Kategorier
Forbrugerstof Video

Video: 7 teknologier for dummies

Aktiv sporassistent og skateboard-platform. Giver det ingen mening? Se med og få den simple forklaring på 7 teknologier i og omkring biler.

Tekst & video: Morten Bek

Biler kommer med en endeløs række af betegnelser, teknologier og udstyrsmuligheder – nogle af dem mere forståelige end andre. Nogle af dem er det nødvendigt at sætte sig ind i, mens andre er viden for bilnørder.

SE OGSÅ | Sommer er cabriolettid

Hvad betyder ting som skateboard-platform, nøglefri betjening og one pedal driving? Ordene bliver slynget ud til højre og venstre af motorjournalister, bilsælgere og bedrevidende venner og familiemedlemmer.

I Bilbasen Guide slår vi ned på 7 ting og teknologier, som du måske – måske ikke – allerede kender til.

Hvad gemmer sig bag ordene?

Du kører ud ad landevejen. Den samme du altid kører på. Musikken er skruet op, og du slapper af. Som et lyn fra en klar himmel trækker det i rattet, og det bipper og hyler. Du får et chok – og du har været “udsat” for den aktive sporassistent. Det nogle gange emsige system holder øje med, om du er ved at køre af vejen eller skifte vognbane uden at blinke.

Det er den simple forklaring på aktiv sporassistent, som også kan hedde aktiv vognbaneassistent, active lane keep assist og flere andre ting.

SE OGSÅ | Ved du, hvilke hjul DIN bil trækker på?

Nye biler er fyldt med udstyr og teknologier, som kan være svære at finde rundt i. Hvad snakker de egentlig om, når de siger, at man ikke skal have nøglen op af lommen for at komme ind i bilen og endda starte den? Hvorfor snakker bilsælgeren om, at bilen kører rundt på en skateboard-platform?

Der er uendeligt mange betegnelser, systemer, udstyrsmuligheder og teknologier, så vi nøjes med at plukke 7 af dem ud for at give den simple forklaring på, hvad der egentlig gemmer sig bare ordene.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.