maj 27, 2022

Første tur: Kræfterne gør forskellen i den nye Kia Niro PHEV

Der er stor forskel på 141 og 183 hk – især i en plug-in hybrid, og når de ekstra kræfter kommer fra elmotoren. Første tur i den nye Kia Niro PHEV.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Tusindvis af danskere kan ikke tage fejl. Der er noget om snakken, når flere end 5.000 mennesker (i et lille land) køber en bestemt bil af samme mærke og i samme model. Sådan en bil kan ikke være en rigtig dårlig bil.

Jeg skrev tidligere på ugen i Første tur med Kia Niro EV i centrum, at Niro med sin tilgængelighed, rækkevidde, fine priser, gode pladsforhold og meget, meget andet, har hjulpet mange danskere ombord i en elbil. Ved at være en “normal” bil til en god pris.

LÆS OGSÅ | Første tur: Kia Niro er stadig en folkets elbil, men nu ser den også fed ud

Det gælder i endnu højere grad for Niro som plug-in hybrid. Tak til Volkswagen og GTE-modellerne for at åbne danskernes øjne for de delvist elektrificerede biler. Men mindst lige så stor tak til Kia, som har gjort det for cirka 5.400 danske kunder i løbet af fem år.

Kia Niro PHEV har med priser, som på et tidspunkt startede ved 250.000 kr., været en folkelig plug-in hybrid. Ikke en spændende, og slet ikke stærk, men en god og veludstyret en af slagsen. Nu er der en ny, og den er ikke bare mere spændende. Den er også udstyret med markant flere hestekræfter.

C-stolpe-panelerne, som er funktionelle i forhold til aerodynamikken, fås først sidst på året i kontrastfarve

Hvad er der sket med Niro?

Ingen grund til gentagelser. Du kan læse en masse om design, indretning, interiør, udstyrsmuligheder i artiklen om Niro EV. Altså, den 100 procent elektriske. Her holder jeg den skarpt på den nye plug-in hybrid – med fokus på plug-in hybrid-drivlinjen, hvordan bilen kører, og hvad du får for pengene. Hvis du vil dykke dybere ned i priser og udstyr i Niro, følger du bare linket længere nede.

Jeg er ikke sikker på, at der er 5.400 ejere af Niro PHEV, som føler, at de har en bil, som mangler hestekræfter. Men jeg er ret sikker på, at der er mange, som har det sådan. Den første plug-in-Niro var rummelig nok til fire voksne, og den kunne sågar klare en campingvogn eller anhænger på 1.300 kilo. I teorien, for 141 hk er noget nær den laveste ydelse for nogen plug-in hybrid, og overskud har aldrig været koreanerens stærke side.

LÆS OGSÅ | Ny Kia Niro: Elbil fra 310.000 kr., PHEV fra 290.000 kr.

Benzinmotorens ydelse på 105 hk er bevaret. Samme GDI-motor på 1,6 liter, som med 147 Nm får sin sag for. Men, men, men. Elmotoren er stærkere. Fra 60,5 hk og 170 Nm til 84,3 hk og 203 Nm. Kia gør det ikke nemt at regne ud, hvordan ydelsen regnes ud, for elmotoren tilfører “kun” cirka 24 hk og ikke den samlede forskel fra den gamle til den nye, som er 42.

Det har med elmotorens spidsbelastning og konstante ydelse at gøre, og da der er mere batteri at gøre godt med, kan elmotoren også bruges mere af tiden. Batteriet var før på 8,9 kWh, og det er ikke ligefrem eksploderet i størrelse. Det nye er på 11,1 kWh, og derfor er den elektriske rækkevidde hævet fra cirka 49 til cirka 65 kilometer.

Hvordan kører plug-in hybriden?

Større batteri, men lavere vægt. Hvordan hænger det sammen, at det nye batteri med 111 kilo er 6 kilo lettere end det gamle? – Fremskridt. Energitætheden er højere, så en mindre batteripakke indeholder mere strøm. Den nye Niro PHEV vejer, altså hele bilen, præcis de samme 1.594 kilo som før (køreklar vægt), og det er ingen høj vægt for en plug-in hybrid.

Niro PHEV lægger hurtigt fra land, og elmotoren gør et rigtig godt indtræk. Selv provokation med speederen gør ikke, at benzinmotoren startes, og det er langt, langt nemmere end i den gamle model at komme op på marchfart på landevejen. Nu virker det ikke længere til, at man helt overlagt prøver at forsinke alle de bagvedkørende.

LÆS OGSÅ | Første tur: MG5 Electric – første folkelige elektriske stationcar

Ved at skifte til drift, hvor også benzinmotoren er med, lægger jeg mærke til, at forbrændingsmotoren er blevet nedtonet. Den fylder mindre i lydbilledet, som jeg også vil sige, var en nødvendighed.

Den elektriske rækkevidde når jeg ikke at gøre kål på med min forholdsvis korte tur fra centrum af Oslo ud i oplandet. Den bør, alt andet lige, være noget bedre end før.

Ny Niro PHEV kommer med en mere raffineret og for alt i verden mere overskudsagtig karakter end den gamle. Den har stadig udmærket komfort og et styretøj uden det store liv, men de ekstra kræfter er en stor bonus i den nye.

Hvilke konkurrenter har den koreanske PHEV?

Niro PHEV er noget dyrere i denne generation, end den har været før. Den er steget med cirka 25.000 kr. i indstigningsvarianten, så billigste variant nu koster 290.000 kr. Den ligger derfor ikke bare lidt over Renault Captur E-Tech (fra 279.000 kr.), men også tæt på store sællerter som Ford Kuga PHEV (med 225 hk fra 300.000 kr.) og Peugeot 3008 Hybrid (med 225 hk fra 340.000 kr.).

Niro PHEV har en federe, mere lækker og mere moderne indretning end Kuga, og den er lige så rummelig i kabinen som Kuga. Den er både stærkere og langt mere rummelig end Captur, og med prisstigninger hos Peugeot er der penge at spare i forhold til 3008.

Der er nye konkurrenter omkring Niro PHEV, men der er også denne gang rigtig mange grunde til, at tusindvis af danskere tager den koreanske plug-in hybrid til sig.

Niro PHEV introduceres i løbet af sommeren.


SPECIFIKATIONER

Kia Niro 1,6 GDI PHEV Upgrade

Motor: R4, 1.580 cm3 + elmotor
Ydelse: 183 hk/265 Nm
0-100 km/t: 9,8 sekunder
Tophastighed: 161 km/t
Forbrug: 111,1 km/l
CO2: 21 gram/km
Elektrisk rækkevidde: 65 kilometer
Mål (L/B/H):
442/183/155 cm
Køreklar vægt: 1.594 kilo
Bagagerumsvolumen:
348-1.342 liter

Pris:
359.900 kr. (Niro PHEV fås fra 289.900 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse):
Kontakt forhandler
Beskatningsgrundlag, firmabil: Kontakt forhandler


Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS