Kategorier
Nyheder

Sådan kan Volvo bane vejen for dansk Uber-comeback

Af: Esben Skrumsager  / d. 20. november 2017

Et gigantisk samarbejde mellem Volvo og Uber kan være med til at bringe den ulovlige tjeneste tilbage på de danske veje. Her kan du læse mere om samarbejdet.

 

Volvo har netop offentliggjort en aftale med delebilstjenesten Uber om at sælge flere tusinde selvkørende biler.

Volvo indgår samarbejde med Uber

Volvo XC90 danner grundlag for de selvkørende Uber-biler. Foto: Volvo

Aftalen er en del af det strategiske partnerskab mellem Volvo og Uber, som blev offentliggjort i august 2016, og som markerer et nyt kapitel i samarbejdet mellem bilproducenter og teknologiske virksomheder.

– Bilindustrien er under indflydelse af teknologien, og Volvo vælger at være en aktiv medspiller, siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Car Group, i en pressemeddelelse.

– Vores mål er at være den foretrukne leverandør til de globale delebilstjenester med fokus på selvkørende biler. Det er dagens aftale med Uber et glimrende eksempel på.

Selvkørende biler slipper for straf

Uber led i november 2016 endnu et nederlag på dansk grund, da Landsretten endegyldigt slog fast, at der var tale om ulovlig taxa-kørsel.

– Det lægges efter bevisførelsen til grund, at de omhandlede kørsler er foretaget med pas­sagerer, der ikke har nogen nærmere tilknytning til tiltalte ud over anvendelsen af Ubers internetapplikation, og at kørslerne er udført mod en betaling, der overstiger de med kørslen direkte forbundne omkostninger til f.eks. benzin eller olie, står der i dommen.

Volvo og Uber i samarbejde

Sådan ser en Volvo ud i Uber-udgaven. Foto: Volvo

Med de førerløse biler kan Volvo dog være med til at bringe Uber tilbage på de danske veje. For uden chauffører fjernes en del af de kritiske punkter, da der hverken vil kunne stilles spørgsmålstegn ved manglende erhvervskørekort eller betaling af skat.

LÆS OGSÅ: Videotest af Volvo V60 Polestar med 367 hk

Andre bekymringer har handlet om sikkerheden og den måde, som selskabet foretager baggrundstjek af dets chauffører. Men også her vil de selvkørende biler altså kunne være med til at løse problemerne.

Lovgivningsmæssigt er Danmark dog endnu ikke klar til at slippe de selvkørende biler løs i gadebilledet, så et dansk comeback for Uber står ikke nødvendigvis lige for døren. Spørgsmålet er, om der er størst sandsynlighed for, at taxa-lovgivningen bliver ændret, eller om færdselsloven får en overhaling? Det må tiden vise.

Fakta om samarbejdet mellem Volvo og Uber

  • Basisbilerne til Uber bliver udviklet på Volvos modulære Scalable Product Architecture (SPA). SPA bruges i øjeblikket til Volvo’s 90-serie og til den nye mellemklasse SUV XC60. Bilerne skal leveres i perioden 2019 til 2021. LÆS OGSÅ: 5 stykker udstyr alle biler burde have
  • Volvo og Ubers ingeniører har arbejdet tæt sammen om at udvikle den XC90, der skal leveres til Uber. Basisbilerne indeholder al den sikkerhed og teknologi til autonom kørsel, Uber skal bruge som supplement til deres egen selvkørende teknologi.
  • Samtidig med, at Volvo forsyner Uber med kompatible selvkørende biler, skal Volvo selv bruge den samme basisbil i videreudviklingen af sin egen, uafhængige strategi for autonom kørsel, som efter planerne kulminerer i introduktionen af Volvos første fuldt selvkørende bil i 2021.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.