januar 15, 2023

69 procent flere elbiler i Danmark på 1 år

I forhold til 2021 kom der i 2022 69 procent flere elbiler på vejene i Danmark. Bag den store stigning gemmer sig mange importerede brugte elbiler, som kun er cirka 1 år gamle.

TEKST Morten B. Bek FOTO Simon Hallenslev

Hvor mange personbiler er der på vejene i Danmark? Svaret er 2,8 millioner. I år 2000, for 22 år siden, var der næsten 1 million personbiler færre i Danmark – 1,85 millioner. Flere har fået bil, men der er også flere, som har fået to biler.

2.800.000 personbiler, for at holde tallet nemt og rundt, som i de fleste tilfælde bliver holdt i gang af enten benzin eller diesel. Der er også en portion elbiler inkluderet i tallet, og den portion bliver meget hurtigt meget større.

LÆS OGSÅ | 2022 gav laveste salg af nye biler siden 2009

I 2021 var der 66.600 elbiler på vejene i Danmark. I 2022 eksploderede tallet og blev til 112.700 styk. På et år er bestanden blevet 46.100 elbiler større, som giver en stigning på 69 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er en forøgelse, der kan ses og mærkes. Elbiler er ikke længere de atypiske biler, men helt normale biler.

Af de 18.400 brugte elbiler, som kom til Danmark fra udlandet i 2022, var rigtig mange af mærket Tesla

18.400 af de “nye” elbiler er brugte biler fra udlandet

112.700 biler ud af 2,8 millioner biler er en dråbe, i havet. En stor dråbe, måske, men stadig kun 4 procent af bestanden består på den måde af fuldelektriske biler. Det kommer til at gå hurtigt med flere og flere elbilsmodeller på markedet, flere og flere danskere med på elektrificeringen og bedre ladeforhold.

LÆS OGSÅ | Campingvogn forlænger elbilers rækkevidde

Men vi skrotter nok ikke 2,7 millioner biler med forbrændingsmotor i løbet af de kommende 10 år, så de fleste af vores samlede bestand af biler bliver ved med at køre på benzin og diesel lang tid fremover.

Noget som kan gøre en forskel, er import og eksport af brugte biler. Brugte biler som går ind og ud af landet. Jo flere vil af med deres brugte bil med forbrændingsmotor til fordel for en elbil, jo flere sælges til lande, hvor det går langsomt med elbilerne.

LÆS OGSÅ | Hongqi E-HS9 på vej til Danmark

Det går allerede stærkt i modsatte retning. Vi får brugte elbiler i stor stil fra udlandet, især Tyskland, og af de 46.100 elbiler, bestanden steg med i 2022, er kun 30.800 styk elbiler, som er solgt som nye i Danmark. 18.400 af de 46.100 elbiler er brugte biler fra udlandet – og mange af dem er af mærket Tesla. De er i gennemsnit kun 1,1 år gamle, så virkelig brugte biler er der ikke tale om.

I år kommer det til at gå langsommere med tilstrømningen af nyere brugte elbiler fra udlandet. Både i Tyskland og Sverige har man ændret på støtteordninger, som gør det attraktivt at videresælge nyere brugte biler.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Elon Musk: Tesla Roadster kommer i 2025

November 2017. Det var dér, Tesla afslørede den anden generation af Roadster. Nu er vi i marts 2024, og den elektriske sportsvogn er stadig ikke på gaden – men hvis vi skal tro Elon Musk, er ventetiden næsten forbi.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS