Kategorier
Video

VIDEO: SUV’er der kører dårligt – og dem der kører godt

Berner har det svært med de højbenede SUV’er. Alligevel er det ikke dem alle sammen, han er sur på! Se hvilke SUV’er, der får en pil op i denne video.

Video: Anders Berner / Dato: 28. januar 2022

Kæphest: “Synspunkt eller emne som en person er tilbøjelig til at nævne og tale om gang på gang” – sådan står der skrevet i den danske ordbog.

Berners kæphest er SUV’er og alt, hvad der omfatter dem. Han hverken kan eller vil forstå, hvorfor de er så populære, når nu de er mindre benzinøkonomiske og velkørende end deres lave konkurrenter. Men det har du hørt før.

SE OGSÅ | VIDEO: Derfor bliver stationcars nemmere at sælge end SUV’erne

I denne video tager han et specifikt kig på de SUV-modeller, han ikke bryder sig om samt dem, der skiller sig ud fra mængden og gør det godt.

Lexus RX 450h

Motor: V6 benzin, 3.456 ccm

Ydelse: 313 hk

0-100 km/t: 7,7 sek.

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 12,7 km/

Startpris: 1.036.500 kr.

SUV’ernes indtog

I 2021 stod SUV’er og crossovers for 45,5 procent af det samlede bilsalg i Europa. Det er det højeste målte salg af højbenede biler i Europa nogensinde, og europæerne nærmer sig nu de SUV-glade amerikanere. I 2021 stud SUV’er og crossovers nemlig for 52,3 procent af det amerikanske bilsalg.

Tendensen er den samme i Danmark. I 2019 stod SUV’er og crossovers for 28,3 procent af det samlede danske bilsalg, hvilket var på niveau med minibilerne. Til 2020 steg andelen 4,9 procentpoint til 33,2 procent af det samlede bilsalg, og lagde der en betydelig afstand til de andre bilklasser.

LÆS OGSÅ | TEST: Lexus RX kæmper mod solide konkurrenter

Tal fra 2021 viser nu, at de højbenede biler fortsætter ufortrødent, og stigningen fra 2020 til 2021 er dobbelt så stor som året før. Salgsandelen af SUV’er og crossovers steg nu med 10,9 procentpoint, hvorfor de nu udgør svimlende 44,1 procent af det samlede danske bilsalg. Det er mere en mikrobilerne, minibilerne og mellemklasse bilerne til sammen.

Uanset om Berner vil det eller ej, er overblik og indstigningshøjde mere populært end nogensinde før, og SUV’ernes indtog er gået stærkere end nogen anden trend fra bilindustrien. I 2010 stod de højbenede biler for beskedne 10 procent af bilsalget i Europa og er altså nu vokset til godt halvdelen.

Af Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.