TEST VW ID. Buzz GTX MBB 384
Test og anmeldelser
29. marts 2025

Test: VW ID. Buzz GTX er en ulv i fåreklæder

Morten B. Bek

Morten Bek

Der gemmer sig to elmotorer med i alt 340 hestekræfter i GTX-udgaven af VW ID. Buzz. Det gør den hurtigere, end man skulle tro, men nok også hurtigere, end det er nødvendigt.

TEKST OG FOTO Morten Bek

Der er en præmis, man skal forstå, hvis man skal købe og køre Volkswagen ID. Buzz. Den gælder især for den korte udgave, og den gælder endnu mere endnu for den nye topmodel GTX: man kommer ikke til at køre rigtig langt på en opladning, hvis man kører Buzz.

Ikke fordi batteriet i den elektriske bus er lille, hverken i den oprindelige korte udgave eller den nye lange, men fordi man på sin vej bevæger en mellemting mellem en skibscontainer og et redskabsskur med sig.

Volkswagen kan prale af en udmærket aerodynamik, men det er ufravigeligt og helt som forventet – faktisk helt okay – at højden og drøjden på ID. Buzz koster noget ekstra på strømkontoen. Ingen ID. Buzz, selv ikke den lange med batteri på 91 kWh, sniger sig over 468 kilometer på en opladning.

Men man ved, der skal lades lidt mere, hvis man køber (eller leaser) og kører ID. Buzz. Man bliver også hurtigt klar over, hvor glad man bliver for den tyske model, der er mere rummelig end selv den største SUV – og også mere velkørende end mange mindre elbiler.

TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-305.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-300.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-297.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-359.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-306.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-294.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-400.jpeg

Men det her er så GTX-udgaven med mange hestekræfter?

Den knaldrøde ID. Buzz er det nyeste medlem af den lille bus-familie, og den er tilgængelig både i den testede korte udgave og i den nye lange udgave. Der er i alt 340 hestekræfter fra to elmotorer, og fordi de to motorer sidder ved hver sin aksel, får man firehjulstræk. Det er ikke muligt i andre Buzz’er.

I den korte GTX får man det “lille” batteri på 84 kWh, som kun lige rækker til en officiel rækkevidde på 412 kilometer. Lang ID. Buzz GTX udløser, for 40.000 kr. ekstra, det større batteri på 91 kWh og lidt mere appetitvækkende 458 kilometer på en opladning. Et plus ved den korte model er, at den kan trække op til 1.800 kilo på anhængertrækket (elektrisk aktiveret, 12.200 kr.), mens den lange siger stop ved 1.600 kilo.

Volkswagen-teknikerne har spenderet en sportsaffjedring på ID. Buzz GTX, og den danske importør har spenderet 21” fælge til testbilen i stedet for de ellers medfølgende 20” fælge (6.564 kr.). Hvis en Buzz kan se sportslig ud, så gør den røde GTX det i mine øjne.

TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-323.jpeg

Hvordan genkender man GTX-modellen?

Der er de små vingeformede LED-kørelys, GTX-logoer på siden og på bagsmækken, andre luftindtag i bunden af fronten. Jeg troede, at ingen ville lægge mærke til bilen og mig i testugen, men farven gør, at jeg bliver gloet efter igen og igen.

Det er, for de færreste, nok ikke GTX-delen, der gør det, men at ID. Buzz selv efter en længere tur i manegen bare fascinerer.

Interiøret er bestemt ikke overpyntet med GTX-logo i rattet og i ryggen af de himmelske sæder. Alene sæderne og kørestillingen er nok for mig til at elske ID. Buzz; man sidder højt, og de små armlæn på begge sider af forsæderne er en favorit af de helt store.

TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-391.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-395.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-424.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-330.jpeg

Er ID. Buzz GTX praktisk?

Om ID. Buzz GTX er praktisk…? Er paven katolik? Den er selvforklarende, den elektriske bus. Bunden er lidt til den høje side, fordi den bærer rundt på meget batterikapacitet, men her i den korte variant er der fem gode siddepladser, meget højt til loftet og plads til en barnevogn eller to i bagagerummet.

Men rummelighed er kun en del af magien ved ID. Buzz GTX. Der er elskelige ting som elektrisk styrede skydedøre med små ruder, som kan åbnes. Der er en hylde i bagagerummet, som kan dele rummet i højden. Der er et karosseri så kantet, at det er usædvanligt overskueligt.

ID. Buzz er skabt hos Volkswagen Erhvervsbiler, hvorfor den i princippet er separat fra personbilerne. Man mærker ikke meget til det som kunde, når man vælger personbilsudgaven, men jeg kan da godt se, at nogle af materialerne er mere hårdføre, end de er lækre og luksuriøse. Det kan opfattes både positivt og negativt.

Positivt, hvis man har børn eller en eller flere hunde, som griser det hele til. Så er interiøret nemt at rengøre. Negativt, hvis man sammenligner med materialerne i samme prisklasse – eksempelvis tyskernes egen ID. 7 Tourer.

TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-346.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-393.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-299.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-339.jpeg

Er der så noget sportsligt ved GTX?

ID. Buzz GTX rykker som en Golf GTI. Måske nærmere som to Golf GTI stablet oven på hinanden, for det er en speciel fornemmelse at udløse alle 340 hestekræfter. Der er meget lettere elbiler med langt flere kræfter, men det er fornemmelsen af at sidde højt og rykke hurtigt og lydløst frem, som giver en anderledes, ny oplevelse. Det er uventet i en bil, der er mere minibus end personbil.

I den korte version er den hurtige bus kun lidt længere end en Golf Variant, og selv om el-bussen er meget bred, så er det lige til at ramme de rigtige punkter i en kurve. Jeg tror, den høje kørestilling også her hjælper til, men det er selvfølgelig også det meget omgængelige, fine styretøj, der skal have ros.

Med træk på alle fire er der ingen tendens til hverken hjulspind eller narrestreger, men det har nu alligevel aldrig været min oplevelse i en almindelig ID. Buzz eller andre modeller på MEB-basis.

Det får mig til at overveje, om GTX er den rigtige ID. Buzz at gå efter. Det gav sig selv, at den med 340 hestekræfter var vild, da den almindelige Buzz måtte klare sig med 204 hestekræfter. Men nu har sådan en den nye og villige motor med 286 hestekræfter, og så er der ikke den afstand i ydelse, der ellers ville have været.

Jeg tillæger det ekstra kraftoverskud en ret lille værdi i ID. Buzz GTX overfor en almindelig ID. Buzz. I kraft af to motorer skal den fodres med mere strøm end modellen med en motor, og om den elektriske bus bruger 6,1 sekunder eller 7,6 sekunder, kan ikke have betydning for ret mange mennesker.

TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-291.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-444.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-318.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-422.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-315.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-309.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-455.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-448.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-446.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-320.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-453.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-364.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-404.jpeg
TEST-VW-ID.-Buzz-GTX-MBB-431.jpeg

Er den meget dyr?

Det vil jeg ikke sige. GTX-festen starter ved 519.995 kr. for den korte udgave og ved 559.995 kr. for den lange. Det er med el-betjening af skydedørene, matrix-LED-forlygter elektrisk bagklap, forsæder med el-justering og massage, virkelig godt infotainmentsystem, meget velspillende lydanlæg, automatisk klimaanlæg med tre zoner og meget andet.

Man skal bare være klar over, at ID. Buzz Style+ har den samme mængde standardudstyr. I GTX er der designjusteringer og to elmotorer, man betaler ekstra for, og det er en omkostning på 50.000 kr. På privatleasing betales der 600 kr. mere om måneden for GTX.

Style+ til 469.995 kr. ser ikke helt så fræk ud, men overraskende nok har den præcis de samme 20” Solna-alufælge som GTX som standard. Det går mig lidt på, at man skal betale ekstra for at få nogle fælge, som er unikke for GTX-udgaven.

Der er en straf ved den ekstra elmotor på forakslen i GTX, og det er en lidt kortere rækkevidde end i Style+. Man giver cirka 30 kilometer væk på en opladning, i gennemsnit, til den forreste elmotor, så det er ikke der, den store forskel findes.

Som jeg ser det, er der ikke et egentlig alternativ til ID. Buzz og den nye ID. Buzz GTX. Til de samme penge kan man få langt mere rækkevidde i en ID.7 Tourer, men med den sammenligning misser man pointen. En ID. Buzz køber man for pladsen, charmen, kørestillingen – den gode oplevelse. Om der så står GTX på den eller ej, det er så egentlig bare en mindre detalje (med en pris på 50.000 kr.).


DEN ENDELIGE DOM

ID. Buzz har kørt rundt i Danmark i omtrent to et halvt år. Selv om man har set en ID. Buzz 100 gange før, så er hver gang stadig en påmindelse om, hvor fedt konceptet er.

Med tiden er ID. Buzz blevet meget billigere, og undervejs er den blevet opgraderet og opdateret med meget bedre infotainmentsystem og langt flere hestekræfter – og på privatleasing er den faktisk rigtig fint prissat. Volkswagen har forstået af forbedre, der hvor det har betydning.

Den nye GTX-udgave med 340 hestekræfter og firehjulstræk er hurtigere og ser endnu bedre ud, men ved siden af udgaven med 286 hestekræfter er den ikke nogen stor nødvendighed. GTX er et ekstra krydderi, som man kan vælge for sjov skyld (eller for at kunne trække flere kilo på krogen) – men som man ikke behøver at vælge for at have det sjovt.


SPECIFIKATIONER

Volkswagen ID. Buzz GTX+ (Kort)

Motor: Elmotorer (for og bag) Ydelse: 340 hk/560 Nm 0-100 km/t: 6,1 sekunder Tophastighed: 160 km/t Forbrug: 20,7 kWh/100 km Rækkevidde: 419 kilometer Batteristørrelse: 82 kWh (77 kWh anvendelig kapacitet) Ladekapacitet: 185 kW Mål (L/B/H): 471/199/193 cm Køreklar vægt: 2.629 kilo Trækvægt: 1.800 kilo Bagagerumsvolumen: 1.121 til 2.160 liter Pris: 519.995 kr. (ID. Buzz fås fra 389.995 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 15.000/6.195 kr. (ID. Buzz fås fra 15.000/4.495 kr.)* Beskatningsgrundlag, firmabil: 510.004 kr. (ID. Buzz fås fra 380.095 kr.)

  • Privatleasingydelsen inkluderer 10.000 kilometer årligt på en 48 måneders kontrakt. Flere kilometer kan tilkøbes i blokke af 5.000 kilometer om året.

(Det lille + i modelnavnet på Style+ og GTX+, som i øvrigt sidder på alle elbiler fra Volkswagen lige nu, betyder et års gratis opladning hos Clever).

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen