Danmarks bedst sælgende bilmodel i 2023 og 2024 har fået en grundig opdatering, der ikke kun sikrer et nyt udseende, men også en håndfuld velvalgte tekniske opdateringer. Vi kører den opdaterede Tesla Model Y.
TEKST & FOTO Simon Hallenslev
Atypisk som det end er, starter jeg disse første køreindtryk med at mane til besindighed – og ja, jeg kigger på dig, Facebook-kriger. Nok er folkestemningen (af åbenlyse årsager) vendt på en tallerken i løbet af de seneste måneder, men det tager intet fra det faktum, at Tesla de senere år har sikret et massivt salg på det danske såvel som europæiske marked.
Tesla Model Y blev Danmarks bedst sælgende bilmodel i både 2023 og 2024 med en stor margin til de nærmeste konkurrenter. Tager man med hjælp fra Bilstatistik.dk et kig på den samlede bestand, så er der i dag flere Tesla-modeller på de danske veje, end der er Honda og Mazda tilsammen. En opdateret udgave af Tesla Model Y er objektivt set et spændende produkt.
Den usvigeligt populære familiebil er på papiret forbedret på alle de områder, hvor den krævede forbedring. Om det har hold i virkeligheden, er min opgave at se nærmere på.


Cybertrucks folkelige lillesøster
Udefra kræver den opdaterede Tesla Model Y opmærksomhed. I en snæver vending kan man tro, at der er tale om en Cybertruck. Forenden er nemlig prydet af en tværgående lysbjælke, der ikke kun giver mindelser om den elektriske truck i børstet stål, men også gør Model Y bredere og mere bidsk at se på – en kontrast til den bløde front på forgængeren.
Bagenden er også ny. Igen med tværgående lysbjælke, der projicerer lys ind på bagenden i stedet for at være én lang LED-strimmel. Det giver en fed effekt. Nummerpladen er rykket helt ned på bagkofangeren, hvilket gør bagklappen til en større, blank flade.
De designmæssige ændringer er ikke kun til for at få Cybertrucks folkelige lillesøster til at se mere bøffet ud. Forendens nye horisontale linjer leder luft ud til nye luftkanaler, ligesom den nye bagklap, spoiler og bagkofanger sikrer større aerodynamisk effektivitet.


Større strømlining og nye fælge sikrer alene den øgede rækkevidde, der er vokset fra 533 til 586 kilometer i den testede Long Range med firehjulstræk. Der er med andre ord ingen større teknisk forandring i hverken batteri eller elmotorer sammenlignet med før opdateringen.
Highland-kabine
Det er i virkeligheden ikke kun elementer af det udvendige design, der er til låns. Indvendigt er Tesla Model Y i grove træk udstyret med den kabine, som vi så introduceret i den opdaterede Tesla Model 3 forrige år – den såkaldte Highland-opdatering.
Åh nej! Hører jeg dig udbryde? Bare rolig, Tesla har taget den heftige kritik af manglen på blinkerstilk til sig, så man i Model Y rent faktisk fortsat har en helt simpel plastikstilk bag rattet. Øvrige funktioner som viskere og langt lys findes på rattet – præcis som i Model 3.




Med den detalje på plads er det let at hilse elementer fra Highland-kabinen velkommen i Model Y. Kvaliteten er højere over hele linjen med tilføjelse af materialer som aluminium og tekstil, der er lækre at røre ved. Samlekvaliteten virker også højere, og det er på min første korte køretur ikke muligt at fremprovokere hverken knirken eller knasen.
Langt vigtigere er dog de nye forsæder, der også er taget fra lillesøster, og som yder betragteligt bedre komfort. Selve sædehynden er fortsat til den korte side, men ryglænet giver bedre støtte. Mellem forsæderne findes en ny midterkonsol med glidende låger i aluminium, der skjuler kopholdere og opbevaring.


På lir- og luksusfronten får den opdaterede Model Y en ny 8″ touchskærm til bagsæderne, hvor klimaanlægget kan betjenes, ligesom man kan underholdes med spil og streaming. Opdateret er også et allerede fremragende lydanlæg, der leverer krystalklar lyd på niveau med dem, som etablerede hi-fi-firmaer leverer.
Hvordan kører den nye Tesla Model Y?
Det helt store og for mit vedkommende nærmest altoverskyggende kritikpunkt for den udgående Model Y er komforten. Eller rettere, manglen på komfort. Er vejens overflade bare tilnærmelsesvist ru, føles det som om, man kører direkte på fælgen. Kombineret med en ringe støjisolering er køreoplevelsen periodisk som at sidde i en tørretumbler.
Det er nu fikset. Den opdaterede Tesla Model Y er ganske vist ikke klasseledende på komfort, men undervognen håndterer ujævnheder langt bedre. Kun de skarpe brønddæksler finder vej til kabinen, og ellers er kontantheden erstattet med blødere bevægelser.


For at løse problematikken med vind- og vejstøj har Tesla først og fremmest udstyret Model Y med akustisk glas hele vejen rundt. Dertil kommer en stribe lydabsorberende materialer inde i og under bilen, der ifølge Tesla reducerer vejstøj med 22 procent og vindstøj med 20 procent. Det lyder som en underdrivelse i mine ører, da almindelig samtale nu er ganske let opnåelig selv på motorvej.
Styretøjet i Tesla Model Y er fortsat af computerspilsagtig karakter. Det er en sjov blanding af stramt og kunstigt, hvilket kan give smånervøse bevægelser. Det stramme element kan håndteres ved at indstille styretøjet til ‘Relaxed’, men det fjerner ikke det kunstige element.

Som noget nyt er det ikke kun styretøjet, der kan justeres efter præference. Man kan nemlig også vælge et mindre krasbørstigt niveau af rekuperation, som før har været prædefineret til såkaldt ‘one pedal drive’. I det nye niveau bliver nedbremsningen langt mere flydende i forhold til min kørsel, og jeg lader bilen stå i denne indstilling i resten af testen.
Hvad koster den?
Indgangsvarianten af Tesla Model Y, som bare hedder Baghjulstræk, koster fra 339.990 kr. med op til 500 kilometer i rækkevidde. Dernæst kommer Tesla Model Y Long Range med baghjulstræk, der koster fra 359.990 kr. med op til 622 kilometer i rækkevidde. Den testede variant er en Long Range med firehjulstræk, der koster 399.990 kr. med 586 kilometer i rækkevidde.
Det eneste man kan betale ekstra for, er lak, fælge og autopilot. Hvid er inkluderet, sort og testbilens nye ‘Stealth Gray‘ koster 10.000 kr., og de resterende to ‘Quicksilver’ og ‘Ultra Red’ koster 20.000 kr. Udstyrsmæssigt skal man dog være opmærksom på, at Long Range med firehjulstræk får lækrere materialer i kabinen samt 15 højtalere og én subwoofer mod ni højtalere i de to billigere varianter.

Testbilen holder på de standard 19” fælge, mens 20” kan tilkøbes for 17.500 kr. Fuldt selvkørende egenskaber og ‘Enhanced Autopilot’ kan tilkøbes for henholdsvis 58.300 kr. og 29.200 kr. Flere af de funktioner, som pakkerne indeholder, er dog ikke lovlige i EU (endnu?), og derfor næppe pengene værd.
Med startprisen på 339.990 kr. koster Tesla Model Y næsten det samme, som den gjorde før opdateringen. Kun 10.000 kr. mere for alle opdateringerne. Den pris var, som du måske husker, helt vildt og voldsomt lav, da Tesla introducerede prisnedsættelser i starten af 2023. Nu skriver kalenderen 2025, og selvsamme prisskilt er ikke længere så vildt og voldsomt. Du kan se vores prissammenligning af den opdaterede Tesla Model Y mod konkurrenterne i artiklen ovenfor.
DEN FORELØBIGE DOM
Går man tjeklisten slavisk igennem, vil man finde, at Tesla har rettet op på samtlige kritikpunkter. Kabinekvaliteten er ikke længere svingende, men nærmere spot-on med tilføjelsen af lækre materialer. Den kontante undervogn er erstattet med en, der nu faktisk kan håndtere ujævnheder. Og så er der støjisoleringen, der helt hørbart er kommet styr på.
Foruden det ovenstående fås også et skarpere design, bedre effektivitet, mere underholdning og et virkeligt velspillende lydanlæg. Til samme pris! Så burde den jo være lukket og slukket: Tesla Model Y rydder bordet endnu engang.
Om man vil det eller ej, så lurer der bare i øjeblikket større udfordringer for Tesla end produktets kvalitet. Storpolitik og boykot. Hvad det vil sige for salget af nye biler, det må tiden vise, men på brugtmarkedet ser vi allerede tendens til, at prisen på brugte Tesla-modeller daler, mens udbuddet på Bilbasen vokser. En regulær bordrydning tror jeg derfor ikke, at det bliver til, selvom Model Y er bedre end nogensinde.
SPECIFIKATIONER
Tesla Model Y Long Range med firehjulstræk
Motor: Elmotor (for og bag) Ydelse: 450 hk / 493 Nm (anslået) 0-100 km/t: 4,8 sekunder Tophastighed: 201 km/t Forbrug: 13,9 kWh/100 kilometer Batteristørrelse: 82 kWh Ladekapacitet: 250 kW Rækkevidde: 586 kilometer Mål (L/B/H): 479/192/162 cm Køreklar vægt: 1.992 kilo Trækvægt: 1.600 kilo Bagagerumsvolumen: 854-2.158 liter Pris: 399.990 kr. (Model Y fås fra 339.990 kr.) Privatleasing: Ikke oplyst Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst