december 7, 2022

Campingvogn forlænger elbilers rækkevidde

Den amerikanske mini-campingvogn Polydrops P19 Shorty gør op med, at elbiler påvirkes voldsomt på rækkevidden med noget på trækkrogen.

TEKST Morten B. Bek FOTO/VIDEO PR

At spænde en trailer eller campingvogn efter en bil koster på forbrug og rækkevidde. Vindmodstand og vægt har en voldsom effekt – og det er der intet nyt i.

Det betyder ikke det store, rent praktisk, når man trækker noget på krogen med en bil, som drives af en forbrændingsmotor. Så er det nemt at finde en tankstation, bruge et par minutter på at hælde brændstof i tanken og så køre videre med læsset.

LÆS OGSÅ | 10 biler i kamp om at blive Årets Campingtrækker 2023

Med elbilens efterhånden store udbredelse står camping- og trailerfolket med en frisk udgave af problemstillingen. En campingvogn vil typisk halvere rækkevidden i en elbil (det samme sker i en bil med forbrændingsmotor), men antallet af ladestandere og adgangen med campingvogn/trailer gør det reelt rigtig svært at komme rundt med campingvogn eller en stor trailer, når man kører elbil.

Polydrops giver potentielt længere rækkevidde

Når der kommer noget, der vender helt op og ned på status quo, er der grund til at være skeptisk. Ikke desto mindre er den lille campingvogn fra amerikanske Polydrops uhyre interessant. Polydrops siger, at den nye mini-campingvogn P19 Shorty til to personer kan forlænge rækkevidden i en elbil.

Polydrops startede i 2017 i Californien, og den første mini-campingvogn kom på markedet i USA i 2019, og en opdateret model med indbygget batteri op til 4,8 kWh er siden kommet til. Batteriet gør campingvognen uafhængig af ekstern strøm i op til en uge.

LÆS OGSÅ | Test: Toyota BZ4X falder til jorden med et brag

Men den nye P19 Shorty kommer uden batteri og er en letvægtsmodel, og Polydrops sælger den som en aerodynamisk genialitet, som hjælper elbiler med at sænke forbruget og forlænge rækkevidden.

Polydrops egen test, over 45,6 kilometer på amerikansk motorvej viser et lavt forbrug

Testet med Hyundai Ioniq 5 og Tesla Model 3

Marketingtricks eller virkelighed? Det er sundt at være skeptisk, og om det virkelig forholder sig sådan i virkeligheden, at den lille campingvogn kan være en rækkeviddemæssig fordel for en elbil, kan vi ikke uden videre vurdere.

Polydrops har selv forestået en række forbrugs- og rækkeviddetest med P19 Shorty. På en motorvejstur på lige under 50 kilometer i Hyundai Ioniq 5 Long Range med P19 Shorty på krogen (topfart 88 km/t), registrerede bilen et gennemsnitsforbrug på 5,76 kilometer på 1 kWh, som er lig med et forbrug på 17,4 kWh for hver 100 kilometer.

LÆS OGSÅ | Hyundai Ioniq 5 N rammer i 2023 med 585 hk

Den amerikanske EPA-forbrugsnorm giver Ioniq 5 en rækkevidde på 412 kilometer, men med Polydrops-campingvognen har elbilen potentielt en rækkevidde på 445 kilometer. Det er en forbedring på 8 procent – samtidig med, at man har et sted at overnatte.

Polydrops sælger indtil videre kun sine mini-campingvogne i USA. Prisen for P19 Shorty er 9.950 dollars, svarende til cirka 71.000 kr.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS