januar 26, 2024

3x oplagte kronebiler til små penge

I forbindelse med H.M. Dronningens abdicering, har vi udvalgt tre biler, der kan få den royale side frem i os alle.

AF: Zacharias Lund FOTO: Salgsbilleder

Hans Majestæt Kong Frederik 10. har en forkærlighed for biler og i denne uge har jeg samlet tre biler, der snildt kunne være at finde med en krone-nummerplade på. 

Der er blandt andet blevet plads til en opnåelig Rolls-Royce, en bil magen til ‘Krone 8’, der passerede Storebæltsbroen i stormen, og sidst en Bentley, der er magen til den, som det britiske monarki i mange år har svoret til.

Som Billed-Bladet siger “lidt kongelig har man da lov til at være”, og det kan disse tre biler hjælpe med. Det er fisefornemt og klassisk på samme tid. 

Britisk overklasse: Rolls-Royce Silver Spur

Hvem vil ikke gerne eje en Rolls-Royce? Godt nok har den et par år på bagen, men den er alligevel 31 år nyere end ‘Store Krone’, der fragtede den nykronede Konge og Dronning fra Christiansborg til deres bopæl på Amalienborg. 

Denne Rolls-Royce har oprindeligt kørt i Texas, hvor der ikke er mange royalister, og senere har den stået i en svensk samling. Nu er den til salg i Danmark, så royalisterne kan få fine fornemmelser for en pris af 98.000 kr. (uden afgift). 

Kølerfiguren ‘Spirit of Ecstasy’ troner på fronten og står som en løftet langemand til pøblen på bilens snude. For er der noget, der skriger overklasse og old money, så er det en gammel Rolls-Royce. Denne udvalgte er ingen undtagelse. 

En stor 6.8-liters V8-motor yder 329 hk og gemmer sig bagved den store skinnende kølergrill, der ligesom kølerfiguren er blevet et karaktertræk for Rolls-Royce. Det er nemlig samme udsmykning man finder på Kongehusets store gamle brite. 

Rolls-Royce Silver Spur

Motor: V8, 6.748 cm3, benzin
Ydelse: 329 hk / 738 Nm
0-100 km/t: 10,2 sek.
Tophastighed:192 km/t
Mål (L/B/H): 537/189/148 cm
Køreklar vægt: 2.273 kg


For 98.000 kr. får man altså æren af at kalde sig selv ejer af en Rolls-Royce og endda af den fine Silver Spur, der er en lang udgave af modellen Silver Spirit. 

Det er godt nok ikke en Silver Wraith ligesom Store Krone, men de er begge to ‘Silver’ og det må da være nok til at dække nogle royalisters behov. Du kan se den fine ældre Rolls lige her. 

Bilen, der trodsede stormen Egon: Volvo S80

Du husker måske den knap så flatterende sag, der tilbage i 2015 prægede mediebilledet. Stormen Egon rasede, og når vindstyrken krydser de 25 meter i sekundet, så lukker Storebæltsbroen af sikkerhedsmæssige årsager.

Vores kære daværende Kronprins Frederik var klokken 15 på vej mod Aarhus til DRs event “Sport 2014” i sin Volvo S80. Hvad der dog ikke var gået op for den daværende Kronprins var, at broen var lukket. Men så er det jo godt at man er hævet over loven og derfor kan køre over uden retsforfølgelse.  

Frederiks færden på broen var en overtrædelse af færdelslovens paragraf 4 stk 1. Loven, der forlyder: Trafikanter skal efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler, afmærkning på kørebane eller cykelsti, signalanlæg eller på anden måde. 

Politiets var altså godt trætte af, at den kongeblå Volvo S80 krydsede broen.

Et brud på denne lovgivning ville koste en dødelig person mellem 1.500 kr. pr. gang skiltningen er forceret. Med de to gange den kære Turboprins overså ‘færdsel på broen forbudt’ ville man ende ud med en bøde på omkring 3.000 kr, såfremt man ikke var hævet over loven.

Volvo S80

Motor: R5, 2.521 cm3, benzin
Ydelse: 200 hk / 300 Nm
0-100 km/t: 8,0 sek.
Tophastighed: 230 km/t
Forbrug: 10,1 km/l
Mål (L/B/H): 485/186/149 cm
Køreklar vægt: 1.528 kg


Skulle det være helt perfekt, var denne S80’er selvfølgelig en 2,9-liters som Kronprinsens. Man må dog nøjes med en 2,5-liters motor, mens både kabine og lakering matcher Kongehusets daværende svenskerslæde. Prisen på 89.900 kr. (Engros) er en skarp en af slagsen.

Så hvis det kribler i royalistfingrene for at ligne Kongen, er der her en rigtig god mulighed for at være lidt royal på sin egen måde.

Bilen er til salg ved Dit Autohus. Man skal blot en tur til Vamdrup for at kunne køre hjem i sin kongeblå Volvo S80 og forcere en storm et par gange, for at få en snas kongeblod i årene. Du kan se den fine Volvo lige her. 

Det britiske monarki: Bentley Continental Flying Spur 

Monarkiet i Storbritannien har altid haft en forkærlighed for Bentley. Faktisk har den daværende Dronning Elizabeth 2. og nu Kong Charles 3. siden 2002 benyttet to tungtarmerede Bentleyer som køretøjer, foruden de tre Rolls Royce Phantom og et par andre Bentleyer, heriblandt Continental Flying Spur, der også er at finde i flåden.

De to Bentleyer er bygget specifikt til kongehuset, så dem kan man ikke få fingrene i, men den tidiligere Dronning Elizabeth 2. har også været glad for at bruge sin Bentley Continental Flying Spur. Netop sådan en kan du netop nu få fingrene i. 

Godt nok er den ikke panseret, men man får samme selvfedhed, når man sætter sig ind på bagsædet af sådan en Flying Spur og beder chaufføren køre mod D’angleterre. Det er vel nok det tætteste man kommer på livet som britisk monark. 

Bliver man sat af lige foran hotellet på Konges Nytorv, vil de fleste nok også lige kigge en ekstra gang, da synet af sådan en Bentley ikke er hverdagskost og bestemt ikke med chauffør på. 

Bentley Continental Flying Spur

Motor: V12, 5.998 cm3, benzin
Ydelse: 560 hk / 650 Nm
0-100 km/t: 5,2 sek.
Tophastighed: 312 km/t
Forbrug: 5,8 km/l
Mål (L/B/H): 531/192/148 cm
Køreklar vægt: 2.475 kg


Sådan en Bentley er normalt dyr at få fingrene i, men man bliver nok en smule overrasket over at høre, hvad denne fine Bentley skal koste. Fra ny, tilbage i 2007, kostede den langt over 3.500.000 kr., men i dag kan den blive din for den nette sum af 280.020 kr. 

Hvad får man så for 280.020 kr.? Jamen man får for det første en V12-motor, der yder 560 hk og runder de 312 km/t, hvis man er så vovet. Det er en tung basse på 2.475 kg, så det kræver også en del kræfter at flytte de mange kilo, hvilket ses i benzinforbruget på 5,8 km/l.

Ser man bort fra det, får man altså en royal favorit, der efter 17 år på markedet, er blevet tilgængelig for lidt flere mennesker. Du skal godt nok en tur over Øresund, men for prisen er det vist det mindste problem. Det er Auto Classica i Sverige, der har den til salg og du kan opleve den her. 

Del artikel:

Flere Bentley til salg på Bilbasen.

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS