november 8, 2022

Nu starter det tyrkiske eventyr: TOGG-elbilerne

Tyrkiet har fået sit helt eget bilmærke – det statsstøttede TOGG, som nu gør klar til at producere sin første elbil. Tyrkiet kommer først, men andre markeder er på vej.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Tyrkiet ligger ikke først for, når man tænker på bilproducerende lande. Men der er faktisk omfattende bilproduktion i Tyrkiet. Store mærker som Citroën, Fiat, Hyundai og Renault producerer personbiler i Tyrkiet, og Fords succesfulde kassevogn Transit kommer også fra Tyrkiet.

Et selvstændigt tyrkisk mærke med internationale ambitioner er imidlertid noget nyt. I 2019 præsenterede Tyrkiets præsident Erdogan store planer for selvstændig tyrkisk bilproduktion – et helt nyt bilmærke for elbiler.

LÆS OGSÅ | Zeekr kan blive det næste kinesiske elbilsmærke i Danmark

Det nye bilmærke TOGG – kort for Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu – er et projekt skabt af store tyrkiske industriselskaber og støttet af den tyrkiske stat, og den planlagte fabrik i Gemlik/Bursa i det nordvestlige Tyrkiet, er nu så småt i gang med at producere biler.

En elektrisk SUV i C-segmentet (tænk VW Tiguan-størrelse) er den første af indtil videre fem planlagte modeller

TOGG er allerede aktiv i Tyskland

TOGG er gået fra ingenting til at have en køreklar fabrik – og en køreklar bilmodel – på tre-fire år. Ambitionerne er store, og mens produktionen i det første år begrænser sig til 17.-18.000 biler, vil TOGG frem til 2030 producere mindst 1 million biler på sin nye fabrik.

LÆS OGSÅ | Hvad har BYD at byde på?

Den første TOGG-model er en SUV i C-segmentet, som endnu står uden navn. En kompakt til mellemstor SUV, som fås med en eller to elmotorer. Med en elmotor er ydelsen 200 hk – læg en mere i SUV’en, og den har 400 hk.

SUV’en fås med to batteristørrelser, som efter den gamle europæiske NEDC-norm giver rækkevidde på henholdsvis 300 og 500 kilometer. WLTP-normen vil sandsynligvis skrælle 15-25 procent af de tal.

En konceptudgave af TOGG’s elektriske sedan, som bliver en af de førstkommende modeltilføjelser

Tyrkiske kunder står først for, når udleveringen af SUV’en starter i foråret 2023, men det er kun et spørgsmål om tid, før TOGG rykker udenfor tyrkiets grænser. I den tyske by Stuttgart, hvor Mercedes-Benz har hjemme, har TOGG allerede åbnet et selskab, som sandsynligvis skal være hovedkontor for aktiviteterne i Vesteuropa.

LÆS OGSÅ | Utroligt, hvad du kan finde på Bilbasen

Den tyrkiske bilproducent udvikler sine biler, så de lever op til vesteuropæiske krav. Den elektriske SUV er udviklet, så den kan klare at blive tæsket igennem hos Euro NCAP, den fælleseuropæiske organisation for vurdering af nye bilers sikkerhed.

TOGG arbejder på indtil videre yderligere fire bilmodeller: En sedan, en mindre SUV, en crossover-coupé og en MPV.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS