Kategorier
Elektrisk Video

Video: Få sikker opladning i sommerhuset

Der er mange måder at få strøm på elbilen i sommerhuset. Men pas på sikkerheden.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Det er sommerferie og mange drager i sommerhus ude i det ganske dansk sommerland. Og flere end nogensinde før tager elbilen til destinationen med fuldt opladt batteri hjemmefra og så afsted.

Men når vi når frem er strømmen brugt og der skal ny strøm på batteriet til at komme hjem igen – i hvert fald for de fleste. Men det er ikke så nemt som man skulle tro – og selvom der er mange måder at få strøm på elbilen er det de færreste, der er lovligt.

SE OGSÅ | Vigtigt: Pas på elbilens bremser

Se med i Bilbasen Strøm hvor vi gennemgår, hvad man må og hvad man ikke må, når der skal strøm på elbilen i sommerhuset.

Nødladeren

Det nemmeste og mest oplagte er at bruge den medfølgende nødlader. Find en stikkontakt, sæt stikket i og elbilen er tilbage med fuldt opladt batteri når turen går hjemad. Men laderen hedder en nødlader af en årsag – den er til nødbrug.

SE OGSÅ | Sådan får du mere rækkevidde i din elbil

Det er nemlig hverken forsvarligt eller lovligt, fordi en almindelig stikkontakt ikke er lavet til langvarig, hård belastning. Hvis opladningen med nødladeren forventes at vare i mere end to timer, er det ulovligt. Og det er heller ikke sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Kraftstik

Er sommerhuset af ældre dato, er der sandsynlighed for, at der sidder et kraftstik. Sådan et gammelt stik, der blev brugt til eksempelvis komfurer. Kraftstikket har ofte sin egen gruppe i sikringsboksen, tre faser og jordforbindelse – så alt burde være fint…

SE OGSÅ | Kan man spare penge på strømmen til sin elbil?

Problemet er bare, at det er de færreste nødladere, hvis stik passer i et kraftstik. Og det ikke nok med en forlængerledning med adapter. Det er nemlig ikke lovligt at bruge hverken forlængerledninger eller kabeltromler til opladning af elbiler. Kan adapteren til gengæld sættes direkte på nødladeren, er det både lovligt og forsvarligt.

Ladeboks

En dedikeret ladeboks til opladning af elbilen er naturligvis den bedste løsning – og faktisk en af de få lovlige løsninger. Men også til ladeboksen er der krav, der skal overholdes. Se med i videoen og bliv meget klogere på opladning af elbilen i sommerhuset.

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.