marts 28, 2022

Duel: Taigo og Yaris Cross er trendy crossovers – men er de pengene værd?

De er små, højbenede og til at betale. VW Taigo og Toyota Yaris Cross henvender sig til den trendy børnefamilie, og vi sætter dem mod hinanden.

Tekst & foto: Simon Hallenslev

Ørestad. En nyopført bydel af København med moderne etagebygninger, der så tydeligt trækker trendy børnefamilier til sig. Ved ankomsten af et blebærende individ er de vokset ud af de små lejligheder i indre by. Boligpriserne har skubbet dem en bydel eller to længere ud af København til en mere rummelig lejlighed med elevator og opvaskemaskine.

Lige her, blandt barnevogne og håndledslunken modermælkserstatning, holder VW Taigo og Toyota Yaris Cross. Her er de hjemme. De taler præcist til Ørestad-segmentet, fordi de er trendy som højbenede crossovers uden hverken at stikke af i pris eller kompromittere den praktik, der behøves for at få familien med.

Spørgsmålet er så bare hvilken af dem, der klarer tjansen som trendy børnefamiliebefordrer bedst? Det finder jeg ud af, når jeg sætter VW Taigo mod Toyota Yaris Cross.


Toyota Yaris Cross 1,5 Hybrid Style

Motor: R3, 1.490 cm3 + elmotor
Ydelse: 116 hk/120 Nm + 141 Nm 
0-100 km/t: 11,2 sekunder
Tophastighed: 170 km/t
Forbrug: 19,6 km/l
Mål (L/B/H): 418/177/156 cm
Bagagerumsvolumen: 
397 liter
Pris: 309.990 kr. (Yaris Cross fås fra 254.990 kr.)


VW Taigo 1,0 TSI DSG Style

Motor: R3 benzin, 999 ccm
Ydelse: 110 hk / 200 Nm
0-100 km/t: 10,9 sek.
Tophastighed: 191 km/t
Forbrug: 16,9 km/l
Mål (L/B/H): 426/175/151 cm
Bagagerumsvolumen: 
440 liter
Startpris: 309.995 kr. (VW Taigo fås fra 264.995 kr.)


Priser og udstyr

Til test stiller Toyota Yaris Cross med en 1,5-liters benzinmotor, der har hybridteknologi, CVT automatgear og 116 hk. Testbilen har Style-udstyr, hvor den starter i 309.990 kr. mens den fås fra 254.990 kr. i indgangsvarianten Essential med samme drivlinje.

VW Taigo stiller med en 1-liters benzinmotor med DSG automatgear og 110 hk. Testbilen har Style-udstyr, hvor den starter i 309.995 kr. Med DSG fås den 294.995 kr. med Life-udstyr, mens Taigo starter i 264.995 kr. med 5-trins manuel gearkasse.

LÆS OGSÅ : Duel: Toyota Yaris vs. VW Polo – hvilken mester minibilskunsten bedst?

Begge duellanter har en udstyrspakke kaldet Style, og prismæssigt er der fem kroner imellem dem. Det betyder dog ikke, at de er lige godt udstyret. Taigo trumfer med intelligente matrix-LED forlygter, der skal tilkøbes til Yaris Cross, men må derudover se sig slået af japaneren på udstyrsniveau.

Toyota Yaris Cross Style kommer med udstyr som klimaanlæg, panoramaglastag, head-up display, nøgleløs betjening, elektrisk bagklap, bakkamera og ratvarme. Alt dette skal tilkøbes til VW Taigo Style. En DK Pakke til Taigo koster 8.895 kr. og inkluderer bakkamera og klimaanlæg.

Tysk praktik vinder

Normalt ville jeg begynde med at beskrive enten køreegenskaber eller kabinekvalitet, men med antagelsen om at det er børnefamilier, der læser med, starter jeg med praktikken. Her tager tyske Taigo til genmæle, efter at have fået klask på udstyrsfronten.

Foruden at have over 40 liter mere i bagagerummet; 440 liter i Taigo versus 397 liter i Yaris Cross, så er det også tyskeren, der trækker det længste strå på praktikken i kabinen. Selvom akselafstanden er godt den samme, er Taigo 9 cm længere end Yaris Cross i totallængde.

LÆS OGSÅ : Duel: Ale vil have VW Tiguan, men Kia Sportage er bedst

Hvor mange af de 9 cm, der præcist forplanter sig direkte som benplads på bagsædet, ved jeg ikke, men der er mere plads i Taigo. Og selvom taglinjen ser hældende ud, er det ikke noget, der reelt æder noget af hovedpladsen. Køber du bil med langlemmede bagsædepassagerer i baghovedet, er det Taigo, der er bedst af de to.

Faktisk holder Taigo sig også mere relevant for børnefamilierne ved at have en stor og regulær åbning på bagdørene. Indgangen til bagsædet i Yaris Cross er mere snæver, hvilket kan betyde mere bakseri, når der skal en autostol eller to i Isofix-beslagene.

Plastik, fantastisk?

Duellanternes fælles fodslag med sløj plastik i rigelige mængder er svær for mig at se ud over.

Til en merpris á 1.895 kr. er Taigo testbilen blevet udstyret med en Styling-pakke, der hiver eksteriør-farven ind i kabinen. Det er et slapt forsøg på at gemme den uendelige mængde af sort og utiltalende plastik med et plastpanel, der stadig er utiltalende: Nu bare i farven grøn. 

LÆS OGSÅ : Duel: Konkurrencen mellem VW ID.3 og Opel Mokka-e er ikke tæt

Kabinen i Yaris Cross er mere dunkel men til gengæld også prydet med et par paneler, der føles lækrere end i Taigo. Stofdetaljerne i dørsiderne er en fin detalje. Kvalitetsmæssigt virker japaneren derfor en anelse bedre. Men kun en anelse, og uden at kunne imponere nogen, der har kigget i kabinen på en Renault Captur, Skoda Kamiq eller Peugeot 2008.

Selvom det hårde plastik i duellanterne ligner noget, der kan klare tørre tæsk med et Lego Duplo-tog, er det snarere omkostningsbegrænsning end robusthed, der er forklaringen.

Nok brok

Det skal ikke lyde som om, at der kun er noget at brokke sig over i kabinerne. Faktisk er der flere ting, som duellanterne gør udmærket. Selvom kørepositionerne er ganske forskellige, og man i Yaris Cross kommer højere på strå, finder man sig fint til rette i dem begge.

Funktionaliteten af kabinerne er ret intuitiv, hvilket egentlig bare betyder, at det, man skal bruge, er inden for armslængde samt let betjeneligt under kørsel. Som moderne og trendy biler er fysiske knapper en mangelvare, men med analog betjening af volumen samt temperatur er det ikke noget, jeg stejler helt over.

LÆS OGSÅ : Test: Fem plusser, fem minusser ved Toyota Yaris Cross Hybrid

Selv på infotainmentskærme- og systemer har jeg rosende ord til overs. Yaris Cross kører med den seneste sending Toyota-skærme, hvilket løfter den op til et niveau, hvor VW generelt befinder sig. På opløsning og trykfølsomhed synes de ligeværdige, mens selve systemet i Taigo føles mere moderne. 

Selv tyer jeg til den trådløse Apple Carplay, som de begge har, hvilket stiller dem helt ens i hverdagsbrugbarheden.

Én er bedst i byen

Trods deres pseudo-høje undervogne og eksotiske modelnavne er det kun storbyjunglen, VW Taigo og Toyota Yaris Cross egner sig til. Herinde er der én, der excellerer med en helt rolig og komfortabel fremfærd: Det er japaneren, og det er der en god grund til.

Yaris Cross er udstyret med Toyotas hybridsystem, der oplader et batteri under kørsel ved nedbremsninger, som kan bruges til langsom, elektrisk fremfærd. Og når man triller rundt i byen, kan det faktisk gøres på støjsvag strøm.

LÆS OGSÅ : Første tur: VW Taigo stempler ind i modedille

Selv når accelerationen bliver for meget for den lille elmotor, er det stadig Yaris Cross, der er bedst i byen. Det er den, fordi Toyotas hybridsystem også er ensbetydende med en CVT-gearkasse. Man kan mene om CVT, hvad man vil, men til rolig bykørsel klarer den tilkoblingen bedre end Taigo.

VW Taigo er nemlig udstyret med en dobbeltkoblingsgearkasse, der er middelmådigt parret med den lille 1-liters motor. Er man for hurtig på aftrækkeren, kvitterer DSG-kassen i Taigo med et uelegant fremspring, og der skal generelt ikke meget til før, at den provokeres til at opføre sig klodset. Tæt køkørsel er eksempelvis ikke en specialitet.

Én er bedst til det andet

Nu nåede jeg lige, helt overraskende, at rose CVT-gearkassen i Yaris Cross. Desværre fungerer ligeså meget som en kæp i hjulet på langturskomforten, som den gavner bykomforten. Den virker spændt hård for, når man kører langt, og omdrejningerne flyver op ved selv en minimale hastighedsændringer.

De høje omdrejninger fra den forpustede 3-cylindrede motor er et lag af støj, der bliver lagt ovenpå støjen fra vinden og vejen, og alt i alt er støjniveauet ret enerverende. Motorvejskørsel er ikke en spidskompetence, og man bliver godt træt i hovedet efter kort tid.

SE OGSÅ : Video: Sådan får du mest for pengene

Støjniveauet er bedre orkestreret i Taigo. Motoren er mindre Dyson-agtig i de høje omdrejninger, mens støjen fra hjulkasser samt forrude og sidespejle er lavere. I Taigo kan man mærke, at fabrikken i Wolfsburg har Autobahn i baghaven. Motorvejskørsel er bedre overkommeligt i forhold til både støjniveau og retningsstabilitet.

Undervognene er fint komfortable, men lider helt naturligt under at være forhøjede versioner af almindelige minibiler. VW Taigo sidder tættere på jorden, og virker som resultat også mere plantet. Ingen af de to kan betegnes som værende videre dynamiske, og styretøjet i dem begge er blottet for feedback og fornemmelse med forhjulene.

Trendy prioritering

Jeg kan ikke afslutte en dueltest uden at pege på den duellant, jeg selv ville vælge, men det er en sværere opgave end som så. For det første har de to duellanter vidt forskellige kvaliteter. VW Taigo er det mere tyste og velkørende valg, mens Toyota Yaris Cross er bedre udstyret og har bedre benzinøkonomi.

For det andet har jeg lyst til at trodse de trendy børnefamiliers prioritering af en højbenet bil. De almindelige sidestykker til disse to duellanter er VW Polo og Toyota Yaris. Med et tilsvarende udstyrsniveau starter de i henholdvis 264.995 kr. og 268.990 kr., mens de både er mere velkørende og benzinøkonomiske.

Hvis det hovedsageligt er by- og landevejskørsel, man skal køre, vil jeg vælge Yaris Cross. Drivlinjen passer bedre til bykørsel mens man samtidigt får mere bil for sine penge. Kører man ofte længere ture, er det Taigo, jeg vil vælge. Men ultimativt har jeg ikke lyst til at vælge nogen af dem.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS