december 13, 2017

FDM advarer: Derfor skal du holde fingrene fra denne bil

På udkig efter ny bil? Så skal du måske være opmærksom. Et historisk ringe testresultat får FDM til direkte at advare mod denne familiemodel.

Af Esben Skrumsager

“En moderne 5 personers bil med smart biludstyr.” Sådan beskriver Fiat selv Punto-modellen på deres hjemmeside. Men hos bilejernes organisation FDM ser man noget anderledes på den italienske minibil.

En frisk sikkerhedstest af bilen hos det europæiske sikkerhedsinstitut Euro NCAP afslører nemlig, at bilen må regnes som en af de farligste nyere biler på markedet. Aldrig før har en model fået 0 stjerner, men den placering har Fiat Punto altså nu indtaget.

 

– Der er ikke noget galt i at have en model, der lever længe på markedet. Men det er et problem, hvis man ikke udvikler på den løbende og indfører de sikkerhedssystemer, der kommer til undervejs. Fiat har ladet Punto være uændret, og reelt får du derfor en 10 år gammel bil, når ud køber en ny, fortæller Søren W. Rasmussen fra bilejernes organisation, FDM.

LÆS OGSÅ: Video: Du betaler for meget for sikkerhedsudstyr

Ingen sikkerhedssystemer i Fiat Punto

Søren W. Rasmussen er FDM’s repræsentant hos Euro NCAP, som foretager de omfattende sikkerhedsvurderinger af nye biler. Den forældede teknik i Fiat Punto og det totale fravær af sikkerhedssystemer som automatisk nødbremse, vognbanealarm og lignende, får FDM til direkte at advare potentielle købere:

– Vi har jo kæmpet for at gøre alle biler mere sikre, og vi kan se resultatet, for de fleste nye viler er meget sikre og får flotte karakterer i sikkerhedstest. Men Fiat har set helt bort fra udviklingen. Der er så mange andre sikre alternativer, så vi vil simpelthen fraråde, at man køber en Fiat Punto, lyder advarslen fra Søren W. Rasmussen.

Han understreger dog, at man som nuværende ejer af en Fiat Punto ikke skal være bekymret, da bilen selvfølgelig ikke er mindre sikker i dag, end den var i går. Men skal man købe en ny, råder han til, at man tager udviklingen i betragtning.

LÆS OGSÅ: Styr på sikkerheden? Sådan klarer de nye dansker-favoritter sig i crashtest

“Den er stadig et fint alternativ”

Hos den danske importør af Fiat har man ikke ligefrem fejret resultatet af den seneste sikkerhedstest. Herfra lyder meldingen, at man endnu ikke kan svare på, om Fiat Punto fortsætter på det danske marked. Men pressechef Steffen Holm anser dog stadig bilen som et fornuftigt køb med visse forbehold:

– De seneste par år har vi solgt Punto til en meget lav pris og med masser af udstyr. Man kan sige, det har været et godt alternativ til en brugt bil.

Han påpeger desuden, at der trods alt er en smule mere sikkerhed i de danske modeller, end den der er testet.

– Euro NCAP-testen tager udgangspunkt i en Punto med to airbags, men i Danmark har den altid haft seks airbags, så der er en lille forskel, men det er rigtigt, at du ikke kan få nødbremse til Punto, og det er især det, der trækker den ned, lyder det fra Steffen Holm.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS