juli 26, 2022

Video: Den uoverskuelige sikkerhed

Når man skal vurdere sikkerheden i en ny bil, kigger man på resultater fra Euro NCAP. Men det er slet ikke så nemt at finde rundt i, som det var engang.

Tekst & video: Morten Bek

Hvem vil ikke gerne have den sikrest mulige nye bil? Mange kunder går op i sikkerhedsniveauet i biler, og Euro NCAP har i flere årtier været den sikre vej til at afkode sikkerheden i nye biler.

SE OGSÅ | Sommer er cabriolettid

Men meget har ændret sig i vurderingen, og i dag er der langt flere test hos Euro NCAP end for bare 10 år siden.

Der uddeles stadig stjerner – fra 0 til 5 – men det er desværre blevet meget svært at finde rundt i sikkerhedsjunglen.

Euro NCAP tester mere

Bil kører ind i betonklods i Euro NCAP’s testcenter i Belgien. Bil klarer sig rigtig godt. Bil får kun 4 ud af 5 stjerner. Hvordan giver det mening?
Det er den simple forklaring på aktiv sporassistent, som også kan hedde aktiv vognbaneassistent, active lane keep assist og flere andre ting.

Euro NCAP har siden 1990’erne testet sikkerhedsniveauet i nye biler, som på alle måder har været med til at hæve det generelle niveau. Men en test af sikkerheden ser slet ikke ud som i 1990’erne mere, for mange andre test er kommet til.

SE OGSÅ | 7 teknologier for dummies

Nu testes også blandt andet aktive sikkerhedssystemer, assistenter og sensorer, og det er grunden til, at en bil som den nye BMW i4 kun får 4 ud af de maksimale 5 stjerner. Den klarer sig bedre end nogle biler med 5 stjerner i crashtest, men den aktive sporassistent er lidt for mild til Euro NCAP’s smag.
Der er uendeligt mange betegnelser, systemer, udstyrsmuligheder og teknologier, så vi nøjes med at plukke 7 af dem ud for at give den simple forklaring på, hvad der egentlig gemmer sig bare ordene.

Den aktive sporassistent kan man nemt slå helt fra. Så kører man uden “sikkerhedsnet”. Hvordan kan det så koste i4 en stjerne?

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS