juni 7, 2022

Video: Sådan får du mere rækkevidde i din elbil

Rækkevidden i en elbil kan variere voldsomt. Se med i Bilbasen Strøm, hvor vi tester, hvor stor indflydelse din kørestil har på rækkevidden.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Elbiler er vanvittigt effektive i forhold til at udnytte den energi, den har med på slæb. Elmotoren er altså god til at udnytte strømmen i batteriet til at køre så mange kilometer som muligt med mindst muligt energitab.

Faktisk er elmotoren så god til at udnytte energien, at mængden af energi i batteriet, i en elbil, svarer til omkring 7 – 8 liter brændstof. (Der er cirka 10 kWh ‘brændværdi’ i en liter brændstof).

SE OGSÅ | Der er lange ventetider på elbiler – hvad kan du selv gøre?

Og fordi vi ikke har særligt meget energi med, betyder kørestilen ret meget for rækkevidden. Se med i Bilbasen Strøm, hvor vi kører en tur med Mads i hans Tesla Model S og finder ud af, helt uvidenskabeligt, hvor meget farten påvirker rækkevidden.

Programmet præsenteres i samarbejde med:

Elbil og bykørsel

I byen er der ikke meget at gøre. Hastigheden holdes naturligt nede af trafikken (og den lovmæssige hastighedsbegrænsning). Ved maks 50 km/t har rullemodstanden i dækkende større indvirkning på forbruget end vindmodstanden.

SE OGSÅ | Kan man spare penge på strømmen til sin elbil?

Man kan til gengæld spare på kilowattimerne ved at se fremad, køre blødt og ikke accelerere for hurtigt eller bremse for hårdt. Hurtige accelerationer går ud over forbruget og med hårde opbremsninger får vi sjældent det fulde energipotentiale tilbage i batteriet, som ved bløde opbremsninger hvor al energien kan opsamles i batteriet.

Højere hastighed betyder kortere rækkevidde

Når hastigheden når over 90 km/t begynder vindmodstanden at betyde mere end rullemodstanden. Det betyder, at jo højere hastigheden bliver, jo større bliver vindmodstanden og jo kortere bliver rækkevidden.

SE OGSÅ | Er elbilen stadig billig?

Rækkevidden afhænger af mange forskellige faktorer, eksempelvis vind og vejr, og hvilken elbil vi kører i. Mads har kørt mange kilometer i sin Tesla Model S og hans erfaring er, at forbruget stiger med 20% fra 90 til 110 km/t og igen med 20% fra 110 til 130 km/t.

Der skal og ikke meget til, før forskellene bliver større eller mindre. Temperaturen har eksempelvis stor indvirkning ligesom regnvejr og stigninger/hældning også påvirker forbruget i en elbil meget.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS