Kia Picanto Facelift-26
Test og anmeldelser
27. oktober 2024

Test: Faceliftet og fiks Kia Picanto mangler kræfter

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

Mikrobilerne bliver færre, dyrere og åbenbart også langsommere. Et friskt facelift har nemlig ikke kun gjort Kia Picanto pænere, men også sløvere.

TEKST & FOTO Simon Hallenslev

Maksimale omdrejninger, et gearskifte og så helt op i omdrejninger igen. Havde det været langsiden af Pista di Fiorano i en lokalt bygget rød bil, var denne manøvre en sand fryd. På tilkørselsrampen til Køge Bugt-motorvejen er manøvren anderledes irriterende, og det skyldes i særdeleshed, at den er en ren og skær nødvendighed.

Kia Picanto fås nemlig kun med en turboløs 3-cylindret motor med 63 hk, der skal mases ud. Fuld pedal, høje omdrejninger og tre manuelle gearskift skal der til, før man kan flette ind på motorvejen i acceptabel hastighed. Hele miseren tager 15,6 sekunder, og så er det ikke engang den langsommeste Picanto, man kan købe, men det vender jeg tilbage til.

Kan Kia Picanto med nyt ansigt og ellers fine køreegenskaber gøre op for undermotoriseringen? Det forsøger jeg at svare på, når jeg tester mikrobilen.

Kia Picanto Facelift-23
Kia Picanto Facelift-22
Kia Picanto Facelift-25

Alvorligt ansigtsløft

Kia Picanto er knap til at kende. I hvert fald hvis man ser den forfra, hvor et nyt ansigt gør mikrobilen helt bidsk at se på. Testbilens GT-Line-kofangere, -grill og -skørter hjælper selvfølgelig, men selv uden GT-grej giver det nye fjæs en helt anden fremtoning. Forlygterne er inspireret af den store Kia EV9 og den kantede køler er lavt monteret, så den ligner et stort gab.

Først bagfra kan man bedre kende Picanto. Baglygterne er mere kantede, men fortsat genkendelige og bundet sammen i en LED-stribe over bagenden. Igen giver GT-Line lidt ekstra krydderi i form af en diffuser på bagkofangeren, mens også 16” alufælge pynter. Design er subjektivt, men i mine øjne har man lykkedes med at skrue ned på husmor-knappen og op for sprødheden.

Kia Picanto Facelift-19
Kia Picanto Facelift-18
Kia Picanto Facelift-16
Kia Picanto Facelift-15

Du glemmer kabinen?

Ja, og så endda med fuldt overlæg. Kabinen kan ikke omtales i et afsnit om faceliftet, da den ligner sig selv fuldstændigt. Her er en skærm på 8″ i centrum, flankeret af et panel til klimaanlæg, et rat med rigtige knapper og en overskuelig instrumentering. Det hele er ret ligetil og funktionelt, præcist som det må forventes af en økonomisk mikrobil.

Infotainmentsystemet vinder ingen præmier for hurtighed eller layout, men her er trådløs opkobling til Apple CarPlay og Android Auto, hvorfor det ikke er et problem. Plastmaterialerne er hårde, men byggekvaliteten er høj og indretningen funktionel. Kabinen er med andre ord svær at blive sur på.

Kia Picanto Facelift-07
Kia Picanto Facelift-08
Kia Picanto Facelift-11
Kia Picanto Facelift-09
Kia Picanto Facelift-10

Legende letkørt

Langt fra langsiden i Maranello bor jeg i hjertet af Nørrebro, hvor Kia Picanto passer brandgodt ind. Med en totallængde på 360 cm kan mikrobilen klemmes ind alle steder, mens det lette styretøj sikrer en altid agil omgang med storbyens gadehjørner.

Gearstangen skal kastes lidt langt, og der er ikke den dyre mekaniske føling med gearene. Til gengæld er koblingspunktet aldeles idiotsikret, hvor selv en rystende 17-årig vil kunne få Picanto i gang uden motorstop eller kaninhop.

Undervognen gavnes ikke af de 16” store fælge, som GT-Line kører på. Man får således de skarpe ujævnheder at føle i kabinen, men det er uden, at Picanto kan klandres for at være ukomfortabel. Den er bare ukompliceret, let og ligetil fra enden til anden – med mindre man altså påtænker at køre motorvej.

Kia Picanto Facelift-20

De 63 hk og 93 Nm er ganske enkelt for lidt, hvis man jævnligt skal forbi den gyldne grænse på 100 km/t. På enhver tilkørselsrampe føler man, at der skal arbejdes for føden, og alligevel kan man kun knap følge med trafikken.

Accelerationen fra 0 til 100 km/t på 15,6 sekunder gør Picanto til en af de langsommeste biler, jeg har testet, og på motorvejen er det ikke rart. Derfor er det tæt på uforsvarligt, at Picanto også fås med automatgear, som øger accelerationen til 18,2 sekunder.

Picanto er presset på prisen

Det føles ikke som længe siden, at Kia Picanto sammen med andre mikrobiler lå som oplagte førstegangsbiler til nyudklækkede bilister. Med priser omkring 100.000 kr. kunne de fleste være med – det kan de ikke længere. Sammen med de få andre producenter, der stadig kan drive forretning på en mikrobil, har Kia været tvunget til at skrue op for priserne.

Kia Picanto Facelift-06
Kia Picanto Facelift-04
Kia Picanto Facelift-05
Kia Picanto Facelift-03

Hvis man skal sælge nye biler i Europa, foreskriver EU en lang liste af aktivt sikkerhedsudstyr og førerassistenter, som skal inkluderes i prisen. Dertil kommer stramme krav til udledning, hvilket også er forklaringen på, at Picanto nu yder 63 hk i stedet for 67 hk med MPI-motoren.

Den EU-dikterede liste af sikkerhed betyder, at Picanto kører med udvidet vognbaneassistent, træthedsregistering og skiltegenkendelse fra indgangsvarianten Access til 149.900 kr. Og selvom både infotainmentskærm og Apple CarPlay/Android Auto yderligere følger med her, så gør aircondition det ikke.

En mangel, der er et direkte produkt af de stramme krav, og som presser prisen på Picanto opad. Man skal derfor som minimum op i varianten Prestige til 196.900 kr., hvor der følger manuel aircondition foruden ting som armlæn mellem forsæder, sædevarme og varme i rat.

Klimaanlæg, LED-lygter og nøglefri betjening, som man egentlig også gerne vil have, fås først i Upgrade, der starter i 184.900 kr. Testbilen er en GT-Line, der starter fra 199.900 kr.

Kia Picanto Facelift-12

Hold den i byen

Det store facelift gør Kia Picanto sprød at se på, mens værdierne som fornuftig mikrobil er intakte. Den føles hjemme i storbyen, hvor den let kan smides om hjørner og ind i snævre båse. Købes den for at have primær base i en by, eller som pendlerbil til børnehaven og tilbage, går den an, som den altid har gjort. Nu ser den bare godt ud, mens den gør det. Faceliftet bliver derfor et ekstra element, der sammen med god benzinøkonomi, syv års garanti og fine køreegenskaber gør op for undermotoriseringen.

Det skal dog understreges, at det urbane habitat ikke skal forlades mange gange, før meningen fordufter. Med automatgear må Picanto helt frarådes, mens den med manuelt gear til nøds kan hives på motorvejen – uden at det hverken er effektivt eller rart. Som førstegangsbil er den stadig relevant, hvis økonomien rækker, og her kan fraværet af fremtidige fartbøder måske endda indregnes i det samlede budget.


SPECIFIKATIONER

Kia Picanto GT-Line

Motor: R3, 998 cm3 Ydelse: 63 hk / 93 Nm 0-100 km/t: 15,6 sekunder Tophastighed: 145 km/t Forbrug: 18,2 km/lCO2: 124 gram/kmMål (L/B/H): 359/159/148 cmKøreklar vægt: 985 kiloBagagerumsvolumen: 255 / 1.010 literPris: 199.900 kr. (Picanto fås fra 149.900 kr.)Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Kontakt forhandler

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen

Læs mere om: