februar 12, 2021

VIDEO: Fremragende Fiat 500e viser VW, hvordan det skal gøres!

Fiat 500 er ikke længere en middelmådig livsstilsbil til rigmandsdøtre. Nu er den elektrisk, og faktisk er den blevet så god, at VW bør tage lidt ved lære. Berner tester den nye Fiat 500e.

Video: Anders Berner  | Dato: 12. februar 2021

Sædehøjde, køreegenskaber og byggekvalitet som en varevogn har ikke skræmt kunderne fra Fiat 500, der fylder parkeringspladserne foran fornemme gymnasier i Nordsjælland. Fiat 500 er en livsstilsbil, som 3.G-piger og forstadsfruer kan forstå.

LÆS OGSÅ | Elektrisk Fiat 500e er en bella macchina

Det kan de muligvis stadigvæk. Forskellen er bare, at den nye Fiat 500e både er blevet elektrisk og hamrende god. Nu er den godt bygget med spændende og veludførte løsninger i kabinen, og er faktisk super velkørende.

Og så har italienske Fiat knækket en nød, som VW bøvler med i deres elektriske ID.3. Hør hvilken, når Berner har Fiat 500e under kyndig behandling.

Fiat 500e 

Motor: Elmotor

Ydelse: 118 hk

Batterikapacitet: 42 kWh

0-100 km/t: 9,0 sek.

Tophastighed: 150 km/t

Rækkevidde på el: 320 km

Startpris: 238.090 kr.

(500e fås fra 190.090 kr.)

En charmerende spareøvelse

I dag er Fiat 500 det foretrukne befordringsmiddel for gymnasiepiger fra Nordsjælland med chihuahua-hunde på passagersædet. Men det var ikke sådan, det startede. Modelnavnet ‘500’ har været brugt af Fiat siden 1936 og er blevet sat på godt 4 millioner eksemplarer. I sin spæde begyndelse var Fiat 500 ikke tiltænkt som en nuttet livsstilsbil. Den første Fiat 500 fra 1936 blev i folkemunde kaldt ‘Tipolino’, eller babymus, mens den mest populære 500-model, som folk nok bedst kender, så dagens lys i 1957 og var en regulær spareøvelse.

I kølvandet på anden verdenskrig var den italienske økonomi, som så mange andre, i ruiner. Privatbilisme var ringe udbredt i 1957 og den almene italiener havde ikke råd til egen bil. Det yndede Fiat dog at lave om på, hvorfor de benyttede en opskrift, som franske Citroën havde været succesfulde med i slutningen af 1940’erne med Citroën 2CV. Hovedingrediensen var simplicitet og minimalisme.

LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Alle elbiler i Danmark

Fiat 500 blev udviklet med økonomi for øje. Ved at gøre den så let og lille som muligt, kunne man spare dyrt stål. Derfor målte den første Fiat 500 under 3 meter i længden, vejede lige under 500 kg og var desuden ganske aerodynamisk. Derfor kunne Fiat nøjes med at smide det, der bedst kan betegnes som en motorcykelmotor i den lille bil med to cylindre og en slagvolumen på 479 ccm i bagenden af bilen.

At den første Fiat 500 var en spareøvelse stadfæstes af soltaget, der ikke var fancy ekstraudstyr men snarere en nødvendighed. Under udviklingen fandt Fiat nemlig ud af, at man kunne spare meget af det dyre stål ved at efterlade et stort, rektangulært hul i taget og dække det med noget billigt stof. Derfor fås den første Fiat 500 kun med stofsoltag.

Som sidehistorie kan nævnes, at Fiat havnede i en sand shitstorm i 1965, da de skiftede selvmordsdørene ud med nogle konventionelle døre. De mandlige 500-ejere skrev lange klager til Fiat, fordi de nu ikke længere kunne betragte kvindernes ben, når de åbnede dørene for dem.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Næsten ny BMW i5 til under 445.000 kr.

Priserne på brugte elbiler bliver konstant sat ned, og fordi forhandlerne vil af med lageret inden 2025, er der vilde tilbud på biler, som stort set er som nye. Spar blandt andet 130.000 kr. på BMW i5.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Simon er en ung og passioneret motorjournalist, der har specialiseret sig i anmeldelser af biler, sammenlignende dueltests og nyheder fra bilindustrien.

Han følger altid nøje med i, hvad der rører sig i branchen, og bestræber sig på at formidle sin viden i et, til tider farverigt, men altid let forståeligt sprog. Hans artikler er rettet mod både de læsere, der ikke er bileksperter, og de dedikerede entusiaster som ham selv.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS