Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video og tekst: Anders Berner | Dato: 22. marts 2019
Hvis man er en bilfabrik, er der to veje at gå, når man laver nye biler. Ja, der er selvfølgelige flere, men for at gøre det let deler vi lige bilfabrikkerne op i to “arketyper”.
Den første går altid nye veje. Man tager nye teknologier i brug, opfinder nye biltyper og sætter grundlæggende alt på ét bræt – uden at spørge køberne, hvad de ønsker sig. Det kunne eksempelvis være Tesla, hvis biler i al væsentlighed er skabt af én mands drømme.
På den anden side er der bilfabrikkerne, som lægger sig i slipstrømmen. Man ser tingene an og lurer på konkurrenterne i fem år, inden man kaster sig ud i markedet. Sådan er Volkswagen.
LÆS OGSÅ | Tesla Model Y: Se den elektriske mini-SUV
Og det kan godt være, det er Tesla, der står på den røde løber og indkasserer klapsalverne, mens VW står i baggrunden. Men til slut er det tyskerne, der holder esserne i ærmerne, mens de langsomt planlægger en “full house”. Det er kedsommeligt. Men det virker.
VW har endnu engang været meget længe undervejs med en bilmodel. Den lille nye VW T-Cross, som er en såkaldt crossover, kommer på markedet ni år efter at Nissan lancerede sin Juke, otte år efter Opel Mokka og seks år efter Renault Captur og Peugeot 2008.
I mellemtiden har Renault har solgt 1,1 millioner eksemplarer af Renault Captur – sjovt nok langt overvejende de seneste fire år. Peugeot har solgt 880.000 styks 2008 i Europa alene. Sidenhen er konkurrenter stimlet til for at få del i rovet. Stort set alle mærker er med. Succesen er altså veldokumenteret – og VW kan nu med ro i sindet lanceret sin lille T-Cross. Kunderne er klar.
T-Cross er – med mindre modifikationer – baseret på samme tekniske fundament som blandt andre VW Golf, VW T-Roc, Seat Leon, VW Polo, Skoda Octavia og Seat Arona.
Modellen er blot fem centimeter længere end VW Polo – og er blot 411 cm lang. Til gengæld er T-Cross med 158 cm i højden 14 cm højere end Polo, og det er både noget, som kan ses og mærkes. Foran sidder du seks cm højere end i Polo, og på bagsædet sidder man 10 cm højere. Det betyder i praksis at bilen giver især bagsædepassagerne mere plads til både ben og hoved.
SE OGSÅ | Video: VW T-Roc præsenteres og Berner nåede ikke flyet
I tilgift har T-Cross mulighed for forskydeligt bagsæde, som er standard og betyder enten mere benplads eller mere bagagerumsplads (variabel fra 385 til 455 l). Desuden kan ryglænet i passagersædet foran lægges ned, så du kan have lange genstande med i bilen.
Volkswagen siger selv, at de sætter nye standarder på kabinefleksibilitet. Men faktum er, at Citroën C3 Aircross har en endnu mere fleksibel kabine og lidt bedre plads i kabinen til en noget lavere pris.
Den tyske crossover er i runde tal 25.000 kr. dyrere end konkurrenterne, hvilket i nogen grad kan retfærdiggøres: VW T-Cross har en pæn sikkerhedspakke, og bilen får som standard det system, som VW kalder ”Front Assist”. Systemet holder øje med trafik foran bilen og så er der både vognbaneassistent, en nødbremsefunktionen med fodgængerregistrering og et system, som beskytter dig og dine passagerer ved blandt andet at lukke vinduer, stramme selerne op og forberede bremserne til en katastrofeopbremsning.
Desuden kan du som ekstraudstyr få blindvinkelsensorer, som advarer om køretøjer i den blinde vinkel inklusiv en udkørselsassistent, som advarer om køretøjer, der nærmer sig, når du bakker ud fra en carport eller parallel-parkeringsplads.
Det er sikkerhedsudstyr, som ingen af konkurrenterne kan matche.
SE OGSÅ | Test af ny VW Touareg: Millionærens folkevogn er tilbage
VW T-Cross har også adaptiv fartpilot som standard. Det er enestående i klassen. Der er også en 8-tommer touch-skærm med i billigste variant, som hedder T-Cross (altså VW T-Cross T-Cross). Billigste model har en fin 3-cylindret benzinmotor med turbo og 95 hk – og femtrins manuel gearkasse.
Til gengæld skal du lidt op i pris for at få et læderrat og aircondition. Det betyder, at du i praksis skal vælge den lidt dyrere variant, der kaldes Life og står i 225.000 kr. med 16 tommer alu, aircondition, læderrat, LED-kørelys, tagræling, sædevarme og længdejusterbart bagsæde. Den står i 225.000 kr.
Den dyreste variant hedder T-Cross Style og koster fra 255.000 kr. Her får du 17 tommer alufælge, P-sensorer, bakkamera, klimaanlæg, LED-forlygter (nærlys og fjernlys) samt forkromede lister og overflader hist og her.
Modellen fås foreløbigt med én motor i to tuningsgrader; med 95 eller 115 hestekræfter. Den kraftigste har seks gear i stedet for fem og kan desuden fås med automatgear med syv trin. Til sommer dukker en 1,6 liters diesel op. Om vi senere får en 1,5 liters benziner med 150 hk ved vi ikke endnu.
SE OGSÅ | Video: Du betaler for meget for sikkerhedsudstyr
Som sædvanlig kan du tilkøbe alt muligt, f.eks. navigation til 9.000 kr. Men personligt ville jeg nok fravælge den og tilkøbe en DK-connect-pakke til 8.000 kr. som gør, at du kan hooke din mobils navigation op og f.eks. få Google Maps, som jo altid virker bedre end de fabriksmonterede anlæg.
I samme pakke får du trådløs opladning til din mobil – hvis din mobil kan det – el-indklapbare sidespejle, bedre forsæder og tonede ruder.
I filmen kan du få at vide, hvordan VW T-Cross kører …
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.