november 9, 2023

Test: Syntetiske knald i Mercedes-AMG C 43 Stationcar

Selv elbilerne fra Mercedes har nu AMG-logo på bagsmækken – langt fra hvad AMG stod for i gamle dage. Vi tester, om C 43 har, hvad der skal til.

TEKST & FOTO Jacob Dalby

For de fleste bilinteresserede begynder det at kilde de rigtige steder, når en Mercedes har efternavnet ‘AMG’. AMG-skiltet er lig med sjov og ballade og en lidt for stor motor i en lidt for lille bil. Eller sådan var det i hvert fald i de gode, gamle dage.

En stor, massiv, næsten ildspydende motor plantet i en lille indpakning med voldsomme brøl og oktan-smæld fra udstødningerne. Men tiderne er anderledes, og i dag findes AMG-skiltet endda på Mercedes’ fuldt elektriske modeller. Det handler om downsizing og effektivitet frem for de lidt hooligan-agtige tilstande.

Downsizing har også overgået modellen her: Mercedes-AMG C 43 4Matic. I tidernes morgen var C 43 monteret med en hidsig 3-liters V6’er – i dag er C 43 med en 2-liters benzinmotor med fire cylindre.

Ikke en helt almindelig 2-liters benziner, dog – og de fire cylindre lyder da også af mere end de fire cylindre i en Ford Focus. Men er det nok til et AMG-skilt?

First things first

Det har alle dage været motoren, der er vigtigst i en AMG, så lad os starte her. Ude foran ligger som sagt en 2-liters benzinmotor i forening med et 48V hybridsystem og en turbo på siden. Tilsammen giver det en ydelse på 408 hk, plus 14 hk ekstra, der kan bruges i kortere perioder, og 500 Nm.

Sammenlignet med den gamle V6’er med to turboer er det 18 hk mere – godkendt. Til gengæld er hele systemet sat op i effektiviseringens navn hjulpet af elektrificering, og dét betyder, at den velkendte AMG-rabalder udebliver.

Til gengæld fungerer det hulens effektivt og præstationerne er ikke til at tage fejl af. Med firehjulstræk som standard nås 100 km/t på 4,7 sekunder. Og ja, det er hurtigt. Bevares. Men det føles faktisk ikke rigtig hurtigt.

Og det selv med en “ægte” race start. Sæt køreprogrammet i sport eller sport+, træd hårdt på bremsen og så på speederen og C 43 sørger for den mest optimale start, når du løfter foden fra bremsen.

Men selv her bliver man ikke blæst bagover af hastigheden. Den er hurtig, ja, men her er ingen rabalder og ikke noget der antyder, at du har +400 hk til rådighed.

Kører den så fedt?

Ned ad en motorvejstilkørsel og op til 130 km/t trækker C 43 helt rent igennem gearene. Hastigheden stiger hurtigt, men det hele føles en smule syntetisk. Der er indlagt kunstige smæld fra udstødningen og gearkassen giver et lille kunstigt ryk, hver gang man skifter gear med høje omdrejninger.

Det kan virke snoppet, jeg ved det. Men problemet er egentlig bare de tre bogstaver på bagsmækken, som man forbinder med noget andet. Det er først når jeg prøver at glemme AMG-skiltet, at C 43 begynder at krybe ind under huden på mig.

For C 43 er yderst effektiv. Smid den igennem en svingkombination og talenterne viser sig hurtigt. Måden C 43 sluger sving efter sving i et yderst højt tempo er faktisk ret imponerende. Godt hjulpet på vej af den adaptive undervogn, et imponerende vejgreb og et ret neutralt styretøj gør C 43 i stand til at tage sving med en hastighed, den gennemsnitlige C 43-ejer aldrig kommer i nærheden af.

Og kommer man lidt for hurtigt på speederen, ud af at sving, sørger firehjulstrækket for hurtigt at få styr på geledderne. Men… Udfordringen er bare, at C 43 aldrig bliver spændende. Den er yderst effektiv og overraskende stabil – men det er dét.

Motorvejen er i virkeligheden, hvor den føler sig allerbedst tilpas. Kabinen er vældig godt isoleret, undervognen vældig komfortabel og du undgår at bruge gearkassen for meget. Og vi skal lige vende det med den gearkasse.

Klonk og klank

Til hverdag, når det ikke handler om gearskift i det helt højre omdrejningsinterval, er gearkassen faktisk ret irriterende. Den er slap og tøvende ved stille kørsel i byen. Samtidig er der lidt for ofte høje klonk, når man, lidt for ofte, fanger den på det forkerte ben.

Og nu bliver det farligt, for det betyder, at C 43 ikke er rigtig hardcore og der desværre er benspænd ved helt almindelig hverdagskørsel. Det er et farligt punkt at befinde sig, hvis man kun er middelgod til mange ting. Heldigvis er der rigtig gode takter i kabinen.

Godt med udstyr i lækker kabine

Kabinen er udstyret med alt, hvad man forventer sig af en C-klasse fra øverste hylde. Milevis af knapper og skærme giver en fed wow-effekt – måske det endda kan virke overrumblende på nogen, men det tager ikke mange dage at falde til herinde og føle sig omslugt af fede features.

Tag bare de to runde drejehjul på rattet. Den ene indstiller køreprogrammet og den anden har to knapper, der kan indstilles til funktioner, du finder mest belejligt. Jeg synes det er fedt at have en knap til undervognen og en knap til, hvor meget sjov der skal komme fra udstødningen.

Sæderne er ligeledes helt og aldeles i orden. De ser både godt ud og yder super fed komfort – også ved længere ture.

Så hvor lander vi?

I bund og grund er det “bare” en hurtig og yderst effektiv Mercedes stationcar. Dens udfordring er de tre bogstaver på bagsmækken, for de får, alt efter din alder, tankerne et helt andet sted hen, end hvor C 43 lander.

Der er helt klart udfordringer, men i bund og grund er C 43 jo fed – og prissat så at den rent faktisk giver mening. 1,2 millioner kroner er rætti mange penge, men skal du længere op ad stigen, hvor der står AMG på en benzinbil, hedder den E-klasse med tilnavnet AMG 53 – og her starter priserne for den nye model, højst sandsynligt, tæt på 1,5 millioner kroner.

Er du til en sportslig Mercedes, hvor der er nok kræfter og masser af underholdning kan C 43 sagtens være for dig. Men forvent hverken en fuldblods AMG-oplevelse eller en fejlfri køreoplevelse.

Én ting er helt sikkert. Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du lige genbesøge, hvad det er du forventer af en AMG.

Og her til sidst en lille, personlig opfordring. Tril lige en tur i modstanderen fra Bayern; BMW M340i. Den tilbyder tæt på det samme omend ikke de samme præstationer. Til gengæld sparer du 400.000 (!) kr. og får samtidig en gearkasse, der aldrig skuffer uanset hvad du byder den.


SPECIFIKATIONER

Mercedes-AMG C 43 4Matic Stationcar

Motor: Benzin, R4, 1.991 ccm
Ydelse: 408 hk/ 500 Nm
0-100 km/t: 4,7 sekunder
Tophastighed: 250 km/t
Forbrug: 11,4 km/l
Mål (L/B/H): 479/203/147 cm
Køreklar vægt: 1.810 kilo
Trækvægt: 1.800 kilo
Bagagerumsvolumen: 490 liter

Pris: 1.292.965 kr. (C-Klasse fås fra 564.967 kr.)
Privatleasing 12 mdr. (engangsydelse/mnd. ydelse): N/A
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Brugte Mercedes C-Klasse til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS