fartbøder
juni 18, 2018

Liste: Disse europæiske lande har astronomiske fartbøder

Det kan være dyrt at få en ’hilsen’ med hjem fra sommerens kør selv-ferie. FDM har samlet en oversigt over de forskellige bødetakster rundt om i Europa, som du kan se lige her.

Af: Esben Skrumsager  / d. 18. juni 2018

En lidt for tung speederfod eller ulovlig overhaling er ikke bare farligt. Det kan også hurtigt komme til at tynge familiens feriebudget. Flere europæiske lande har nemlig justeret deres bødetakster for en lang række trafikforseelser forud for sommerens kør-selv-ferier, herunder fartbøder. Det viser en oversigt over taksterne for en række trafikforseelser i 21 europæiske lande.

LÆS OGSÅ: Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos

Justeringerne betyder, at man i populære ferielande som Italien og Frankrig risikerer bøder på henholdsvis 135 og 170 Euro, hvis speedometernålen ryger over 20 km/t mere end det tilladte. Og overstiger man den tilladte hastighed med 50 km/t, begynder bødetaksterne i støvlelandet ved 530 Euro, mens den i Frankrig er 1.500 Euro – svarende til mere end 11.000 kroner.

Nogle af de dyreste fartbøder finder vi i Østrig og Storbritannien, hvor prisen for at køre 50 km/t for stærkt kan medføre en økonomisk lussing på mellem 2 og 3.000 euro – svarende til mere end 20.000 kroner.

Frankrig sænker farten

Netop i Frankrig kan det være en god idé at være opmærksom på, hvor hurtigt man kører. Den 1. juli sænker landet nemlig den tilladte hastighed fra 90 til 80 km/t på større landeveje.

Herunder kan du se, hvad fartbøder i Europa kan betyder for privatøkonomien. Hvis billedet er svært at se på din smartphone, kan du trykke her og se det i fuldt format.

Selvom bødetaksterne kan være ganske høje, er det muligt at få rabat på forseelserne.

Rabat på bøder i Europa

I Spanien er der eksempelvis hele 50 procent rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage. I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler enten på stedet eller inden for 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for.

Betaler man hele eller en del af bøden på stedet, er det dog vigtigt, at man husker at få en kvittering.

LÆS OGSÅ: Elektrisk roadtrip: Sådan er det at køre på ferie i en Tesla

– Får man en bøde på ferien, skal man naturligvis betale den. Og selvom den først dukker op, når man er kommet hjem igen, skal man ikke regne med at kunne slippe for at betale. I dag kan de fleste EU-lande nemlig inddrive bøder direkte i Danmark. Derudover kan bøder på mere end 70 Euro inddrives via de danske myndigheder, siger Dennis Lange og slutter:

– Derfor er det en god idé at notere sig, hvad hastighedsgrænserne er i de forskellige lande, og om der gælder særlige regler. Eksempelvis vanker der i flere lande en bøde, hvis man ryger i bilen, og der er børn med. Under alle omstændigheder bør man altid køre efter reglerne. Det er godt for både trafiksikkerheden og ens feriebudget.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS