Kategorier
3X

3x økonomiske katastrofer du forelsker dig i

Der findes biler, som med charme alene kan få dig til at glemme al fornuft. Du bliver forblændet af bilen og den gode handel uden at indse, at den vil dræne din konto stødt og roligt. Vi har fundet 3 charmører til under 100.000 kr., der kan ruinere dig inden juleaften.

Af: Simon Hallenslev / d. 16. december 2020

Det er farligt at være bilentusiast. Vi behandler biler som gamle kærester og bliver hængende i forhold, der ikke er gode for os. Der er biler, som får os til at glemme den sidste, store og vildt bekostelige reparation, så snart nøglen drejes og motoren atter spinner.

Det er netop sådanne tre biler, vi har fundet. De koster alle under 100.000 kroner og virker derfor som fund til de penge. Men vi ved også godt, at vedligeholdelsesomkostningerne overstiger den døde sild af en VW Polo, du kan få til de samme penge – trefoldigt!

LÆS OGSÅ | 3x billige V8’ere på Bilbasen

Men selvom pålidelighedsundersøgelserne og værkstedsrapporterne er imod de tre biler, vi har udvalgt, så handler det jo i virkeligheden blot om prioriteter.

Du sagtens kan finde langt mere fornuftig bil til samme penge. Men det er straks sværere at finde noget, der giver samme slags smil på læben til samme penge. En Polo gør i hvert fald ikke.

Har du selv haft en bil, du holdt fast i, selvom den tømte budgetkontoen?

Midtvejskrisen – Alfa Romeo Spider

En skrigende gul italiensk sportsvogn uden tag. Det er nærmest en midtvejskrise i den bogstavelige forstand. Men hvis man absolut skal have sådan en slags krise på et tidspunkt, så er denne über-charmerende Alfa Romeo Spider vel egentlig ikke det værste udfald.

Du skal huske, at der er nogen der bruger samme slags penge på en mountainbike af kulfiber, når midtvejskrisen kradser. Så lyder en tur op ad Strandvejen uden tag og med hurtigbriller i en skriggul Alfa alligevel mere tiltalende i vores bog.

LÆS OGSÅ | 3x mest uøkonomiske biler på Bilbasen

Med sølle 59.000 km på klokken, kan denne Alfa Romeo Spider blive din for 89.900 kr. Mens den italienske mekanik og elektronik har potentiale for at blive dyrt, koster den dig næppe dit kørekort. Det er den beherskede 1,8-liter sugemotor med 144 hk og en acceleration fra 0 til 100 km/t på 9,3 sekunder.

Selvom motorerne i Spider fås større og hurtigere, er denne mindre motor faktisk én af de mest medgørlige rent vedligeholdelsesmæssigt. Hold i stedet øje med elektriske udfald og problemer.

Royalisten – Jaguar XJ8

Det her er toppen af kransekagen. For bare 89.900 kr. får du over fem meter aristokratisk overflødighedshorn med en glubende V8-motor og en komfort, der er en præsident værdig.

En Jaguar XJ8 er i sig selv en stor bil. Men denne Jaguar XJ8 er større. Den kan nemlig bedst beskrives som diplomatudgaven, der er den lange variant med en akselafstand på 3 meter og totallængde på 5,15 meter. V8-motoren på 4-liter yder 290 hk og skyder herligheden fra 0 til 100 km/t på 7,3 sekunder.

LÆS OGSÅ | 3x oversete luksusbiler til under 80.000 kr.

Det lyder dyrt. Og det var det også. I 2001 skulle du slippe i omegnen af halvanden million for den britiske bandit. Køber du bilen i dag, får du den med andre ord til 94 procent under nypris.

Læser man på britiske Jaguar-fora og brugtbilsider, er XJ8 ikke den værste, når det kommer til pålidelighed – altså, af en Jaguar at være. Men selvom reparationerne måske ikke er så mange, som man skulle tro, kan du være sikker på, at dem, som kommer, er dyre. Kan du ikke skrue selv, bliver du din mekanikers bedste ven.

Den franske forelskelse – Citroën BX GTI

Okay. Det her er lidt en snyder. Denne underfundige og fantastiske Citroën BX GTI koster 70.000 kr. uden afgift, og vi har taget den med, selvom vi reelt ikke ved, om den havner under 100.000 kr. med afgift. Men den fortjener en plads, fordi den er så fed, som den er.

Denne Citroën BX er fra ’91 men står snorlige med bare 102.000 km på tælleren – og så er den importeret fra Spanien. Der er med andre ord intet vejsalt, der har spist sig gennem skærmene her.

LÆS OGSÅ | 3x billige vinterbiler med firehjulstræk

I starten af 90’erne var Citroën fortsat i deres syrede storhedstid, hvor ingen modeller lignede noget, andre bilfabrikanter kunne finde på at lave. Denne BX er den ”sportslige” GTI med 122 hk og en acceleration fra 0 til 100 km/t på 9,8 sekunder. Dét var en flot bedrift af en familiebil dengang!

Sportslig er dog sat i anførselstegn, fordi Citroën stadig udstyrede BX med den smørbløde hydropneumatiske undervogn. Den giver uovertruffen komfort, men også en trés grand værkstedsregning når den går i stykker – og det gør den. Også i efterfølgeren Citroën Xantia blev den overkomplicerede undervogn smidt i med samme tvivlsomme pålidelighed som resultat.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.