VW T-Cross 2019 priser specifikationer test video
marts 22, 2019

Test af VW T-Cross: Her er danskernes nye darling

Volkswagen udvider modelprogammet med en helt ny højbenet model: VW T-Cross. Pænt med plads, sikkerhed og praktiske egenskaber skal bane vejen for den kompakte crossover.

Video og tekst: Anders Berner  | Dato: 22. marts 2019

Hvis man er en bilfabrik, er der to veje at gå, når man laver nye biler. Ja, der er selvfølgelige flere, men for at gøre det let deler vi lige bilfabrikkerne op i to “arketyper”.

Den første går altid nye veje. Man tager nye teknologier i brug, opfinder nye biltyper og sætter grundlæggende alt på ét bræt – uden at spørge køberne, hvad de ønsker sig. Det kunne eksempelvis være Tesla, hvis biler i al væsentlighed er skabt af én mands drømme.

På den anden side er der bilfabrikkerne, som lægger sig i slipstrømmen. Man ser tingene an og lurer på konkurrenterne i fem år, inden man kaster sig ud i markedet. Sådan er Volkswagen.

LÆS OGSÅ | Tesla Model Y: Se den elektriske mini-SUV

Og det kan godt være, det er Tesla, der står på den røde løber og indkasserer klapsalverne, mens VW står i baggrunden. Men til slut er det tyskerne, der holder esserne i ærmerne, mens de langsomt planlægger en “full house”.  Det er kedsommeligt. Men det virker.

VW har endnu engang været meget længe undervejs med en bilmodel. Den lille nye VW T-Cross, som er en såkaldt crossover, kommer på markedet ni år efter at Nissan lancerede sin Juke, otte år efter Opel Mokka og seks år efter Renault Captur og Peugeot 2008.

I mellemtiden har Renault har solgt 1,1 millioner eksemplarer af Renault Captur – sjovt nok langt overvejende de seneste fire år. Peugeot har solgt 880.000 styks 2008 i Europa alene. Sidenhen er konkurrenter stimlet til for at få del i rovet. Stort set alle mærker er med. Succesen er altså veldokumenteret – og VW kan nu med ro i sindet lanceret sin lille T-Cross. Kunderne er klar.

Pæn plads og praktik i VW T-Cross

T-Cross er – med mindre modifikationer – baseret på samme tekniske fundament som blandt andre VW Golf, VW T-Roc, Seat Leon, VW Polo, Skoda Octavia og Seat Arona.

Modellen er blot fem centimeter længere end VW Polo – og er blot 411 cm lang. Til gengæld er T-Cross med 158 cm i højden 14 cm højere end Polo, og det er både noget, som kan ses og mærkes. Foran sidder du seks cm højere end i Polo, og på bagsædet sidder man 10 cm højere. Det betyder i praksis at bilen giver især bagsædepassagerne mere plads til både ben og hoved.

SE OGSÅ | Video: VW T-Roc præsenteres og Berner nåede ikke flyet

I tilgift har T-Cross mulighed for forskydeligt bagsæde, som er standard og betyder enten mere benplads eller mere bagagerumsplads (variabel fra 385 til 455 l). Desuden kan ryglænet i passagersædet foran lægges ned, så du kan have lange genstande med i bilen.

Volkswagen siger selv, at de sætter nye standarder på kabinefleksibilitet. Men faktum er, at Citroën C3 Aircross har en endnu mere fleksibel kabine og lidt bedre plads i kabinen til en noget lavere pris.

Priser og udstyr i ny VW T-Cross

Den tyske crossover er i runde tal 25.000 kr. dyrere end konkurrenterne, hvilket i nogen grad kan retfærdiggøres: VW T-Cross har en pæn sikkerhedspakke, og bilen får som standard det system, som VW kalder ”Front Assist”. Systemet holder øje med trafik foran bilen og så er der både vognbaneassistent, en nødbremsefunktionen med fodgængerregistrering og et system, som beskytter dig og dine passagerer ved blandt andet at lukke vinduer, stramme selerne op og forberede bremserne til en katastrofeopbremsning.

Desuden  kan du som ekstraudstyr få blindvinkelsensorer, som advarer om køretøjer i den blinde vinkel inklusiv en udkørselsassistent, som advarer om køretøjer, der nærmer sig, når du bakker ud fra en carport eller parallel-parkeringsplads.

Det er sikkerhedsudstyr, som ingen af konkurrenterne kan matche.

SE OGSÅ | Test af ny VW Touareg: Millionærens folkevogn er tilbage

VW T-Cross har også adaptiv fartpilot som standard. Det er enestående i klassen. Der er også en 8-tommer touch-skærm med i billigste variant, som hedder T-Cross (altså VW T-Cross T-Cross). Billigste model har en fin 3-cylindret benzinmotor med turbo og 95 hk – og femtrins manuel gearkasse.

Til gengæld skal du lidt op i pris for at få et læderrat og aircondition. Det betyder, at du i praksis skal vælge den lidt dyrere variant, der kaldes Life og står i 225.000 kr. med 16 tommer alu, aircondition, læderrat, LED-kørelys, tagræling, sædevarme og længdejusterbart bagsæde. Den står i 225.000 kr.

Den dyreste variant hedder T-Cross Style og koster fra 255.000 kr. Her får du 17 tommer alufælge, P-sensorer, bakkamera, klimaanlæg, LED-forlygter (nærlys og fjernlys) samt forkromede lister og overflader hist og her.

Spinkelt motorprogram i VW T-Cross

Modellen fås foreløbigt med én motor i to tuningsgrader; med 95 eller 115 hestekræfter. Den kraftigste har seks gear i stedet for fem og kan desuden fås med automatgear med syv trin. Til sommer dukker en 1,6 liters diesel op. Om vi senere får en 1,5 liters benziner med 150 hk ved vi ikke endnu.

SE OGSÅ | Video: Du betaler for meget for sikkerhedsudstyr

Som sædvanlig kan du tilkøbe alt muligt, f.eks. navigation til 9.000 kr. Men personligt ville jeg nok fravælge den og tilkøbe en DK-connect-pakke til 8.000 kr. som gør, at du kan hooke din mobils navigation op og f.eks. få Google Maps, som jo altid virker bedre end de fabriksmonterede anlæg.

I samme pakke får du trådløs opladning til din mobil – hvis din mobil kan det – el-indklapbare sidespejle, bedre forsæder og tonede ruder.

I filmen kan du få at vide, hvordan VW T-Cross kører …

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS