Der kommer et tidspunkt, hvor din gamle traver af en computer eller smartphone ikke længere kan opdateres med et nyt styresystem. Gammel hardware kan sætte begrænsninger for ny software, og på et tidspunkt er der teknologi, der må udfases, hvad end kunderne kan lide det eller ej.
Sådan er det også i bilverdenen. Det beviser Mercedes-Benz, der nu officielt bekræfter, at den nye og ombruste elbil, CLA med EQ Technology, ikke kan oplades på gamle hurtig- og lynladere, der bygger på en 400V-arkitektur.
Den elektriske Mercedes-Benz CLA bygges på 800V-arkitektur, hvilket frem for alt sikrer lynhurtig opladning med op til 320 kW. Men hvor andre elbiler på 800V-arkitektur, som Hyundai Ioniq 5 eller Porsche Taycan, er konstrueret på en måde, så de også kan oplades på en 400V-lader, er CLA kun kompatibel med ladestandere, der understøtter 800V.

Et stort problem?
Vordende kunder til Mercedes-Benz CLA med EQ Technology kan slå koldt vand i blodet. Problemet er som udgangspunkt ikke så stort, som det kan lyde, og mens Mercedes' med al sandsynlighed har truffet beslutningen for at spare lidt penge, så er det den vej, vinden blæser. DC-opladning vil blive med 800V i fremtiden – og er det faktisk allerede i udstrakt grad.
Til Bilbasen udtaler Clever, Danmarks største ladeoperatør, at de Alpitronic ladere, som de har stående på deres ladestationer, alle understøtter 800V. Det beløber sig til i alt 616 offentlige DC-ladestandere fra Clever. Orienterer man sig videre ud i det danske land vil man finde, at en overvejende del af de offentlige lynladere fra udbydere som OK, Q8, Circle K og Ionity understøtter 800V.

Hvis lynladeren kan give strøm med mindst 150 kW, er der generelt en god chance for, at den understøtter 800V. Udfordringen her ligger i ordene 'generelt en god chance'. For man kan finde lynladere derude, der ikke understøtter 800V, og med mindre man kender de tekniske specifikationer på alt fra Alpitronic, ABB og Tritium, vil man ikke kunne kende forskel.
Det er dog, over en bred kam, de aldrende 50 kW hurtigladere, der kan give udfordringer. Altså, dem, man typisk har kunne finde ved danske supermarkeder. Disse er dog stødt og roligt på vej ud i Danmark, hvor de bliver erstattet af nye, hurtige 800V-ladere. I lande, hvor ladeinfrastrukturen ikke er udviklet på niveau med Danmark, vil man støde på flere af disse aldrende ladere, hvilket kan give problemer på kør-selv-ferien.
Infotainmentsystemet i Mercedes-Benz CLA med EQ Technology er naturligvis sat op således, at ladestationer, der kun understøtter 400V, ikke optræder i ruteplanlægningen. Man kan derfor sætte sin lid til systemet på køreferien, så man undgår at strande ved en ukompatibel stander i Nordfrankrig.

Kig hellere på udstyrslisten
For de danske kunder er det mere værd at bekymre sig om, hvad man skal betale ekstra for, når man bestiller sin Mercedes-Benz CLA med EQ Technology. Startprisen på 427.990 kr. begejstrede næsten lige så meget, som rækkevidden på knap 800 kilometer. Et dybere kig i udstyrslisterne afslører dog, at de fleste nok ender med at betale en del mere.
Den billigste indgangsvariant, CLA 250+ med EQ Technology, har nemlig et par udstyrsmangler, som man ellers skulle mene hørte sig til i en moderne elbil (fra Mercedes) anno 2025. Man skal nemlig se langt efter ting som nøgleløs betjening, ratvarme samt trådløs Apple CarPlay og Android Auto. Dette koster henholdsvis 18.352 kr. (som led i større Advancepakke Plus), 3.864 kr. og 4.458 kr. Med disse tilvalg koster CLA fra 454.665 kr.