Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 3. august 2021
Et af de spørgsmål, som kommende elbilejere er mest optaget af, er, hvor lang tid det tager at oplade en elbil. Ladetiden er nemlig afgørende for, om en elbil kan dække det daglige kørselsbehov.
Som udgangspunkt tager det mellem 1-10 timer at oplade en elbil. Det præcise timetal afhænger af elbilens batteri og ladeudstyr samt hvilken type ladestation, der er tale om. Du skal være opmærksom på, at elbilers ladetid ofte gøres op efter 80 procents kapacitet på batteriet. De sidste 20 procents kapacitet tager nemlig væsentligt længere tid at lade op end de første 80 procent. Derfor er en udmåling af 0-100 procent heller ikke helt retvisende for den daglige ladetid, da du sjældent har brug for at lade batteriet maksimalt op.
LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris
Oplader du en lille elbil med et mindre batteri via mormorstik, som er et strømkabel trukket fra et almindeligt strømstik i hjemmet, skal du regne med en ladetid omkring 10-15 timer. Mormorstik er den mest langsomme lademetode. Er der tale om en elbil med et større batteri, hvor mere strøm kan fyldes, kan ladetiden komme op omkring 30 timer med mormorstik.
Lader du til gengæld ved en af de offentlige ladestationer, som findes opstillet i byerne og langs vejene, kan du regne med en ladetid fra 0-80 procent på cirka 30-40 minutter.
Når du skal finde ud af, hvor lang tid det tager at oplade en elbil, er tre forhold vigtige:
Elbilens batteri (hvor mange kWh kan batteriet oplagre), ladetypen (lader du eksempelvis med et mormorstik, en standard ladeboks hjemme på din adresse eller en offentlig hurtigladestation) og bilens ladeudstyr (det indbyggede udstyr i bilen) afgører, hvor mange kW elbilen kan oplade på et minut.
De forskellige lademuligheder er:
Ladekabel der oftest følger med bilen og kan bruges i en helt almindelig stikkontakt. Den mest langsomme lademetode, du kan bruge.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at mormorstik kan være en usikker lademetode, da din almindelige stikkontakt ikke nødvendigvis kan klare den omfattende ladeopgave. Stikdåsen kan eksempelvis gå i stykker og stikkontakter kan overophede og i værste fald gå i brand. Derfor anbefales det altid, at du får en fagmand til at godkende forbindelsen, inden du lader med mormorstik.
Mormorstik har en effekt på under fem kW.
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil med mormorstik?: Hvis du har en elbil med et mindre batteri, kan du med mormorstik som regel lade 0-100 procent i løbet af 10-15 timer. Biler med et større batteri vil som regel kunne oplades 0-80 procent på 10-20 timer.
Mange elbilejere vælger at få en ladeboks monteret på deres hjemmeadresse, da det er en hurtigere og mere sikker lademetode end mormorstik. Ladeboks derhjemme har som regel en effekt på 5-22 kW.
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil med ladeboks derhjemme?: Med en ladeboks vil du som regel kunne oplade din elbil 0-100 procent på under ti timer, og det er uanset elbilens batteri eller ladeudstyr.
Hurtigladere er stillet op langs vejnettet af private leverandører som Clever eller E.ON. Det kan være en fordel med en abonnementsaftale med leverandøren. De er til gengæld særdeles effektive. De kan simpelthen lade med en markant højere effekt målt i kW, end private ladebokse eller mormorstik kan. De er derfor uundværlige, hvis du kører langt. Hurtigladere har en effekt på omkring 50 kW.
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil med en hurtiglader?: Med en hurtiglader vil du som regel kunne oplade din elbil 0-80 procent på under 45 minutter.
Lynladere har en effekt helt op til 350 kW og er altså potentielt seks til syv gange hurtigere end hurtigladere. Det er dog ikke alle elbiler, der har det nødvendige ladeudstyr til at bruge lynladere.
Hvor lang tid tager det at oplade en elbil med en lynlader?: Med en lynlader vil du kunne oplade din elbil 0-80 procent på under 10 minutter.
Elbilers ladetid varierer fra model til model. Størrelsen på batterier og elbilernes indbyggede ladeudstyr kan være meget forskellige. Derfor skal du altid afklare med forhandleren, hvilken ladetid du kan regne med på en given model.
Motor: Elmotor
Batteristørrelse: 63 kWh
Ydelse: 204 hk / 310 Nm
0-100 km/t: 7,8 sek.
Tophastighed: 160 km/t
Forbrug: 17,0 kWh / 100 km
Rækkevidde: 400 km
Startpris: 334.990 kr.
(U5 fås fra 299.990 kr.)
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.