derudover skal du være opmærksom på, om der trænger vand ind ved forruden. Den fejl skyldes en dårlig primer fra fabrikken, og burde derfor være rettet, men der kan være eksemplarer derude som ikke har fået skiftet ruden.

Fordele og ulemper ved Volvo XC60

+
Har den rigtige udstråling
God komfort
Bagageplads


Kedelige køreegenskaber
Lidt tørstig
Ikke helt fejlfri

Volvo XC60 modelhistorie

2008 Volvo XC60 lanceres
2013 Facelift som kendes på at kørelyset er flyttet ned i kofangeren
2017 Afløses af ny model

Ebbe mener:

Volvo XC60 er en supervellykket SUV. Den er skabt til vejbrug, men det gør den i afslappende og sikker stil. Er du til at presse bilen lidt i svingene, så vælg hellere Audi Q5 eller BMW X3 – der er noget mere sporty og præcise.

Men de savner charmen fra XC60. Elektronik og mekanik kan være ramt af fejl, så få tjekket en Volvo XC60 grundigt inden du køber.

Specifikationer: Volvo XC60 D4 Momentum (2014)

Ydelse: 184 hk / 380 Nm
Acceleration: 8,2 sek
Tophastighed: 224 km/t
Forbrug: 20,4 km/l
Bagagerum: 560/1.680 liter
Vægt: 1.710 kg
Påhæng: 2.000 kg

Sikkerhed: Fem stjerner i EuroNCAP (Testet 2010)

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS