marts 28, 2023

Denne Espace er ingen rigtig Espace

Renault har forlænget sin nye Austral og smækket Espace-navnet på den. Der er intet unikt ved den nye Espace – hvis vi ser bort fra navnet.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Skal en bilproducent holde fast i et navn for enhver pris? En VW Golf er stadig som en Golf var i 1970’erne; en helt traditionelt hatchback. Ingen forvirring der. Sådan er det ikke gået med Renault Espace. Den var en gave til børnefamilien i generationer fra midt i 1980’erne til den nye generation kom i 2014, hvor MPV’en pludselig skulle have crossover-snit.

LÆS OGSÅ | Første tur: Hvad skal du egentlig, Renault Austral?

Lige lidt hjalp det, for heller ikke det faldt kunderne for. Renault nægter at pensionere Espace-navnet, men nu sidder det på en forlænget udgave af Austral, den nye kompakt-SUV.

En Espace som ikke længere virkelig er en Espace, med den særprægede indretning og futuristiske design, men bare en mellemstor SUV med fem eller syv sæder. Det er en bil, som ikke burde hedde Espace, men Grand Austral eller noget helt andet.

Ikonisk status? Det var dengang

Det er tæt på at være en hån, når Renault åbner pressemeddelelsen med sætningen “I 1983 afslørede Renault køretøjet, der meget passende kan kaldes den første bil til at leve i og med – Renault Espace. Den var en pioner og er ofte blevet efterlignet, men altid uden sidestykke, og den har vundet ikonisk status over fem generationer.”

Vi kan sige med 99,9 procent sikkerhed, at den nye Espace aldrig bliver et ikon. Den mangler alt det, der især i 1980’erne gjorde Espace unik i forhold til konkurrenterne. Den nye Espace indtager en rolle i en klasse med benzindrevne biler, som ikke fylder meget i Danmark. Kun Skoda Kodiaq gør det godt, mens Peugeot 5008 og Hyundai Santa Fe sælges i ret så få eksemplarer.

LÆS OGSÅ | Duel: MG4 og Renault Megane E-Tech er ikke så tætte som ventet

Den nye Espace er kortere end den gamle, men fordi den har et mere karrosseri med mere volumen, er den mere rummelig end forgængeren. Man kan vælge Espace med fem eller syv sæder, og på den positive side har Espace tabt 215 kilo i forhold til den gamle.

Hybrid med lille benzinmotor og 200 hk

Espace kommer i flere varianter med små benzinmotorer. Mest fokus har Renault på sit nye hybridsystem, der har en benzinmotor på kun 1,2 liter og en elmotor – samlet leverer de 200 hk. Vi har allerede prøvet E-Tech-systemet i Austral, hvor det kun virkede gennemsnitligt.

Espace kommer ikke som elbil, og da den heller ikke umiddelbart skal produceres som plug-in hybrid, vil den blive dyr på det danske marked – hvis den danske importør overhovedet vælger at tage den til landet.

LÆS OGSÅ | Renault Scénic er død – længe leve Scénic!

Navnet Espace kunne være brugt til en elbil til familiebrug, som de ikoniske tal 4 og 5 bruges til kommende kompakte elbiler. Den nye Scénic bliver elektrisk og en rummelig familiebil, så Renault har styr på den del af markedet. Hvis de så også havde styr på Espace, ville det klæde det franske mærke.


Brugte Renault Espace til salg på Bilbasen

Se flere brugte Renault Espace til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS