3x interessante og skæve efterligninger
Når det ‘rigtige’ bliver for dyrt, må man finde billigere alternativer. Vi har samlet tre bud på billigere replikaer.
Video: Anders Berner | Dato: 24. december 2021
Dacia Spring er det modsatte af kompleks. Det er en såre simpel bil, der er sparet for moderne spidsfindigheder som justerbart rat og sædevarme samt bakkamera og infotainmentskærm, hvis du vælger den allerbilligste udstyrsvariant.
SE OGSÅ | VIDEO: Porsche Taycan Cross Turismo er en praktisk Porsche med 680 hk
Moderniteten og kompleksiteten er sparet væk, hvorfor du til gengæld også får en fabriksny elbil fra 130.490 kr. Spørgmålet er så, om det er for billigt til, at det giver mening?
Dacia Spring er for billig ifølge nogen – men ikke ifølge Anders Berner. Faktisk finder han primitiviteten charmerende. I denne video tager han Danmarks billigste elbil under en lup og sammenligner den med dens tætteste konkurrent: En Porsche Taycan …
Motor: Elektrisk 33 kW
Batteristørrelse: 27,4 kWh
Ydelse: 44 hk / 125 Nm
0-100 km/t: 19,1 sek.
Tophastighed: 125 km/t
Rækkevidde: 240 km
Startpris: 128.990 kr.
Når vi har at gøre med Dacia Spring og mærket Dacia i det hele taget, er der tale om lidt af et sammenskudsgilde. Dacia er rumænsk, men er i dag ejet og drevet af Renault, der bruger mærket til at markedsføre deres billige modeller. Franske Renault har normalt en produktionsalliance med Nissan og Mitsubishi, men med Spring er historien en anden.
Dacia Spring er nemlig bygget i Kina. Nærmere bestemt er Spring bygget i tæt samarbejde med bilproducenten Dongfeng på deres fabrikker i den sagnomspundne Wuhan-provins i Kina. Selvom du sikkert næppe har hørt om Dongfeng, har de i årenes løb været ualmindeligt dygtige til at opbygge produktionssamarbejder og -alliancer med de bilmærker, du kender.
LÆS OGSÅ | Første test: Dacia Spring Electric – Kan Danmarks billigste elbil bruges?
I 2003 etablerede Dongfeng et produktionssamarbejde med Honda om at håndtere modellerne Honda Civic og Honda CR-V. Siden har Dongfeng taget over for produktionen på stort set alle Honda-modeller, der sælges på det kinesiske marked. Også Nissan har en lang historie med Dongfeng, og sammen har de et fællesejet datterselskab, der producerer billige biler og lastbiler med udviklingslande som primære marked.
Koreanske Kia har et samarbejde med Dongfeng. Det samme har Peugeot og Citroën, der siden 1992 har overladt al produktion af modeller til det kinesiske marked til Dongfeng. Samarbejdet mellem Renault og Dongfeng går også mange år tilbage, mens samarbejdet om Dacia Spring markerer deres første fælles fuldelektriske model.
Tro dog ikke, at Dacia Spring er dugfrisk fra samlebåndet. På det kinesiske marked har de nemlig haft glæde af Dacia Spring siden 2019, hvor den sælges som Renault City K-ZE.
Når det ‘rigtige’ bliver for dyrt, må man finde billigere alternativer. Vi har samlet tre bud på billigere replikaer.
Vi kan lige så godt vænne os til det. De gamle legender med varme pladser i motorhjerter bliver elektriske – men med den elektriske 5-Serie beviser BMW, at det ikke behøver være helt skidt.
Jo dyrere udgave af Hyundai Ioniq 6, jo hårdere er konkurrencen. Det ser derfor svært ud for den ellers fine elbil i udgaven med 325 hk og alt i udstyr.
Enyaq 80-modellen med 204 hk skiftes nu ud med Enyaq 85 med 286 hk og lidt længere rækkevidde. Den nye variant er marginalt dyrere end den gamle.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive, og det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark. Vi har lavet en samlet liste med alle elbiler i Danmark 2023 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller. TEKST Jacob Dalby FOTO PR (4. marts 2021 – opdateret 10. juli 2023) Elbiler i Danmark i […]