Renault Zoe video
januar 10, 2020

Ny Renault Zoe: Bilen Berner hader og holder af

Der er landet en ny Renault Zoe! En ukompliceret elbil med lang rækkevidde og lynhurtig ladetid – men Renault spænder ben for sig selv. Se hvordan i videoen her.

Video & tekst: Anders Berner | Dato: 10. januar 2020

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det; der er faktisk tale om en næsten ny Renault Zoe, selvom den ligner den gamle. Basis er dog den gamle Zoe. Eksempelvis er kabinesektionen tyvstjålet fra forgængeren dog tilsat et næsten nyt interiør, som i øvrigt er virkelig er lækkert. Forende og bagende er også nye, og undervognen er tydeligvis forbedret.

Både motor og batteri er blevet større, hvilket betyder, at du får 90 kilometer større estimeret rækkevidde sammenlignet med den seneste Zoe, som var udstyret med et 40 kilowatttimer batteri. På den nye WLTP-norm er Renault Zoe, som internt kaldes ZE50, opgivet til 385 km.

SE OGSÅ: Elektriske trillinger imponerer: Skoda Citigo iv bliver billig

Den oprindelige Zoe fra 2012-2013 havde et batteri på 22 kilowatttimer —  den nye er opgivet til 52 kilowatttimer i den samme fysiske størrelse batteri. I praksis har jeg kørt omkring 250 km for hver opladning. Men jeg gør heller ikke en særlig indsats for at slå øko-rekorder.

Den nye motor- og batterikonstellation sender dig også hurtigere fra 0 til 100 km/t med en respektabel tid på 10 sekunder, hvilket er godt halvandet sekund hurtigere end den gamle. Tophastigheden er hævet fra 135 km/t til 140 km/t, hvilket betyder, at den nye Zoe også er den første Zoe, hvor du lige akkurat kan gøre dig fortjent til en bøde på en motorvej med en hastighedsgrænse på 130 km/t.

Den nye Zoe, kort fortalt

Jeg er ret vild med elbiler. Faktisk har jeg selv haft både BMW i3 og to forskellige Nissan Leaf. Min næste bil bliver også en elbil. Så jeg er som udgangspunkt positivt stemt overfor ideen om elbil, og jeg har for længst sluppet min rækkevidde-angst.

Renault har sammen med Nissan været pionerer på elbiler, som var til at betale. Derfor har jeg også en særlig forventning til bilerne fra netop Renault. Og kort fortalt: Jeg er ikke imponeret over den nye Renault Zoe. Jo, den er bedre end forgængeren, støjer mindre og har fået en markant flottere kabine. Den kører også bedre, selvom det ikke siger så meget, da den gamle Zoe kørte decideret dårligt.

Nu kører Zoe, som jeg forventer det af en lille elbil. Den har en fin affjedringskomfort og markant mindre krængning og sitren fra undervognen end forgængeren.

Renault Zoe — specifikationer:

Batteripakke: 52 kWh

Motor: 136 hk / 245 Nm

0-100 km/t: 10,0 sekunder

Tophastighed: 140 km/t

Rækkevidde (WLTP): 385 km

Pris: 255.900 kr

Zoe lader hurtigt hjemme — men langsomt ude

Renault Zoe har en on-board lader, som gør, at du kan oplade med 22 kW derhjemme. Det gør Zoe til den hurtigst opladende bil på markedet lige nu — når du holder derhjemme. Du kan med andre ord kan køre en hel dag, lande derhjemme, sætte bilen i stikket og være klar til at trille 385 km et par timer senere. Dér kan ikke engang Tesla være med.

Til gengæld er det sløjt, at Renault Zoe ikke kan oplade med mere end 50 kilowatt, når du er på farten. Konkurrenterne lader flere gange hurtigere og hos Renault skal du endda betale 10.000 kr. ekstra for at få 50 kW lademulighed. Og så løber hele ekvipagen op i 265.000 kr. hvis du vælger den 136 hestes udgave.

LÆS OGSÅ | Stor oversigt over elbiler i Danmark

Du kan også spare lidt penge ved at købe 110 hestes modellen til 240.000 kr. og leve med at kunne oplade med 22 kilowatt, når du skal oplade på vejen. Skal du kun køre i byen, giver det måske mening. Men grundlæggende tror jeg, at det er en dårlig forretning.

Du får svært ved at sælge den, den dag du vil have, noget, der kører og lader lidt hurtigere. Batteriet har samme størrelse — og her adskiller Renault Zoe sig positivt fra konkurrenterne, hvis basismodeller har mindre batterier end topmodellerne.

Come on Renault!

På visse områder har Renault været ambitiøse. Andre steder kniber det mere. Der er desværre flere konstruktions-elementer, som går igen fra den gamle 2012-Zoe. At man ikke kan justere førersædet i højden er decideret skidt. Jeg har en oplevelse af at sidde i en bus. Det er der helt sikkert nogle, der elsker, men jeg vil altså have muligheden for selv at bestemme. Og det kan man ikke.

På den gamle Zoe kunne man åbne ladeporten med nøglen. Det kan man ikke længere, og det er virkelig fjollet. Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor man har fjernet muligheden.

LÆS OGSÅ | Ny Ford Mustang bliver en eldrevet crossover

En anden fjollet indretning er den nye gearvælger, som mangler et P for parkering. Biler med automatgear (som alle elbiler jo er) har altid haft en P-funktion. Men Renault har valgt at fjerne P’et, hvilket gør det besværligt at forlade bilen uden at slå “tændingen” fra. Du kan sætte den i neutral, men det er bøvlet, og du er næsten tvunget til at kigge ned mellem sæderne for at finde ud af hvilket gear, du er landet i. Come on Renault — det kan I gøre bedre.

Dernæst kommer en række småting, som en bagagerumsindretning som må have fundet inspiration fra indiske Tata, og et bakkamera, hvor linsen altid er snavset til. Og bare lige et hint, kære Renault: Jeres søsterfirma Nissan har opfundet sprinklere, som kan holde kameraet nogenlunde fri for snavs.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS