juni 23, 2016

Kør-selv-ferie: Sådan undgår du kaos

Forestillingen om den perfekte bilferie er åbne vidder, det frie liv på vejen og ro på bagsædet. Realiteterne på motorvejen kan være noget lidt andet.

Selvom det er umuligt helt at gardere sig mod trafikuheld og stau, så kan du tage forbehold, der vil gøre dit liv som selvkørende meget sjovere.

STAU

Det hele går løs, når skolerne i Danmark lukker og børnene får sommerferie. Mange starter bilen op og drager på ferie, og det er lig med fyldte motorveje. Skal du sydpå, er der ingen vej uden om den tyske autobahn. Går turen nordpå mod Sverige og Norge, hører kø-kørsel og tæt trafik heldigvis til sjældenhederne.

Her er en række tips til, hvordan du ankommer til slutdestinationen med humøret nogenlunde intakt.

Vælg dine rejsedage med omhu

Har du lidt luft i feriekalenderen, kan det godt svare sig at vælge ud- og hjemrejsedag med omhu. Her bør du særligt undgå følgende ugedage og tidspunkter, hvor belastningen i ferieperioden er højest:

Fredage mellem 14 og 19

Lørdage mellem 10 og 18

Søndage mellem 14 og 20

Du kan også med fordel tage et kig på kortet inden afrejse. Planlæg din rute, benyt Google Maps og udregn, hvornår du regner med at passere store byer. En ting er at snegle sig afsted med alle de andre turister, men der er ingen grund til også at gøre det med de lokale pendlere. Undgå især Hamborg, Ruhr-distriktet og området omkring München og Stuttgart omkring myldretid både morgen og eftermiddag. Længere sydpå er problemet ikke så stort, men den sunde fornuft er også her, at undgå de store byer omkring myldretid, når det er muligt.   

De store tyske motorveje er A1-A9. Her kan du se, hvor de strækker sig og hvor på ruten, der oftest er kødannelse og tæt trafik:

A1 (Saarbrücken – Heiligenhafen) Köln – Dortmund og Osnabrück – Bremen

A2 (Oberhausen – Berlin) Dortmund – Hannover og Braunschweig – Magdeburg – Berliner Ring

A3 (Holland – Østrig) Passau – Nürnberg – Würzburg – Frankfurt – Köln – Oberhausen 

A4 (Aachen – Görlitz) Bad Hersfeld – Erfurt og Dresden – Görlitz

A5 (Basel – Bad Hersfeld) Karlsruhe – Heidelberg – Darmstadt

A6 (Saarbrücken – Waidhaus) Heilbronn – Nürnberg

A7 (Danmark – Østrig) Ulm- Würzburg

A8 (Luxembourg – Salzburg) Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

A9 (München – Berlin) München – Nürnberg – Halle/Leipzig – Berlin

Undgå Stau

Den tyske motorvejstrafik er en lunefuld størrelse, og trafikuheld er umulige at planlægge imod. Har du en moderne GPS, der guider dig udenom om kø, vejarbejde og tung trafik, er du godt kørende. Er du den nostalgiske kort-type, er et godt tip at lytte til radio.

Er tyskfærdighederne sparsomme, bør du lytte godt efter ord som ’Stau’ og ’Stockender Verkehr’, efterfulgt af by- og motorvejsnavne. Er du i nærheden af et trafikuheld, kan du jo passende tage et pitstop på en rasteplads, indtil der er ryddet op.

Den rutinerede og velorienterede kør-selv ekspert ved også, at den korteste vej ikke altid er den hurtigste. Ind i mellem kan det svare sig at køre en lille omvej, der byder på mindre trafik og bedre asfalt. Tag eksempelvis A9 fra Hamborg til München i stedet for den kortere A7. Det samme kan gøre sig gældende på andre europæiske motorvejsstrækninger.

Husk passet

Når du siger Auf Wiedersehen til et land for at entrere et andet, er der en række grænseovergange, hvor der ofte er kø på grund af øget grænsekontrol. I år forestiller vi os, at det er særligt slemt flere steder grundet den aktuelle flygtningesituation. Ved følgende grænseovergange bør du påregne ekstra rejsetid:

Danmark – Tyskland

Tyskland – Østrig (Særligt via A3 Passau, A8 Salzburg og A93 Kiefersfelden)

Østrig – Italien

Østrig – Ungarn

Østrig – Slovenien

Østrig – Slovakiet

Kroatien – Slovenien

Kroatien – Serbien

Flere steder er grænsekontrollen dog aftagende, hvilken man vil kunne mærke som turist.

Behold byttepengene

Flere steder i Europa er der betalingsafgift på motorvejene. Andre steder er det nødvendigt at købe en vignette. Sæt dig ind i de gældende lokale regler og betalingsafgifter, inden du starter rejsen. Sørg for løbende at lægge mønter til side i midterkonsollen. Så ender du heller ikke som ham den irriterende søndagsbillist, der skaber kø ved betalingsanlægget.

I vores sektion om kør-selv-ferie finder du gode råde til destinationer, ruter til at køre på ferie selv til de mest populære lande:

Hvadenten du overvejer at tage på kør-selv-ferie til Frankrig, Italien, Tyskland eller eksempelvis Kroatien kan du læse vores bud of tips i vores sektion med fokus på kør-selv-ferie.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Tyskland: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Destinationer

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Gode råd

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Ruter

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Kroatien: Destinationer

 

Og træk vejret

Og så er det værd at minde sig selv om, at en kø-fri ferie er mere sjælden end en Bugatti Veyron på danske plader. Husk de dybe indåndinger og nyd samværet med familien. Med eller uden aircondition. Og så husk nu for guds skyld passet.

FACEBOOK Bliv ven med Bilbasen

INSTAGRAM Følg os på Instagram

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS