Første tur: MG ZS Hybrid+ er den folkelige familie-hybrid
MG ZS Hybrid+ er en 194 hk stærk hybridbil med plads til fire voksne til kun 249.999 kr. Vi kører de første kilometer for at se, om andet og mere end prisen gør den attraktiv.
TEKST Morten Bek FOTO Karsten Lemche
Hvis nogen skulle være i tvivl om, at danskerne har taget elbilen til sig, så se på Årets Brugtbil 2022. Tesla Model 3 den første elbil, der bliver Årets Brugtbil, og den går som varmt brød på brugtmarkedet.
Det tager i gennemsnit bare 14 dage at sælge en brugt Model 3. Gennemsnittet for brugte biler er 39 dage, så omsætningen af Model 3 på det danske marked er høj.
LÆS OGSÅ: Årets Brugtbil 2022 – fem fornuftige i finalen
Men selv om der er rift om de amerikanske elbiler, skal man kigge sig for og være kritisk, før man skriver under på købet.
Anders Berner gennemgår problemzoner i Model 3 – og fortæller dig også om de gode sider af Model 3, og hvorfor du skal købe den som brugt.
Tesla Model 3 blev introduceret i Danmark i starten af 2019, og på det tidspunkt kunne man vælge mellem to varianter med firehjulstræk. De to Long Range AWD-varianter med elmotor for og bag findes som en standardudgave og som Performance.
Som var det Rolls-Royce i gamle dage, hvor ydelsen blev annonceret som “tilstrækkelig”, er Tesla tilbageholdende med at fortælle om motorydelsen. Der findes derfor varierende gæt, og Long Range AWD vurderes til at have alt mellem 346 og 491 hk, men det rigtige tal er sandsynligvis tættest på de 346 hk. Nyprisen startede i 2019 på 454.500 kr. Rækkevidde op til 560 kilometer.
SE OGSÅ: Årets Brugtbil 2022 er en elbil – Tesla Model 3
Performance-varianten er vurderet til mellem 450 og 513 hk, og nyprisen i 2019 var 538.900 kr. Rækkevidde op til 530 kilometer.
Senere i 2019 kom basismodellen Model 3 Standard Range+ med en elmotor, baghjulstræk og mindre batteripakke på markedet – med et sted mellem 258-300 hk, en rækkevidde på op til 409 kilometer og en nypris på 354.000 kr.
Priserne for brugte Model 3 er meget høje, og 2-3 år gamle modeller er ikke markant billigere end helt nye biler.
Da der er rigeligt med kræfter i Model 3 Standard Range+, og WLTP-rækkevidden fra batteriet på cirka 50 kWh er over 400 kilometer, er der ingen grund til at springe basismodellen over.
LÆS OGSÅ | Duel: Er Polestar 2 elbilen, der kan vippe Tesla Model 3 af pinden?
Byggekvaliteten har generelt svinget for meget, og især Model 3 af første årgang ses med meget varierende samlinger og lakeringer med “appelsinhud” og skiftende laktykkelse.
Mens rust endnu ikke er et problem, er der flere problematiske områder på Model 3. Især bag de forreste stænklapper, omkring hjulophængene og steder hvor karrosseridele sidder skævt, er der potentiale for rustdannelse.
Tesla arbejder ikke med udstyrsniveauer, og tilkøbsmulighederne begrænsede sig til lak (hvid er standardfarve uden merpris), opgraderede fælge, anhængertræk (kan ikke eftermonteres) og hvidt interiør som erstatning for helt sort.
LÆS OGSÅ: Test: Ny Tesla Model 3 er bygget i Kina og fortsat i front
Udvidelse af førerassistancesystemerne til “Enhanced Autopilot” eller “Fuldt selvkørende funktion” var dyre opgraderinger – sidstnævnte til over 50.000 kr. Model 3 er dog på ingen måde fuldt selvkørende, og på trods af opdateringer gør lovgivningen i Europa, at det har lange udsigter.
Udstyrsniveauet i Model 3-familien er som standard højt. Adaptiv fartpilot, automatisk klimaanlæg, indtræk i kunstlæder, navigation, 360 graders kamera, regnsensor, nøglefri betjening og meget andet har været standard fra starten i 2019.
Men først i 2021, med faceliftet, fik Model 3 en varmepumpe, som forlænger rækkevidden ved lave temperaturer.
En væsentlig detalje ved Model 3 er, også i de tidligste udgaver, at væsentlige opgraderinger af batteristyring, assistentsystemer og infotainment foregår trådløst over bilens indbyggede netværk.
MG ZS Hybrid+ er en 194 hk stærk hybridbil med plads til fire voksne til kun 249.999 kr. Vi kører de første kilometer for at se, om andet og mere end prisen gør den attraktiv.
229.990 kr. for en 476 centimeter lang SUV med plug-in-teknologi og syv sæder er en vild pris. Det er prisen på den kinesiske Navor 5, som allerede i februar kommer til salg i Danmark.
Dongfeng Box er den mest nuttede af de kinesiske elbiler, og nu er det officielt, at minibilen i år kommer til Danmark. Box kører med 95 hestekræfter og batteri på 42,3 kWh.
2024 blev det første år, hvor elbilerne stod for mere end halvdelen af de nye personbiler. Modeller som Skoda Enyaq og VW ID.4 solgte som varmt brød, men andre elbiler gik det mindre godt for.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.