november 26, 2023

Ugens fund: H.K.H Prins Joachims sjældne Lotus

Lotus Excel SE ringer måske ikke en klokke, men den tidligere ejer gør denne ugens fund til en interessant sag.

AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder

Her er ikke tale om et utroligt samarbejde mellem Microsoft og Lotus om et Excel-ark med et Lotus-tema. Nej, det er simpelthen en ganske overset Lotus, der har stået i skyggen af de mere populære modeller Esprit og Elan. 

Det stoppede ikke Hans Kongelige Højhed Prins Joachim for at erhverve sig en i 1993 og fragte den jorden rundt for at bruge den. 

Denne Ugens fund har fulgt Prinsen i en længere periode, men startede sit liv i England, hvor to engelske ejere har nydt godt af den 4-cylindrede benzinmotor, inden den kom i Prinsens varetægt. Læs med og bliv klogere på den særlige Lotus lige her. 

Fragtet jorden rundt

Prins Joachim finder i 1993 en Lotus Excel SE i farven ‘British Racing Green‘ til salg i Storbritannien og beslutter, at den skal med til Danmark. Hurtigt efter bilen lander på dansk jord begynder Joachim at pille ved den britiske coupé. Han sætter blandt andet en ny rustfri udstødning i, så den kan sige lidt mere. 

Samme år fragtes bilen over 8.500 km østpå, da Prins Joachim rejser mod Hong Kong, hvor hans nye trofaste følger selvfølgelig skal med. 

Et år senere og 2.000 km mere på tælleren sender Prinsen så Lotus’ hjem mod Danmark igen, hvor den de næste 8 år ikke får mange kilometer på asfalten. Faktisk får den i Prins Joachims sidste års ejerskab kun 3.200 km asfalt under hjulene. 

I 2002 sælger Prins Joachim coupeen. Siden har den fine Lotus fået en renovering af drivlinje og motor og stået opbevaret ved en dansk bilsamler. 

Lotus Excel S.E 2.2

Motor: R4, 2.174 ccm, Benzin
Ydelse: 162 hk / 217 nm
0-100 km/t: 7,9 sek.
Tophastighed: 216 km/t
Forbrug: 10,4 km/l
Vægt: 1.135 kg
Mål (L/B/H): 438/182/121 cm


I skyggen af Esprit

De fleste har set eller hørt om Lotus Esprit. Den pæne og vellydende sportsvogn fra Lotus, der medvirkede i Pretty Woman og James Bond.

Ser man på Excel, har den ikke gjort stort væsen af sig og har i hvert fald aldrig optrådt i nogen film. Den bygger videre på den tidligere model Eclat, og hedder faktisk Eclat Excel. Navnet antyder også, at Excel mest er en optimeret udgave af Eclat frem for en helt ny model. 

Hvor Esprit blev produceret i over 10.000 eksemplarer, er der ikke et fastsat tal påHa hvor mange Excel, der blev produceret.

Det skyldes, at man var forvirret over, hvorvidt Excel var en ny model eller blot en variant. Det forlyder, at tallet er mellem 1.500 og 2.500 producerede Excel. 

Excel i Top Gear 

Det passer faktisk ikke helt, at Excel ikke har medvirket i film eller TV. Faktisk er Lotus Excel med i to episoder af Top Gear. 

Tilbage i 2010 og i seriens 15. sæson får de tre britiske værter en udfordring, hvor de skal ombygge en almindelig personbil til en autocamper. James May vælger en Lotus Excel til denne udfordring og putter en raketlignende tagboks på taget af sin Excel. 

Det er dog ikke den eneste gang, at den oversete Lotus har gjort sin entré i Top Gear. 

I forbindelse med 50 års jubilæum for James Bond laver Top Gear en speciel, hvor den famøse Lotus Esprit ubåd fra “The spy who loved med” skal genskabes. Grundet et stramt budget, laver Richard Hammond en ubåd af en Lotus Excel, der gør sit for at ligne den overlegne Esprit. 

Ikke bare et Excel-ark 

Der er en lang historie bag denne Ugens fund og med en ganske interessant tidligere ejer kan man eje en yderst særlig Lotus Excel. For mange klinger det hult, når man siger, at man ejer en Lotus Excel. 

Siger man derimod, at man ejer Prins Joachims gamle Lotus Excel, vil royalisterne bede om en tur og bekendte høre historien bag. Langt de fleste vil nok være ligeglade, men det er også ligegyldigt. Man ejer en 2.2-liters Lotus Excel med 184 hk og man er hverken til at hugge og stikke i. 

Skal du være den glade ejer af Hans Kongelige Højheds gamle Lotus eller vil du efterligne James May og bygge din egen autocamper, så er denne Ugens fund en enestående mulighed. Den har kørt 85.000 km og skal koste 129.000 kr. uden afgift. Du kan opleve den her.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS