Bilbasen var inviteret til Göteborg af Volvo Danmark.
Der er dyre, farverige vandresko, der ser flere fortovscaféer, end de ser udfordrende trails. Der er hurtige, aerodynamiske solbriller, der ser flere festivaller, end de ser cykelløb. Og så er der bilerne, der passer ind i samme kategori.
Det er bilerne, der udstyres med høje undervogne, sorte skærmkanter og tagbøjler, men alligevel ser flere snævre parallelparkeringer, end de ser egentligt terræn.
Om Volvo EX30 Cross Country falder ind i den kategori, må tiden vise, når jeg har fornøjelsen af at prøve kræfter med den i den svenske skærgård.


Ingen er i tvivl
Funktionel eller ej, så er off-road-opdateringen af Volvo EX30 helhjertet. Der findes crossovers, der får et hårdtslående, off-road-inspireret marketingnavn bare ved antydningen af en sort plastskinne omkring hjulkasserne. Med EX30 Cross Country ses ombygningen tydeligt.
Hele snuden er pakket ind i et stykke sort, ulakeret plast som et mustache à la Tom Selleck. Går man tættere på plaststykket, vil man se, at der er indgraveret et topografisk kort over Sveriges højeste bjergområde, ligesom der er indskrevet koordinater til det sted i lapland, hvor designteamet fik idéen til Cross Country.



Det sorte plaststykke findes ligeledes på bagsmækken, så den matcher forenden. På den nederste på både døre og kofangere er der også sort plast, der beskytter de mest udsatte områder for for sten, grene og hvad man ellers kan køre på i terrænet. Selv bilens underside er pakket bedre ind.
Tilkøber man Cross Country Experience-pakken udstyres EX30 med med delvist terrænegnede dæk samt tagbagagebærer, der rummer kajakken bedre end bagagerummet på 318 liter. På bagagebæret kan monteres en Volvo-kurv, hvis det er telt og løstliggende habengut, der skal medbringes.
Ser man på teknikken, er der også gjort off-road-overvejelser i EX30 Cross Country – om end de er mere diskrete. Undervognen er hævet med lige knap to centimeter og er i samme ombæring gjort blødere i sin opsætning.

Da Volvo EX30 Cross Country kun fås som Twin Engine Performance, er firehjulstræk uundgåeligt, og systemet er kalibreret anderledes til at tackle terræn. Her er blandt andet et såkaldt ‘Hill Descent’-system, som får bilen roligt ned af stejle bakker på egen hånd.
Kan det mærkes?
Der er ikke indlagt svære terrænprøvelser på testruten i den svenske skærgård, selvom man med nu knap 20 centimeters frihøjde og alskens plastbeskyttelse sikkert godt ville kunne. Jeg behøver dog ikke en kuperet grusvej for at mærke forskellen.
Volvo EX30 Cross Country bevæger sig allerede anderledes på de smukke, svenske landeveje. Den er blødere i undervognen, og selvom de måske ikke er vildt meget, er det nok til, at man mærker det. Kombineret med en højere undervogn får man en bil, der læner sig mere i svingene.
Krængning omtales sjældent som en positiv ting, men lige her er det ikke noget, der skæmmer. Volvo EX30 har aldrig været en decideret dynamisk køremaskine, hvorfor en mere afslappende opsætning klæder den fint. På en underlig måde stemmer det også bedre i med styretøjet, der stadig er for let og følelsesløst.

Med 428 hestekræfter er der stadig tale om en kompakt tonsebasse, der med den blødere undervogn føles en my mere uregerlig. Man kan dog ikke lade være med at tænke beskidte tanker, når man ser en delvist tilgroet grusvej stikke ud til landevejen – fordi man har en idé om, at EX30 Cross Country både kan tåle det og endda gøre det i et raskt tempo.
Læs også: Test: Farvel til Volvo XC90
Den eneste egentlige ulempe ved Cross Country-overhalingen er, at en højere bil selvsagt har større vindmodstand. Derfor stiger forbruget fra 17,5 kWh til 18,7 pr. 100 kilometer, og rykker rækkevidden fra 450 til 427 kilometer. Dette er endda uden grove dæk og kurv på taget, hvilket utvivlsomt vil gøre et større hug
Nye priser på EX30
Ved ankomsten af Volvo EX30 Cross Country justeres der lidt på priserne samt modelprogrammet generelt. Indstigningsmodellen, Single Motor Standard Range, falder fra 265.100 kr. til 257.900 kr. mens Single Motor Extended Range falder et sted mellem 2- og 5.000 kr. på tværs af de tre udstyrsniveauer, Core, Plus og Ultra.



Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at Volvo EX30 Cross Country nu er den eneste i EX30-programmet, der fås med Twin Motor Performance: altså, firehjulstræk fra to elmotorer og 428 hestekræfter. Tidligere har man kunne bestille en almindelig Volvo EX30 med Ultra-udstyr og samme drivlinje.
I samme åndedrag skal det nævnes, at Volvo EX30 Cross Country kun fås med det højeste Ultra-udstyrsniveau til 365.900 kr. Her har udstyrslisten alt, hvad remmer og tøj kan holde, fra panoramaglastag, el-justerbare forsæder og 360 graders kamera, foruden andet guf som el-betjent bagklap, Harman Kardon-soundbar og digital nøgle, som også fås i Plus-varianten.

DEN FORELØBIGE DOM
Volvo EX30 Cross Country kommer næppe til at se mere terræn end grusvejen til sommerhuset. Og det er OK, fordi der i off-road-overhalingen primært er tale om pynt.
Til gengæld passer denne pynt faktisk ret godt til bilen. Og når de små, tekniske ændringer så tilmed giver en oplevelse af en crossover, der er bare en smule mere terræn-kapabel end gennemsnittet, så er det ikke noget, man kan blive sur over.
Omvendt mener jeg, at Cross Country-pakken er et veltilpasset friskt pust til EX30. At prisen på 365.900 kr. så er til den spidse side, er en anden diskussion, men med tanke på alle de, der pynter sig bekosteligt i dyre vandresko og hurtige solbriller, skal der nok være et publikum til Volvo EX30 Cross Country.