Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Tekst: Simon Hallenslev
Foto: Salgsbilleder
K20. EJ25. 2JZ. Hvis du er bilnørd, ved du allerede, hvad det handler om. Det er serier af helt specielle motorer fra tre forskellige japanske bilhuse. Det er sådanne tre motorer, der er proppet i de biler, jeg udvælger til dig her.
Hvis ikke du er helt skarp i japanske motorserier, kan jeg fortælle, at vi har at gøre med tre meget forskellige motorer. K20 er en 4-cylindret rækkemotor, EJ25 er en 4-cylindret boxermotor og 2JZ er en 6-cylindret rækkemotor.
Du har sikkert allerede gættet hvilke biler, jeg har udvalgt – men hvilken motor synes du, er den fedeste?
Mit første valg er også det mest kontroversielle. Her er en på papiret ganske almindelig 4-cylindret rækkemotor på sug i en tilsyneladende almindelig japansk hatchback. Når det er Honda, der står bag, og når de skriver Type R på bagsmækken, er der dog ikke meget, der kan kaldes almindeligt.
Motoren er helt specifikt en K20A med 200 hk og 196 Nm. Det lyder måske ikke som alverden, men magien skal findes i omdrejningerne. Denne Honda Civic Type R kan nemlig nappe svimlende 8.400 omdrejninger, før der skal skiftes.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Honda Integra Type R – den bedste forhjulstrækker nogensinde?
Det lave moment betyder også, at alle 200 hk først findes ved 8.000 omdrejninger, hvorfor motoren skal have tæsk for at yde sit fulde potentiale. Bilen her vejer kun 1.170 kg, så hvis dine gearskift er kvikke nok, kan du tage turen fra 0 til 100 km/t på kvikke 6,6 sekunder.
Motor: R4 benzin 1.998 ccm
Ydelse: 200 hk / 196 Nm
0-100 km/t: 6,6 sek.
Tophastighed: 235 km/t
Forbrug: 11,2 km/l
Vægt: 1.170 kg
Mål (L/B/H): 414/170/142 cm
Bagagerumsvolumen: 315 liter
Nypris i ’05: Ca. 350.000 kr.
K20-motoren er udstyret med Hondas variable ventilstyring, kaldet VTEC, hvilket sætter streg under legendarisk. Mellem 2.000 og 5.500 omdrejninger kører denne Honda Civic Type R som bedstemors minibil. Når nålen passerer 6.000 omdrejninger åbnes der op for alle ventiler og dermed sugemotorens fulde potentiale. Det er mærkbart og underholdende.
LÆS OGSÅ | 3x hårdkogte forhjulstrækkere
K20-motoren, VTEC-systemet og Honda Civic generelt har desværre fået lidt et Brian-ry, fordi det kun er i larm og støj på dramatisk vis, at kræfterne klemmes ud af den. Udadtil kan en larmende acceleration godt lugte lidt af mindreværd. Men jeg lover dig, at din indre Brian hurtigt støves af, når du hører først K20-motorens afhængighedsskabende skrig.
Denne Civic Type R blive din for bare 94.500 kr.
Vi bliver i den fagre verden af 4-cylindrede motorer men dog i en konstellation, der er noget mere atypisk end rækkemotoren i Honda. Subaru er nemlig særligt kendte for deres boxermotor, der er en motortype, som i dag kun holdes i live af Subaru og Porsche. Toyota bruger den også i GT86, men den leveres af Subaru.
Jeg er ingen ingeniør og vil derfor afholde mig fra svære tekniske forklaringer. Boxermotoren er en flad motor, hvor cylindrene ligger vandret og ‘bokser’ ud til siderne i stedet for at ligge lodret eller i en hældning, som række- og V-motorerne gør. Sådan, helt basalt forklaret.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Rallylegenden Lancia Delta Integrale
Subarus 4-cylindrede boxermotorer giver en distinkt, rumlende motorlyd, som ingen anden 4-cylindret motor kan give. I de mere sportslige WRX og WRX STi-varianter, som denne Subaru Impreza, spændes en turbo på den herlige motor med en velprøvet opskrift, der har kørt legender som Colin McRae og Petter Solberg til mesterskabstitler i WRC.
Motor: B4 benzin 2.457 ccm
Ydelse: 280 hk / 392 Nm
0-100 km/t: 5,4 sek.
Tophastighed: 255 km/t
Forbrug: 9,2 km/l
Vægt: 1.470 kg
Mål (L/B/H): 446/174/144 cm
Bagagerumsvolumen: 395 liter
Nypris i ’06: Ca. 650.000 kr.
Det er netop WRC-titlerne, der er med til at gøre EJ-motoren legendarisk. Med det turbodrevne kraftværk under hjelmen skabtes ikonet McRaes glorværdige rallykarriere, og motoren kørte Subaru til konstruktørmesterskabet i fra 1995 til 1997. McRae tog kørermesterskabet med motoren i 1995, Richard Burns tog den i 2001 og Petter Solberg i 2003.
LÆS OGSÅ | 3x fede japanske sportsvogne, du bør vælge før en tysk
Nordmanden Petter Solberg var fast mand hos Subaru fra 2000 og 2008, hvor han blandt andet hjalp til med udvikling og fintuning af de hårdkogte WRX STi-varianter. Hans loyalitet blev blandt andet fejret med denne Subaru WRX STi Petter Solberg Edition, der kan blive din for 349.900 kr. Den står i den helt rigtige blå farve med guldfælge, og du kan se den her, hvis ikke den er solgt.
Selvom Honda og Subaru fans sikkert bliver sure, tør jeg godt skrive, at jeg har gemt det bedste til sidst. Her er den velsagtens mest berømte og berygtede motor, der nogensinde er produceret. Det er selvfølgelig den turbodrevne 2JZ, der gemmer sig under hjelmen på denne Toyota Supra.
Det er bilen, der er født til at være en forholdsvist budgetvenlig sportsvogn med pålideligheden i orden, men som i dag er blevet tunerens, drifterens og gaderæserens foretrukne. Det er en motor, der er gået hen og blevet religion.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Det ikoniske turbodrøn Nissan Skyline GT-R
Og hvorfor? Fordi den er notorisk kendt for at kunne tåle tæsk. Fra fabrikken yder 2JZ-GTE, der er den turbodrevne version, 330 hk. Dét var nok til at sende herligheden fra 0 til 100 km/t på 5 sekunder, hvilket var vildt i starten af 90’erne. Man fandt dog hurtigt ud at, at man, uden meget mere end at skrue på turbotrykket, kunne klemme op mod 600 hk ud af motoren.
Motor: R6 benzin 2.997 ccm
Ydelse: 330 hk / 441 Nm
0-100 km/t: 5,1 sek.
Tophastighed: 250 km/t
Forbrug: 9,5 km/l
Vægt: 1.585 kg
Mål (L/B/H): 451/181/128 cm
Bagagerumsvolumen: 185 liter
Nypris i ’95: Ca. 900.000 kr.
Når snarrådige mekanikere først begynder at rode med indmaden samt større turbo og intercooler, kan man mase 2JZ til vanvittige 1.000 hk. Med 2JZ under hjelmen vidste de fleste, at Toyota Supra Mk4 var skabt af noget helt særligt. Også Hollywood indså det, hvorfor de smed en neongrøn Supra på coveret af filmen ‘The Fast and the Furious’.
LÆS OGSÅ | 3x fede V6’ere på budget
Hvis ikke, du husker det, indgår Supra og 2JZ-motoren specifikt i plottet, da en udbrændt udgave indkøbes til at skrabe penge ind på ulovlige gaderæs, fordi der er noget helt specielt i motorrummet. Denne Toyota Supra er skånet for farverige stafferinger og er holdt helt clean. Motoren er opgraderet med ting som større intercooler og en ordentlig skorsten af et afgangsrør, og den kan blive din for 510.000 kr. Se den her, hvis ikke den er solgt.
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.