Kia Proceed
september 10, 2020

TEST: Kia Proceed er en cool koreaner, der sparker opad

Kia Proceed er en veldrejet bil i den lille mellemklasse. Men holder den, hvad udseendet udstråler? Og kan den konkurrere med de tunge tyskere, der dominerer klassen? Vi tester Kia Proceed.

Af: Simon Hallenslev / d. 10. september 2019

Hvis vi siger ’designdrevet’ eller ’premium’, er det næppe koreanske Kia, du kommer til at tænke på. Det vil de efter alt at dømme lave om på. Med Proceed har Kia nemlig ofret lidt af praktikken for at skabe en bil, der diskutabelt er en af de flotteste i den lille mellemklasse og tilføjet udstyr, som giver en let duft af premium.

Kia Proceed forsøger med andre ord at sparke opad mod de tunge tyskere og forsøger at bevise, at de også kan lave biler til dem, der faktisk går op i biler. Med sin ’shooting brake’-form forsøger Kia at tappe ind i det, som Mercedes-Benz gør med CLA i den lille mellemklasse – blot til 100.000 kr mindre.

Vi tester Kia Proceed og ser, om den holder, hvad udseendet antyder.

Kia Proceed

1,4 T-GDI (DCT)

GT-Line

Motor: R4 benzin, 1.353 ccm

Ydelse: 140 hk / 242 Nm

0-100 km/t: 9,4 sek.

Tophastighed: 205 km/t

Forbrug: 15,5 km/l

Startpris: 317.999 kr.

Wunderbaum med premiumduft?

Vi starter i kabinen, hvor Kia har sørget for en let duft af premium. Den er nemlig ganske veludført med materialer af god, blød kvalitet, som føles dyre samt sæder, som man sidder godt i. Testbilen har da også fået et hak i ekstraudstyrslisten til en værdi á 24.999 kr., som faktisk er alle pengene værd.

Det giver nemlig fuld læderkabine med el-justerbart forsæde, varme i bagsæderne og køling i forsæderne. Selvom jeg godt kunne tænke mig at sidde lidt tættere på jorden, finder jeg mig godt til rette, og på en varm sommerdag tager kølefunktionen i sædet virkelig kegler!

LÆS OGSÅ | Test: Kia Ceed GT ligger lunt i svinget

Generelt er kabinen af regulær tyskerkvalitet, og havde jeg ikke vidst, hvilken bil jeg sad i, havde jeg troet, den var dyrere. Til en værdi á 9.999 kr. har testbilen en 12,3 tommer infotainmentskærm og fuldt digital instrumentering, som også højner premiumfølelsen. Skærmen har god opløsning og er fint trykfølsom. Til gengæld er touch-knapperne under skærmen irriterende at betjene og selve systemet virker lidt gammelt.

Chancen er dog god for, at du bruger bilens Apple CarPlay-opsætning, og så er Kias eget system underordnet. I kabinen mærker du også ét af de kompromisser, der er gjort for at få Proceed til at se smart ud. Udsynet bagud er decideret ringe. Det har Kia været klar over, hvorfor bakkamera er standard i Proceed – og det er en gode, du skal betale ekstra for i en tysker som eksempelvis VW Golf 8.

Køreglad koreaner med skår i glæden

Set bort fra at jeg ikke får lov at sidde helt nede på gulvet, når jeg skal lege Schumacher, så er Proceed en køreglad bil. Sving kan tages hurtigt og fladt uden nævneværdig krængning. Det hjælpes på vej af en undervogn, der er til den hårde side men stadig beholder et fint niveau af komfort ved bykørsel.

Der er dog skår i køreglæden, når du rammer motorvejen. Som det også er nævnt i andre tests af nye Kia-modeller her på Bilbasen, har Kia endnu ikke fået styr på støjen. Særligt vejstøjen er ganske gennemtrængende, og det ødelægger helhedsindtrykket.

LÆS OGSÅ | Test: Mercedes giver GLA en omgang SUV-medicin

Selvom Kias dobbeltkoblingsgearkasse, DCT, er fint velskiftende på hverdagsniveau, er den ikke helt så elegant, som eksempelvis VW’s DSG. Det er særligt ved hurtig igangsætning, den har sine helligdage, og det er generelt lettere at fange den på det forkerte ben, end det er i konkurrenter med tysk fortegn.

Testbilen er udstyret med en 1,4-liters benzinmotor med 140 hk. Til husbehov har du næppe brug for mere fra en familieorienteret bandit som denne, og accelerationen fra 0 til 100 km/t sker på respektable 9,4 sekunder. Det er kun ved motorvejsaccelerationer ved højere hastigheder, jeg får fornemmelsen af, at motoren bliver småforpustet og mangler lidt ’umf’.

Elegant eksteriør

Jeg ved, at udseende er subjektivt, men i min bog er Proceed en af de flotteste, hvis ikke den flotteste, i den lille mellemklasse. Undervejs i testen har jeg af flere fået fortalt, at den ser dyrere ud, end den er, og den er ligeledes blevet sidestillet med væsentligt dyrere premium-tyskere.

Shooting brake-formen, der er en blanding af coupé og stationcar, gør utvivlsomt meget på den konto. Den elegante, hældende taglinje ser bare godt ud. Derudover har Kias designafdeling været skarpe på særligt lygtefronten. De sammenhængende LED-baglygter og de fire dioder til kørelys i forlygterne giver (næsten) Porsche-associationer.

Generelt synes jeg, at Proceed er et eksempel på, at Kia ikke er bange for at tage kampen op mod tyskerne. Shooting brake-formen og de eksklusive detaljer i lygterne taler på papiret kun til en lille niche af mennesker. Men som de kommentarer jeg fik undervejs i testen illustrerer, går det også rent ind hos Hr. og Fru Danmark.

Kompromisernes kunst

Som jeg fik nævnt, er ét af kompromiserne ved Proceeds designdrevne ydre, at udsynet bagud forringes. Ikke kun fordi bagruden i sig selv er meget lille, men også fordi den bagerste D-stolpe fylder noget i landskabet. Orientering bagud ved vejbaneskift på motorvej er derfor udfordret.

Sammenlignet med en almindelig Kia Ceed SW, får du 31 liter mindre råderum i bagagerummet. Dertil kommer at selve indgangen til bagagerummet er mere snæver. Når det er sagt, får du med 594 liter fortsat rigeligt med plads. Du kan sagtens bakke en barnevogn derind og stadig have plads til resten af dit habengut.

Hvis bankrådgiveren siger nej…

Kia Proceed er en veludført og velkørende bil. Du kan med ro i sindet se i Kias retning, hvis hjertet siger Mercedes CLA, men bankrådgiveren siger nej. Hvis ikke du har prøvet Proceed, kan det virke som at sammenligne pærer med bananer. Og bevares, det er ingen Mercedes, men kvaliteten overrasker positivt.

Med samme motor, gearkasse og GT-line udstyrspakke, starter den almindelige Kia Ceed SW sølle 10.000 kr. under Kia Proceed. Både merprisen og kompromisserne ved Proceed er med andre ord små.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS