Lexus ES. Kåret af Bilbasen som Mindst Relevante Bilmodel. Det er selvfølgelig ikke en pris, vi deler ud, men hvis vi gjorde, ville den nuværende ES være oplagt som vinder. Lexus er faktisk holdt op med at sælge hybrid-sedanen i Danmark, og modellen kommer først igen i 2026.
Til den tid, kan vi nu sige med 100 procent sikkerhed, bliver ES en langt mere interessant bil. Lexus introducerer ES i en helt ny udgave med et design, der er langt mere moderne og tiltalende - og så introduceres den store sedan for første gang også som elbil.
Læs også: Test: Prisbillig Lexus RZ føles dyr
Danmark får udelukkende den nye ES i den elektriske udgave, som er en meget fornuftig beslutning, når man tænker på, hvor elektrificeret det danske marked er allerede på nuværende tidspunkt.
ES på el bliver den kun anden elektriske model fra Lexus efter RZ, og med en stor elektrisk sedan vil Lexus gøre kur til købere og leasingtagere, som ellers har tyske modeller som Audi A6 E-Tron, BMW i5 og Mercedes-Benz EQE i tankerne.




Firehjulstræk og 343 hestekræfter
Den elektriske ES er først for kort tid siden introduceret på biludstillingen i Shanghai i Kina, så det er langt fra alt, det japanske luksusmærke smækker på bordet endnu. Al snak om batteristørrelse og rækkevidde er fraværende - bortset fra, at rækkevidden simpelthen ikke er på plads i forhold til WLTP-normen.
Hvis Lexus skal konkurrere på lige fod med de strømlinede tyske elbiler, så vil en rækkevidde under 600 kilometer give det røde kort. Audi A6 E-Tron kan i Sportback-udgaven med stort batteri tilbagelægge op til 752 kilometer (i teorien, men virkeligheden med blæst og kulde sætter naturligvis sine spor).
Hvad vi ved på nuværende tidspunkt er, at Lexus sender den elektriske ES ud i to varianter. Den fornuftige basismodel med forhjulstræk, en elektrisk motor og beskedne 224 hestekræfter med navnet ES 350e - og den mere spurtvillige ES 500e med 343 hestekræfter, firehjulstræk og individuel kraftfordeling mellem alle fire hjul.

Tech-knapperne dukker først op, når bilen tændes
Interiøret er en ny start for Lexus. Det er både godt og skidt. Designet er meget elegant og minimalistisk, men det kunne stamme fra en hvilken som helst kinesisk elbil. Hvis vi ser bort fra spændende brug af træ i dørene og midterkonsollen, så er der intet, der virkelig signalerer Lexus.
Læs også: Test: Ligegyldig Lexus
Den 14" store touchscreen til infotainment er trukket frem og står selvstændigt over midterkonsollen, mens den digitale instrumentering i trukket tilbage i instrumentbordet. Som erstatning for rigtige knapper er der i midterkonsollen såkaldte tech-knapper, som kun er synlige, når bilen er tændt. De er berøringsfølsomme, som sikkert er meget fint, men vi vil meget hellere have rigtige knapper.
Til gengæld lyder det til, at en tur på bagsædet af den elektriske ES vil blive en fornøjelse. Som ekstraudstyr bliver det muligt at få justerbart ryglæn på bagsædet og et passagersæde, som kan justeres til at fungere som en fodstøtte - en fodskammel, som Lexus selv skriver.
Da Lexus-ingeniørerne har arbejdet ihærdigt med at reducere støjniveauet fra vind, vej og dæk, er det muligt, at vi i 2026 kan kåre den nye Lexus ES til Årets Bedste Bagsæde. Hvis vi altså giver priser for noget til den tid.