Kategorier
Video

VIDEO: Berner tester Citroën ë-C4 — Citroën i stedet for VW?

Citroën har lavet en superfed elbil, der er dejlig fransk og slår VW på flere punkter. Men er det nok til at overbevise de tysker-glade danskere?

Video: Anders Berner  | Dato: 26. marts 2021

Det er ingen hemmelighed, at Hr. og Fru Danmark elsker tyske biler. Om det er Audi, BMW eller VW, så ligger de konsekvent i top på danskernes ønskelister. Samtidigt lider flere japanske, koreanske og særligt franske biler under et for længst forældet ry, fordi de for årtier siden bøvlede med enten byggekvalitet, pålidelighed eller begge dele.

SE OGSÅ | VIDEO: Her er de 7 dummeste ting i biler

Men det er en synd og skam! De andre bilmærker, der ikke er tyske, er virkelig kommet efter det, hvorfor mærkesnobberiet i store træk er grundlagsløs i dag. Det er den nye, elektriske Citroën C4 er nemlig superfed, -komfortabel og velbygget — også selvom den ikke imponerer på papiret.

I denne video har Berner fingrene i Citroën ë-C4, og han fortæller dig præcist hvorfor, den er bedre end VW.

Citroën ë-C4

Motor: Elektrisk

Batteristørrelse: 45 kWh

Ydelse: 136 hk

0-100 km/t: 9,7 sek.

Tophastighed: 150 km/t

Rækkevidde: 250 km (WLTP)

Startpris: 249.990 kr.

(C4starter fra 199.990 kr.)

Spøjse Citroën

Citroën er synonymet for frankofili på fire hjul. Det 102 år gamle bilmærke har gennem historien været notorisk kendte for, at bygge spøjse og særegnede biler – nogle mere vellykkede end andre. De satte sig selv for alvor på verdenskortet med den tossede 2CV.

Citroën 2CV blev ikke udviklet, for at være sjov og finurlig. Den blev i 1948 udviklet specifikt til det arbejdende, franske folk, der ikke havde råd til egen bil. Den første var udviklet med én baglygte, fysisk målepind i benzintanken og en smørblød undervogn, så landmændene kunne køre til markedet med bilen fuld af friske æg over marker og hullede landeveje uden de gik i stykker.

LÆS OGSÅ | Klumme: Stop tysker-snobberiet!

Den smørbløde 2CV fik stor betydning for Citroën. Ikke fordi den blev en massesællert, der kunne sælges fra 1948 og helt til 1990, men også fordi det smørbløde element nærmest blev et mantra for det franske bilmærke. Kort efter introduktionen af 2CV fulgte Citroën DS, der var så blød, at den i årevis blev brugt som kameravogn til blandt andet hestevæddeløb.

Nu skriver vi 2021. Selvom 2CV og DS for længst er et overstået kapitel, og selvom der har været et par svipsere i mellemtiden, er Citroën stadig på befriende vis tro mod dem selv. De skæve designs deler stadig vandene, som de også gjorde i 50’erne og 60’erne, og komforten er fortsat i højsædet. Det er Citroën ë-C4 her også et slående eksempel på.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.