maj 6, 2018

5 grunde til at købe en SUV – og 2 til at lade være

Det vælter frem med højbenede modeller i næsten alle bilklasser, og det er der mange gode grunde til. Men er de noget for dig?

Af: Ebbe Sommerlund  / d. 6. maj 2018


SUV og crossover er den hurtigst voksende bilbetegnelse. Det er ikke nogen bestemt klasse, da crossover og SUV findes i mange klasser.

Fra de små Opel Mokka, Renault Captur, Honda HR-V med flere til de større Nissan Qashqai, Volkswagen Tiguan og helt op til eksempelvis BMW X5, Audi Q7 og Volvo XC90.

Listen er næsten uudtømmelig, og der kommer flere til. Ud af fem finalister i Årets Bil 2017 var to SUV-typer, nemlig Peugeot 3008 og Seat Ateca – ja, og Peugeot 3008 blev faktisk kåret som årets bil, og i 2018 er det crossoveren Seat Arona, der kan bryste sig af den fornemme titel.

Så ja, du kan lige så godt vænne dig til SUV og crossovere. Spørgsmålet er så, om det er noget for dig – det kan følgende argumenter for og imod forhåbentlig gøre dig klogere på, hvis du skulle være i tvivl.

INSPIRATION: Søg SUV til salg og leasing på Bilbasen

Fem grunde til at købe en suv eller crossover

new-2017-vw-tiguan-7

VW Tiguan 2017-model

Du har godt overblik

Det siger næsten sig selv, men du har et bedre overblik over trafikken, når du kommer op i en suv. Det føles bare mere sikkert, når du kommer op i højden.

audi_rs_q3_interior_seats

Audi RS Q3 – så bliver det ikke meget mere lækkert

Du sætter dig ind– ikke ned

Fordi bilen er højere, så er den nemmere at komme ind i. Det gælder både for dig selv, men også når du skal bakse børn på plads på bagsæderne.

2015-bmw-x5-interior-new-image

BMW X5

Du sidder bedre

Stolene står højere i en suv, og derfor sidder du ikke med så strakte ben. Det er langt mere behageligt for kroppen. Det gælder også for bagsædepassagererne.

volvo-xc90-interior-1-1

Volvo XC90 – vi elsker kabinen i den bil

Der er god plads

Det gælder ikke alle suv, men de fleste har en fornuftig mængde plads i kabinen. I og med at man sidder mere oprejst føles kabinen endda endnu større.

audi-q5-08

Audi Q5

Den er populær og holder prisen godt

Suv-klassen bliver mere og mere populær, og det er godt for afskrivningen, der dermed ikke bliver så stor. En SUV taber færre penge.

2 grunde til IKKE at købe en suv eller crossover

suzuki-vitara

Suzuki Vitara – prisstærk suv i den lille ende af suv-skalaen

Den kører ikke helt så stabilt

Højere biler har et højere tyngdepunkt, og det gør at suv og crossover ikke er helt så stabile på vejen som de lavere biler. Den er mere vindfølsom og vil enten krænge mere i sving eller være hård i affjedringen.

benzinmaler

Den bruger mere brændstof

En højere bil har et større frontareal, og dermed skal der flyttes mere luft, når en suv eller crossover kører. Desuden er en suv som regel tungere end en tilsvarende bil. Men vægtforskellen i dag er ikke helt så stor som tidligere, da crossovermodellerne ikke er bygget til ægte offroadkørsel, som de var i gamle dage. Det betyder dog også, at mange suv slet ikke dur til terrænkørsel, selvom deres udseende lægger op til det.

 

Læs mere:

3 alternative crossovers

3 prisstærke firehjulstrækkere

 

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS