Kategorier
Video

VIDEO: VW Golf GTI Clubsport — GTI’en du ikke gider at køre

Usjov. Uinspirerende. Ukomfortabel. Det er store ord, Berner bruger, når han tester toppen af Golf-kransekagen: VW Golf GTI Clubsport. Hør hvorfor Berner ikke er tilfreds i denne video.

Video: Anders Berner  | Dato: 25. juni 2021

Engang betød navnet ‘GTI Clubsport’, at man havde at gøre med det ypperste fra VW. Det bedste og det mest sportslige. Men sådan er det ikke nødvendigvis længere! I hvert fald ikke hvis du spørger Anders Berner.

VW Golf 8 GTI Clubsport er nemlig både usjov, uinspirerende og ukomfortabel — og selvfølgelig også svinedyr! Selv blærer VW sig med, at den er den hurtigste om Nürburgring Norschleife, men er det virkelig et succeskriterie?

Hør hvad der virker, og hvad der bestemt ikke gør, når Berner kører VW Golf 8 GTI Clubsport.

VW Golf GTI Clubsport

Motor: R4, 1.984 ccm, benzin

Ydelse: 300 hk / 400 Nm

0-100 km/t: 5,6 sek.

Tophastighed: 250 km/t

Forbrug: 13,5 km/l

Startpris: 557.995 kr.

(Golf GTI fås fra 507.995 kr.)

VW Golf I GTI

Da den første VW Golf I GTI rullede på gaden i 1976 og kunne erhverves for 13.850 D-Mark. Med inflationen indregnet, svarer det til godt og vel 75.000 kr. i dag — uden afgift vel at mærke. Der er med andre ord sket meget med prisen, når man i dag kan specificere en VW Golf GTI til en pris, så der skal et nul mere på originalprisen. Men der er også sket meget med bilen.

Egentlig var GTI lidt et tys-tys projekt, da det først kom på tegnebrættet i 1974. En pressechef og en teknologichef havde i al hemmelighed samlet et hold på seks mand fra Golf-afdelingen, som sammen skulle udvikle en sportslig version af den lille Golf. Først året efter projektet begyndte, rullede de en prototype forbi ledelsesgangen, som heldigvis gav grønt lys til projektet.

LÆS OGSÅ | DUEL: Drengedrømmen lever i BMW 128ti og VW Golf GTI Clubsport

Valget mellem navnet TS og GTI var der uenighed om helt op til lanceringen på Frankfurt Motor Show i 1975. Som bekendt endte det med at blive GTI-navnet, der senere er blevet synonymet for sportslighed hos VW, og som stod for Grand Touring Injection med reference til den direkte benzinindsprøjtning, motoren havde.

Populariteten var der ingen, der havde forventet. Heller ikke det lille team, der var dedikeret til GTI’en. De havde forsigtigt anslået, at der ville blive solgt godt 5.000 enheder. Men topfarten på 182 km/t og de mange sportsdetaljer som den røde kant om kølergrillen og golfbolden som gearknob gjorde, at Golf I GTI blev kraftigt efterspurgt og VW endte med at producere 461.690 enheder, før VW Golf II GTI tog over i 1984.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.