Opel Grandland-01
Test og anmeldelser
13. juli 2025

Test: Opel Grandland Electric falder på et tørt, tysk sted

Opel gisper efter både salg og markedsandele i Danmark, hvor de efterhånden er svundet ind til det pureste ingenting. Det kan Opel Grandland Electric måske råde bod på?

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

Mens Opels historie trækker tråde helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, er det den moderne tidsalders modeller som Corsa, Karl og Kadett, der har sat deres snusfornuftige spor på det danske bilmarked.

Opel har været en danskerdarling med stort D, og chancen for at møde en ældre Corsa på vejene er stadig lige så stor som at spotte en Tesla Model Y. Her skal man dog bide mærke i ordene har været, da Opel i dag er så godt som forsvundet fra de danske salgsstatistikker – men noget er på vej!

Modelprogrammet fyldes op med de elektriske biler, som danskerne efterspørger, og med fem års fabriksgaranti samt skarpe leasingpriser forsøger Opel at genvinde fodfæstet. En af modellerne, der skal genopfinde Opel, er den rummelige Grandland Electric. Kan den løfte opgaven?

Opel Grandland-27
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-26
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-25
Foto: Simon Hallenslev

En tysker?

Onde tunger vil kalde Opel Grandland for fransk, da den deler mangt og meget med Peugeot E-3008. Begge bygges på Stellantis-koncernens STLA Medium-platform, der også kommer til at tælle Citroën Ë-C5 Aircross og Jeep Compass.

Opel Grandland bygges nu engang i Eisenach, Tyskland, og som anmeldelsen også vil afsløre, har man gjort sig umage for at lade de tyske takter skinne igennem.

Rent størrelsesmæssigt betyder grobunden på STLA Medium-platformen, at Grandland lander komfortabelt mellem sine franske søstre, E-3008 og E-5008, hvor sidstnævnte har tre sæderækker. Grandland har imidlertid kun to og maksimerer dermed pladsen på tilgængelige rækker og i bagagerummet.

Fælles for de tre søskende er batteriet på 73 kWh, der i Grandland giver op til 523 kilometer i rækkevidde. Senere kommer et 100 kWh-batteri, der kan give helt op til 700 kilometer i rækkevidde til den fornuftige familiebil. Da Opels nye model i starten af året blev introduceret i Danmark, kunne den også fås med batteri på 82,2 kWh, men den model er siden forsvundet ud af prislisten.

Opel Grandland-22
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-21
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-20
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-16
Foto: Simon Hallenslev

Foruden batteriet deler Grandland også sin elmotor med de to franskmænd, selvom de 210 forsigtige hestekræfter passer langt bedre til Opels snusfornuftige image. Ladehastigheden når sit max på 160 kW, hvilket giver en 20-80 procents opladning på cirka 30 minutter.

Knapper og ergonomi

Åbn døren til Opel Grandland og find en kabine ‘ohne Schnickschnack’ – uden fikumdik. Som tidens trend dikterer, er der naturligvis en lang, smal skærm på 16” i midten af instrumentbordet. 

Heldigvis er der også trykknapper til klimaanlægget, ligesom der under skærmen er en genvejsknap til bilens indstillinger. Her slås fartalarmen fra, men det kræver et tryk eller tre mere end ønsket. Generelt har infotainmentsystemet sine franske finurligheder og er ikke ligefrem klasseledende på brugervenlighed, men nærmere unødigt bøvlet.

Opel Grandland-06
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-11
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-12
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-13
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-10
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-07
Foto: Simon Hallenslev

Det er ærgerligt, fordi resten af kabinen oser af fornuftige, velvalgte løsninger. Bag rattet findes en 10” skærm til instrumenteringen, der er forskånet for overflødigheder, og så er en lille detalje som knappen til sidespejle også værd at bemærke. Her kan man nemlig justere head-up displayet, ganske uden at tage øjnene fra vejen.

Kabinen er pakket ind i et gråt stofmateriale, der blandt andet indeholder genbrugt PVC. Det giver en lys såvel som moderne kabine, der i grove træk er forskånet for plastpaneler i højglans. Kun et mærkværdigt panel foran gearvælgeren er udført i højglans, og har, måske, været tiltænkt et digitalt panel som app-skuffen i E-3008. Uden dog at blive realiseret.

Kabinen fremstår nydelig og velbygget, selvom man med et ekstra spadestik vil finde, at visse materialer mangler lidt tyngde. Det er ikke decideret skidt, men Opel kan ikke helt hamle op med danskerdarlings fra nyere tid som Skoda Enyaq eller VW ID.4.

Mangel på tyngde er let at tilgive, når man får sig sat til rette. For det gør man lynhurtigt i de ergonomiske AGR-sæder, der er udviklet i samarbejde med rygspecialister. Man sidder kort sagt smaddergodt – og højt – i Grandland med en rygholdning så god som overblikket over vejen.

Opel Grandland-03
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-04
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-14
Foto: Simon Hallenslev

God plads på bagsædet

Opel Grandland er størrelsesmæssigt tættere på Peugeot E-5008, end den er på Peugeot E-3008. Til gengæld har den, som nævnt, ikke en tredje sæderække som den store franskmand, hvilket giver gunstige forhold for vertikalt velsignede bagsædepassagerer.

Her er rigelig plads til både knæ og hoved, hvor panoramaglastaget i testbilen sikrer et par centimeter ekstra til de rigtigt høje. Kun konkurrenter som Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5 kan trumfe på bagsædepladsen, men de har også et es i ærmet i form af akselafstande på tre meter.

Bagagerummet er tilsvarende rummeligt med en kapacitet på 550 liter. Her er en god, bred åbning, justerbart gulv og bedre højde end i E-3008, som også pakker 30 liter mindre. Af de tætteste konkurrenter trumfer Skoda Enyaq med 35 ekstra liter og en kapacitet på 585 liter.

Opel Grandland-15
Foto: Simon Hallenslev
Opel Grandland-17
Foto: Simon Hallenslev

Fransk fornemmelse forpurrer

Opel har før brystet sig af at bygge biler, der er Autobahn-geprüft. Testet til lange motorvejsstræk. Om det er den erfaring, der smitter af, er ikke til at sige, men det er særligt på motorvejen, at Grandland brillerer med ro, retningsstabilitet og en virkelig støjsvag kabine.

Desværre vokser træerne ikke ind i himlen for den elektriske tysker, der tydeligt har arvet nogle kedelige tendenser fra E-3008. Først må bremsepedalen nævnes, der er svampet og nærmest umulig at dosere ordentligt.

Opel Grandland er lettere end E-3008, og det løsner op for lidt af den ubalance, man kan opleve i franskmanden. Styretøjet er også mindre fartafhængigt, hvilket gør den mere naturlig at manøvrere rundt på snoede landeveje, hvor der er godt styr på krængningen.

Opel Grandland-29
Foto: Simon Hallenslev

Alligevel har man ikke maskeret den franske fornemmelse helt, når det kommer til bilens bevægelser. Opel Grandland er aldrig ukomfortabel, og håndterer selv brønddæksler udmærket. Det er i stedet de små ujævnheder, der sender affjedringen i en lidt nervøs dans ved lave hastigheder. Man skal op i fart, før den finder ro.

Det er den sidste finjustering og kalibrering, der mangler, for at Opel Grandland kan hamle op med den solide Enyaq eller afrundede Ioniq 5. Mere tyngde til bremsepedal, styretøj og undervogn ville gøre underværker.

En anden potentiel svaghed, der udspringer af den delte STLA-platform, er rækkevidden, der i koldt klima præsterer middelmådigt. Under denne sommerlige test af Grandland er der heldigvis intet, der skriger til himlen. 

På en motorvejstung rute fra Århus til København ligger forbruget i omegnen af 23 kWh pr. 100 kilometer, hvilket giver en rækkevidde på lige over 300 kilometer. Kører man mere blandet, ligger forbruget i omegnen af 16-17 kWh pr. 100 kilometer, og giver en rækkevidde på omkring 450 kilometer. Alt i alt udmærket.

Opel Grandland-28
Foto: Simon Hallenslev

Pæne priser, mangelfuldt udstyr

Indgangsvarianten, Opel Grandland Electric Edition, starter i yderst pæne 304.990 kr. Udstyrsmæssigt lægger den også godt ud med 19″ alufælge, p-sensorer for og bag, nøglefri betjening, adaptiv fartpilot, infotainment med 10″ touchscreen og instrumentering med skærm i samme størrelse. Men derefter knækker filmen.

Med Edition-udstyr snydes man nemlig for varme i rattet, varme i forsæderne, lys i make-up-spejlene, navigation, bakkamera og ISOFIX-beslag i passagersædet. Udstyr, der absolut hører sig til i en stor, elektrisk familiebil anno 2025.

Med GS-udstyr, der øger prisen til 334.990 kr., kommer der bedre styr på tingene. Her fås ting som 20″ alufælge, matrix-LED-forlygter, 3D-frontgrill med lys i Opel-logoet, trådløs opladning af smartphones, de lækre AGR-sæder, stemningsbelysning og el-betjent bagklap. For 7.500 kr. mere får man GS Sky, der har et panoramaglastag.

Den gyldne deal i dette regnskab er i virkeligheden privatleasingkampagnen, der løber indtil udgangen af september 2025. Her fås Opel Grandland Electric GS fra bare 3.395 kr. Om måneden med 14.996 kr. i udbetaling. Et virkelig fint tilbud.

Opel Grandland-24
Foto: Simon Hallenslev

DEN ENDELIGE DOM

Opel Grandland Electric er den første potentielle sællert for Opel i lang tid. Den er rummelig, komfortabel og iført en gennemført nydelig samt ukompliceret kabine. Dernæst fås den med lang garanti til en privatleasingpris, der helt automatisk kører den ind i kategorien: meget bil for pengene. Det falder på et meget tørt sted hos Opel.

Alligevel efterlades jeg med følelsen af, at det er lige ved og næsten. Grandland er så tæt på at kunne bære en fuldbyrdet genopstandelse for det stolte, tyske mærke i Danmark. Alligevel er der detaljer, der mangler, før den triller helt over målstregen. 

Og detaljerne, dem skal der være styr på, når man skal kæmpe mod Skoda Enyaq, VW ID.4, Hyundai Ioniq 5 og flere andre velsammensatte modeller. En fintuning af køreegenskaberne vil gøre underværker, mens de franske finurligheder i infotainmentsystemet let overkommes med trådløs Apple CarPlay. Dernæst kan det kommende batteri på 100 kWh være med til at rykke Grandland længere frem i bussen - såfremt prisen passer.

Opel Grandland Electric GS Sky

Motor: Elmotor (for) Ydelse: 210 hk/345 Nm 0-100 km/t: 9 sekunder Tophastighed: 170 km/t Forbrug: 17 kWh/100 km Rækkevidde: 512 kilometer Batteristørrelse: 73 kWh Ladekapacitet: 160 kW Mål (L/B/H): 465/190/166 cm Køreklar vægt: 2.132 kilo Trækvægt: 1.200 kilo Bagagerumsvolumen: 520-1.480 liter Pris: 342.490 kr. (Grandland Electric fås fra 304.990 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 14.995/3.395 kr. (Grandland Electric fås fra 2.995 kr.) Beskatningsgrundlag, firmabil: 324.991 kr.

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen

Andre fandt dette interessant