januar 9, 2024

Ugens fund: Er Alfa Romeo Giulia GTA den bedste Alfa nogensinde?

Alfa Romeo har gennem tiden produceret utroligt smukke og velkørende biler, men er denne Ugens fund toppen af kransekagen?

AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder

Der er Alfa Romeo 33 Stradale, Spider, Giulia GTA Sprint, 8C Competizione og 4C, men er der nogen af dem, der kommer i nærheden af denne Ugens fund?

Giulia GTA er ikke alene den mest kraftfulde Alfa Romeo til gaden. Den er også bredt anerkendt for sine køreegenskaber, der af medier som Top Gear kaldes for noget af det skarpeste og vildeste, som penge kan købe i sedan-form.

Så hvis du savner kulfiber og køredynamik i din hverdag, er denne Ugens fund garanteret i din smag. Jeg ser nærmere på den sjældne super-sedan og på den glorværdige italienske historie bag.

Forhandler fortæller

Jeg får fat i Mads fra Selected Car Leasing, der har den vilde Giulia GTA til salg. Han fortæller, at bilen er købt fra ny og har stået i Selected Cars-samling siden købet, men da pladsen er blevet trang, er det tid til at sende dette samlerobjekt mod nye ejere. 

Det siger noget om standarden i en samling, når man lader sådan en grøn juvel glide ud af samlingen. Bilen har stort set ikke haft asfalt under sutterne og betegnes fortsat som ny bil med kun 202 km på tælleren. 

Alfa Romeo Giulia GTA

Motor: V6, 2.891 cm3, Benzin
Ydelse: 540 hk / 600 nm
0-100 km/t: 3,6 sek.
Tophastighed: 300 km/t
Forbrug: 10,3 km/l
Vægt: 1.605 kg
Mål (L/B/H): 465/192/144 cm


500 produceret

Sådan en fin grøn Alfa Romeo er ikke allemandseje. Det er en særudgave af Giulia, der kunne bestilles i to forskellige afskygninger, bygget i anledningen af Alfa Romeos 110 års jubilæum i 2020.

Den ene afskygning hedder ‘GTA’, mens den anden og mere mere baneorienterede udgave hedder ‘GTAm’. Begge kommer med en 2.9-liters V6-motor, der producerer de frygtindgydende 540 hk på baghjulene, som gør den til den mest kraftfulde Alfa Romeo nogensinde. 

De to varianter blev produceret 500 eksemplarer i alt, og nu kan man altså eje nummer 148 i rækken. 

Tallet 500 er ikke tilfældigt, da det henviser til den oprindelige Giulia Sprint GTA fra 60’erne. I 1965-1969 vandt og triumferede den kvikke Alfa på baner som Spa, Zandwoort og Monza. Det fik Alfa til at producere 500 Giulia GTA til vejene i såkaldte homologationsudgaver.

Det er årsagen til, at man i 2020 kunne købe 500 eksemplarer af den seneste Giulia.

‘Gran Turismo Alleggerita’

1965 er året, hvor historien for denne bil starter. Det startede faktisk allerede tilbage i 1963, da folkene fra Arese sendte deres Giulia Sprint GT på gaden. En bil, der havde elementer i stål og en samlet vægt på 900 kg. I 1965 kom Giulia dog på slankekur, hvor et ‘A’ også blev tilføjet modelbetegnelsen.

Det lille ‘A’ står for Alleggerita, der oversættes til letvægt på dansk. Man erstattede stålet med aluminium, skrællede interiøret og erstattede side- og bagruder med plexiglas. Det var et storstilet vægttab. Den i forvejen lette GT blev 155 kg lettere og var nu nede på en vægt på 745 kg i totalvægt – døbt GTA.

Vægttabet ledte til sejre i ‘European Touring Car Challenge‘ tre gange i årene 1965-1970 og samtidigt også til sejr i ‘European Mountain Championship‘ i 1967. En letbenet og ikonisk racer var født.

Bagsæder eller bur? 

Der er som nævnt to varianter af den mest hårdkogte Alfa, der er trillet ud af Torino, og forskellen på den er egentlig simpel. Vil du have bagsæder eller bur?

Vil man have bagsæder, er det en GTA som denne Ugens fund, man skal vælge, mens buret (og vægtbesparelsen fra de manglende bagsæder) medfølger i GTAm. Derudover kommer GTAm også med en større hækvinge og lidt mere udvendigt kulfiber end den mere gadeorienterede GTA. 

Denne Ugens fund er dog en sammensmeltning af de to. For her får man nemlig eksteriøret fra en GTAm; altså den store spoiler, flere elementer i kulfiber og en mere aggressiv bagende. Kombineret med interiøret fra GTA, altså bagsæder, får man også et sæt mere komfortable forsæder uden trepunktsseler.  Man får lidt til banen og lidt til gaden. Det er helt perfekt!

Mangler samlingen en skinnende grøn juvel, så er denne Alfa Romeo Giulia GTA til salg netop nu – og det handler om at slå til! Man finder nemlig ikke lignende på markedet i den nærmeste fremtid. Det er et vaskeægte samlerobjekt, der har stået og hygget sig i Selected Car Groups-samling. Den koster 1.253.154 kr. (uden afgift) og du kan opleve den vilde Alfa Romeo lige her. 

Del artikel:

Flere Alfa Romeo til salg på Bilbasen.

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS