Aceman. Det er navnet på Mini-familiens mellemste, der lander trygt mellem Cooper og Countryman.
TEKST Simon Hallenslev FOTO PR
Mens internationale lanceringer og presseevents ofte afholdes på solbeskinnede lokationer under sydeuropæiske himmelstrøg, præsenteres den nye Mini Aceman i Wonderful Copenhagen. Den helt nye model passer som fuldelektrisk og moderigtig livsstilsbil godt ind i vores hippe hovedstad, mener Mini.
Årsagen til, at der overhovedet er behov for en ny model fra Mini, er det betragtelige vokseværk, der er overgået den nye Countryman. Den nye Mini Aceman er på størrelse med den første Countryman, og den lander derfor komfortabelt mellem den nu voluminøse Countryman og stadig kompakte Cooper.
Fra et oktoberlunt København kører jeg den første tur i den nye mellemste Mini – Aceman.


“Simpel, positiv og karismatisk”
Disse tre ord bruger chefen for eksteriørdesign, Thomas Sycha, om designet på den nye Mini Aceman. Udefra er det tydeligt, at Aceman følger det samme minimalistiske designsprog som Cooper og Countryman. Man holder udtrykket simpelt blandt andet ved at forskåne designet for krom og krummelurer.
Det “positive og karismatiske” er nok hjulpet på vej af marketingafdelingen, men designchefen påpeger her det umiskendelige Mini-look. Nok er forlygterne unikke for Aceman og mere kantede, men udtrykket er tydeligt Mini. Kølergrillen er tilsvarende kantet uden at miste den karakteristika, som den brede Mini-mund foreskriver. Også i profil illustrerer det kontrastfarvede tag med tydelighed, at Aceman er en Mini.
Markante skærmkanter i sort plast, der også breder sig på dørsider og om på bagenden, giver et mere robust look og adskiller Aceman fra sine søskende. Bagpå findes opretstående baglygter, der er rykket forholdsvist langt ud mod hjørnerne for at give bilen bredde. På den måde står Aceman med en bredde og en robusthed med klassiske Mini-karaktertræk i en kompakt pakke.





Hvordan er kabinen?
De rene linjer rykker med ind i kabinen, hvor opsætningen af kabinen er minimalistisk og skandinavisk. Den nye Mini Aceman er, set fra kabinen, ganske tydeligt en livsstilsbil. Her er både kælet for de finurlige detaljer og skruet op for materialekvaliteten.
Instrumentbord og dørsider er pakket ind i et strikket tekstil af genbrugt polyester med påsyede stropper, der går igen i rattet og midterkonsollen. Udtrykket er friskt og moderne og fås ikke tilsvarende i andre biler. Der er også gjort plads til mere klassiske materialer, hvor aluminium pryder Harman Kardon-højtalerne og håndtagene i dørsiden, mens også knapperne til luftdyser står i koldt alu.
Størstedelen af opmærksomheden tilfalder dog naturligvis den 24 cm store OLED-skærm, der troner i midten af instrumentbordet. Her formår man at bibeholde de runde Mini-former og blande det med noget topmoderne, der er lækkert både at bruge og se på.





Systemet bag den imponerende skærm er det seneste Mini Operating System 9, der bygger på samme grundsten som BMWs seneste iDrive-system. I bedste Mini-stil er systemet dog sat mere op til farve og leg, der gør brugeroplevelsen mere levende uden at forstyrre det intuitive element.
Den runde skærm pakker alle informationer inklusiv speedometeret, men her fås Aceman heldigvis med et head-up display. Det er monteret på den gammeldags facon med en oplyst plexiglas-plade. Det er knap så kønt men skyldes alene, at hældningen på forruden, som designet dikterer, ikke tillod et display direkte herpå.
Hvordan er pladsen?
Det kan afføde et gisp, når man ser, at Mini Aceman er 15 cm kortere end Volvo EX30. Den svenske konkurrent tillader nemlig kun ophold på bagsædet for passagerer med meget korte eller ingen ben. Her har Mini heldigvis været noget mere ihærdige i deres pladsudnyttelse, hvorfor man får en mere rummelig kabine.


Mini Aceman er ingen udpræget bred bil, hvilket man fornemmer fra forsæderne, hvor bredskuldrede individer (som jeg selv) sidder lidt tæt på sidemanden. Heldigvis sikrer den enkle opsætning af kabinen, sammen med et lavt monteret instrumentbord, stadig en luftig kabine foran. Kun den store skærm kryber tæt på bakspejlet og tager hermed lidt udsyn af forruden.
På bagsædet er der fint med plads til to voksne passagerer, såfremt de ikke er højere end 1,90 meter. Prioriteringen af bagsædet i den ellers kompakte bil kommer på bekostning af bagagerummet. Her er en kapacitet på 300 liter, hvilket er 18 liter mindre end i svenskeren. Til gengæld foldes bagsædet i et 60:40 split og åbner muligheden for et smut til IKEA.


Hvordan kører Mini Aceman?
Den nye Aceman lanceres i to forskellige varianter. Indgangsvarianten Mini Aceman E kører med et 42,5 kWh batteri og en elmotor med 184 hk, der giver op til 309 km på en opladning. Til den første køretur fra solrige København holder den større Mini Aceman SE, der har et større 54,2 kWh batteri og 218 hk. Den kører op til 405 km på en opladning.
De 218 hk giver et sundt overskud og en acceleration fra 0 til 100 km/t på 7,1 sekunder. Det er rigeligt kvikt. Særligt fordi en Mini hellere skal overraske på dynamikken end på sprinten – og det gør Aceman. Køreoplevelsen er rendyrket Mini på den agile og legesyge måde, ganske uden at afsløre kampvægten på over 1.700 kg.
Mini Aceman er kontant i undervognen uden dog at være helt så stram som Mini Cooper SE og altså uden, at det sætter en kæp i hjulet på komforten. Foruden undervognen står styretøjet også for en stor del af dynamikken, da dette er decideret dejligt at arbejde med. Gennem det lille tykke rat får man let forenden smidt ind i sving med en altid god fornemmelse med forhjulene.

Kabinen virker udmærket støjisoleret og selv på de 19” store fælge, som testbilen står med, kvæles vejstøjen flot. Når hastigheden passerer 100 km/t melder sig en smule vindstøj, takket være vindmodstanden på den meget opretstående forrude. Det er nu engang prisen for at være tro mod sit designmæssige ophav.
Danske priser
En gennemgang af priser og udstyr er en seriøst trættende affære, når det er en Mini, der er tale om. Mini Aceman fås i fire forskellige varianter kaldet Essential, Classic, Favoured og den mere sportslige John Cooper Works. Hver af disse varianter fås dertil med to udstyrssammensætninger med standardniveau og højt udstyrsniveau. Disse kaldes Basis, X-Small, Small, Medium, Large og X-Large.
Læs også: Duel: VW ID.3 slår hårdt igen mod MG4
Mini Aceman E med 309 km i rækkevidde starter i 299.073 kr. mens den mere relevante Mini Aceman SE med 405 km i rækkevidde starter i 330.073 kr. I dette Essential X-Small-trim mangler dog det head-up display, der adskiller Aceman fra modeller som Tesla Model 3 og Volvo EX30, hvor alt foregår på infotainmentskærmen.


Rykker man op i Classic, kan Aceman E fås med en Small-pakke, hvor man får head-up, bakkamera, nøglefri betjening og større LED-lygtepakke til 324.332 kr. Med et større batteri kan Aceman SE Classic ikke udstyres med mindre end en Medium-pakke, hvor der også følger et panoramaglastag. Her løber den op i 365.017 kr. Disse priser er i nogen grad påvirket af en forhøjet told fra EU, da Aceman produceres i Kina.
Den nye Aceman kan også privatleases. Mini Aceman E fås fra 3.795 kr. om måneden i leasingydelse mens den større Aceman SE fås fra 4.095 kr. om måneden. Begge med en udbetaling på 15.000 kr. og et etableringsgebyr på 4.995 kr. for kontraktoprettelse. Aftalen inkluderer 45.000 km.

En ægte Mini
Mini Aceman lander trygt i modelprogrammet mellem den lille Cooper, der er bedst som egoistbil, og Countryman, der nærmest har vokset sig væk fra mærket. Den er den oplagte mellemvej, der er kompakt og alligevel rigeligt rummelig, præcist som historien dikterer, at en Mini skal være.
Den nye tilføjelse blander også legende elementer med en høj kvalitetsfølelse og et gennemtænkt design. Særligt i kabinen oplever man, at der er gjort plads til sjov, uden at det sker på bekostning af funktionalitet eller kvalitet. Det gør Mini Aceman til en ægte livsstilsbil og dermed en ægte Mini.
Prismæssigt ligger den højere end førnævnte svenske konkurrent, men også det er forventeligt for en gennemtænkt livsstilsbil, som Mini Aceman gerne vil være. Den lanceres i Danmark den 9. november, og vi glæder os til at se den på de danske landeveje.
SPECIFIKATIONER
Mini Aceman SE Favoured XL
Motor: Elmotor (for) Ydelse: 218 hk / 330 Nm 0-100 km/t: 7,1 sek. Tophastighed: 170 km/t Batteristørrelse : 54,2 kWh Forbrug: 14 kWh/100 kilometer Rækkevidde: 405 kilometer Maks. ladekapacitet: 95 kW Mål (L/B/H): 408/175/151 cm Køreklar vægt: 1.780 kilo Bagagerumsvolumen: 300/1.005 liter Pris: 405.308 kr. (Aceman fås fra 299.073 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 15.000/4.795 kr. (Aceman fås fra 15.000/3.795 kr.) Beskatningsgrundlag, firmabil: Kontakt forhandler