december 24, 2021

VIDEO: Danmarks billigste elbil – hvad kan den?

Med en startpris på 130.000 kr. er Dacia Spring Danmarks billigste elbil. I denne video prøver Berner at finde ud af, hvad Dacia Spring er god til, som en Porsche Taycan ikke er god til.

Video: Anders Berner  | Dato: 24. december 2021

Dacia Spring er det modsatte af kompleks. Det er en såre simpel bil, der er sparet for moderne spidsfindigheder som justerbart rat og sædevarme samt bakkamera og infotainmentskærm, hvis du vælger den allerbilligste udstyrsvariant.

SE OGSÅ | VIDEO: Porsche Taycan Cross Turismo er en praktisk Porsche med 680 hk

Moderniteten og kompleksiteten er sparet væk, hvorfor du til gengæld også får en fabriksny elbil fra 130.490 kr. Spørgmålet er så, om det er for billigt til, at det giver mening?

Dacia Spring er for billig ifølge nogen – men ikke ifølge Anders Berner. Faktisk finder han primitiviteten charmerende. I denne video tager han Danmarks billigste elbil under en lup og sammenligner den med dens tætteste konkurrent: En Porsche Taycan

Dacia Spring Electric

Motor: Elektrisk 33 kW

Batteristørrelse: 27,4 kWh

Ydelse: 44 hk / 125 Nm

0-100 km/t: 19,1 sek.

Tophastighed: 125 km/t

Rækkevidde: 240 km

Startpris: 128.990 kr.

Fransk-rumænsk elbil bygget i Kina

Når vi har at gøre med Dacia Spring og mærket Dacia i det hele taget, er der tale om lidt af et sammenskudsgilde. Dacia er rumænsk, men er i dag ejet og drevet af Renault, der bruger mærket til at markedsføre deres billige modeller. Franske Renault har normalt en produktionsalliance med Nissan og Mitsubishi, men med Spring er historien en anden.

Dacia Spring er nemlig bygget i Kina. Nærmere bestemt er Spring bygget i tæt samarbejde med bilproducenten Dongfeng på deres fabrikker i den sagnomspundne Wuhan-provins i Kina. Selvom du sikkert næppe har hørt om Dongfeng, har de i årenes løb været ualmindeligt dygtige til at opbygge produktionssamarbejder og -alliancer med de bilmærker, du kender.

LÆS OGSÅ | Første test: Dacia Spring Electric – Kan Danmarks billigste elbil bruges?

I 2003 etablerede Dongfeng et produktionssamarbejde med Honda om at håndtere modellerne Honda Civic og Honda CR-V. Siden har Dongfeng taget over for produktionen på stort set alle Honda-modeller, der sælges på det kinesiske marked. Også Nissan har en lang historie med Dongfeng, og sammen har de et fællesejet datterselskab, der producerer billige biler og lastbiler med udviklingslande som primære marked. 

Koreanske Kia har et samarbejde med Dongfeng. Det samme har Peugeot og Citroën, der siden 1992 har overladt al produktion af modeller til det kinesiske marked til Dongfeng. Samarbejdet mellem Renault og Dongfeng går også mange år tilbage, mens samarbejdet om Dacia Spring markerer deres første fælles fuldelektriske model.

Tro dog ikke, at Dacia Spring er dugfrisk fra samlebåndet. På det kinesiske marked har de nemlig haft glæde af Dacia Spring siden 2019, hvor den sælges som Renault City K-ZE.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS