februar 11, 2022

Der ER noget, der hedder Årets Bil i Verden

Årets Bil i Danmark og Årets Bil i Europa er til at forstå, men der kåres også en Årets Bil for hele verden. 2022-vinderen offentliggøres den 13. april, og der er 10 finalister

I USA elsker de store pickups, og australierne kan også godt lide bilerne med lad – bare nogle mindre af slagsen. I meget af Europa elsker vi SUV’erne, men i Kina, Indien og Tyrkiet er sedaner stadig noget af det hotteste.

Med så forskelligartet smag og vidt forskellige markeder er det svært at tro, at nogen kan nå til enighed om den bedste bil på markedet. Men præcis som vi i Danmark har Årets Bil, og der findes Car of the Year (COTY) i Europa, findes der faktisk en tilsvarende kåring for hele verden.

LÆS OGSÅ | Hyundai Ioniq 5 er Årets Bil i Danmark 2022

World Car of the Year (WCOTY) kåres hvert år, og den kåres som Årets Bil i Danmark af en jury bestående af motorjournalister. I 2022-juryen er der ikke færre end 102 motorjournalister. Ikke en eneste er fra Danmark. Den kan man så tænke lidt over.

De 102 journalister fra alle verdens hjørner (USA, Spanien, Thailand, Indien, Kina, Finland og 27 andre nationer) har netop valgt 10 finalister. 10 biler, hvoraf en vil blive World Car of the Year 2022.

Cupra Formentor
Cupra Formentor er en af de 10 biler i finalefeltet til World Car of the Year 2022

Fra Audi Q4 E-Tron til Toyota GR86

De 102 journalister har tid endnu, før stemmerne skal afgives og vinderen findes. Offentliggørelsen sker den 13. april på biludstillingen i New York. De 10 bilmodeller er næsten alle biler, vi kender i Danmark og resten af Europa, men der er undtagelser.

Listen med finalisterne tæller Audi Q4 E-Tron, Cupra Formentor, Ford Mustang Mach-E, Genesis G70, Honda Civic, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Tucson, Kia EV6, Lexus NX og søstermodellerne Toyota GR86 og Subaru BRZ.

Genesis sælger biler i en del europæiske lande, og G70’eren er en af dem. Men den er kun ny i Europa, da amerikanerne har haft adgang til den i nogle år. Honda Civic? Ikke den Civic, der sælges i Danmark lige nu. Men den nye Civic, som vi først ser præsenteret i Europa senere i år.

Sådan kender vi ikke Honda Civic. I hvert fald endnu ikke her i Danmark, hvor den nye generation først ventes på markedet tidligst i løbet af 2022. Den vil, med meget stor sandsynlighed, ligne denne amerikanske Civic

Der bliver selvfølgelig også en Årets Elbil i Verden

Der er altså ingen krav om, at Årets Bil i Verden – World Car of the Year – sælges i hele verden. Elbiler er næste alle steder udenfor Europa en ligegyldighed, men elbilernes vigtighed er ikke tabt på den internationale kåring.

Fire af de 10 finalistbiler er fuldelektriske, og tre af de øvrige fås som plug-in hybrid. Der er sågar oprettet en kategori til elbilerne: World Electric Vehicle of the Year, Årets Elektriske Køretøj – eller Årets Elbil i Verden.

LÆS OGSÅ | Første tur: GT-kræfter i Ford Mustang Mach-E er mest til ballade, ikke til sjov

I den kategori er der fem finalister. Mustang Mach-E går igen, og det samme gør Hyundai Ioniq, men underligt nok hverken Audi Q4 E-Tron eller Kia EV6. Audi har sneget sig ind med E-Tron GT, og de to sidste elbiler i den elektriske finale er BMW iX og Mercedes-Benz EQS.

Hvis man er så heldig at være i New York omkring midten af april, kan man slentre en tur på New York International Auto Show (NYIAS), som holder åbent fra 15.-24. april. Entreprisen er 17 dollars – cirka 110 kr.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS