Video: Kæmpe prisfald på elbiler i luksusklassen
1.000.000 kroner. Så meget har du sparet, hvis du ventede med at købe en særlig udgave af elbilen Mercedes EQS.
Tekst: Zacharias Lund
Foto: Salgsbilleder
Der er mange bud, men skulle jeg nævne nogle udfordrere til titlen som smukkeste bil i verden, ville jeg nok se i retning af Mercedes-Benz 300SL Gullwing, Lamborghini Miura eller Aston Martin DB4 GT Zagato – men kommer de overhovedet i nærheden af Jaguar E-Type?
Selvom Ugens fund har noget helt særligt over sig, var det faktisk slet ikke æstetikken, designeren Malcom Sayer havde for øje. Tilbage i 1960’erne handlede det om noget helt andet end at skabe noget utvetydigt smukt.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Flotteste Alfa efter 1996
Det særlige ved netop denne udvalgte Jaguar er, at den er fra den første serie, Jaguar producerede, hvilket gør den til en ‘flat floor‘-variant hvor gulvet i kabinen er fladere end i de senere serier.
Skal du have syn for sagen, kan du opleve den skønne bil her. Skal den blive din, koster den 1.095.000 kr.
Motor: R6, 3.781 cm3, benzin
Ydelse: 265 hk / 353 nm
0-100 km/t: 7,0 sekunder
Tophastighed: 246 km/t
Forbrug: 10,3 km/l
Mål (L/B/H): 437/165/122 cm
Køreklar vægt: 1.200 kg
Jeg får fat i indehaveren af Læborg Autohandel, Søren Sørensen, der har E-Typen til salg. Han fortæller, at bilen har kørt i USA indtil 1994, hvor en dansk mekaniker fra Sønderjylland køber bilen og fragter den fra Washington til Danmark.
Herfra begynder en lang restaureringsproces, hvor bilen skilles ad og lakken bliver fjernet. Efter 12 års slid og slæb står Ugens fund bedre end nogensinde – eller i hvert fald tæt på fabriksny.
Bilen er født blå, men står som forvandlet i den ikoniske British Racing Green, der spiller godt sammen med den ny beige læderkabine.
Med den nye lak og det nye læderindtræk er den, hvis du spørger mig, noget nær perfekt i sit trim, hvis man vil have en ærkebritisk E-Type. Siden restaureringen har bilen kun kørt 8.700 km og står nu ved Læborg Autohandel.
Malcolm Sayer, der stod i spidsen for Jaguars aerodynamik i 1950’erne og 60’erne, var designeren af den udsøgte E-Type. Sayers tankegang var ikke at lave den smukkeste bil, men i stedet at lave den hurtigste og mest aerodynamiske bil.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Gul, potent og legendarisk BMW
Formet ud fra geometriske linjer og med øje for mest muligt aerodynamik blev den E-Type, som vi kender den, udformet – og beundringsværdig, det blev den. Det var sådan Sayer opnåede det nydelige i bilerne, ved brug af simplicitet og rene linjer.
Den lange snude, stejle forrude og indelukkede forlygter var alle aerodynamiske tiltag, men er samtidigt det, der gør E-Typen til noget helt særligt i dag.
Helt fra starten har Sayers idé været, at lave en aerodynamisk roadster. Ideen der startede på tegnebrættet med geometriske linjer i 1957, blev fire år senere et rullende stykke kunst ved introduktionen på Geneve Motor show i 1961.
Mens arbejdet stod på med roadsteren, påbegyndte en kollega, Bob Blake, at arbejde på en lukket coupé-version af Jaguar E-type, der dog oprindeligt ikke var en del af planen.
Hvad end man er til roadster eller den lukkede coupé, har de begge sat et stort præg på fremtiden for Jaguars biler, hvor man i dag også kan se klare tråde tilbage til det fantastiske design.
Er man ude efter noget ærkebritisk, så er Ugens fund et eksemplarisk bud. Udover at have ‘matching numbers’ på motor og karosseri, får du også alt, hvad der fulgte med bilen i sin tid: Selv nummerpladen fra USA, hvor hele rejsen startede.
Man får ovenikøbet også noget så særligt som et par speciallavet ski med tilhørende stave. De har et par år på bagen og har nok ikke rørt det, der ligner sne i et par årtier, men dem får du med i købet.
Skulle man have en Jaguar E-Type, der på bedste vis repræsentere britisk bilhistorie, er denne et godt bud. Den kan blive din for 1.095.000 kr. og du kan opleve den her.
Jaguar til salg på Bilbasen
Find flere Jaguar til salg på Bilbasen her.
1.000.000 kroner. Så meget har du sparet, hvis du ventede med at købe en særlig udgave af elbilen Mercedes EQS.
Leder du efter firehjulstræk til vinterens sne og slud? Med ugens fund her får selv nybagte lotto-vindere brug for en ekstra tænkepause, før de hiver tegnebogen frem.
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.