Volvo EX90-33
Test og anmeldelser
25. maj 2025

Test: Volvo EX90 er en tung drøm på strøm

Med EX90 gør Volvo, som de gør det bedst - kombinerer gennemtænkt praktik med stor komfort.

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

Der er ingen dybhavsdykker gemt i mig. Alligevel har jeg efter en uge med Volvo EX90 en klar idé om, hvordan det er at spendere tid i et trykkammer. For når først soft-close-dørene klemmer forsigtigt i, er det som om, et overtryk adskiller kabinen fra alt det, der er udenfor.

Kabinen i Volvo EX90 er sin egen atmosfære. Her er det selvfølgelig værd at bemærke, at du selv er ansvarlig for, hvad du bringer med ind i denne atmosfære. Med god plads til syv er risikoen for småbørn overhængende, og de vil utvivlsomt udfordre den nærmest trykkende ro. Det er én af de søgte svagheder, der er at finde i Volvo EX90.

Læs hvad der ellers er at bemærke, når jeg har fornøjelsen af at teste den svensk-kinesiske drøm på strøm.

Volvo EX90-32
Foto: Simon Hallenslev

Dykkerens dagligstue

Da en hurtig Google-søgning afslører, at et trykkammer umiddelbart er et ret råt sted at opholde sig, må jeg justere min analogi lidt. Kabinen i Volvo EX90 er nemlig alt andet end rå, og må derfor i højere grad repræsentere den succesfulde dykkers dagligstue.

Ingen dyr har ladet livet i den læderfri kabine. Det har til gengæld et birketræ eller to, da midterkonsol og instrumentbord er smagfuldt prydet med netop ægte birketræ, omkranset af kølig aluminium. Der er en gennemtrængende følelse af soliditet og lækkerhed.

Opsætningen af kabinen er minimalistisk og, i kombination med materialevalget, skandinavisk. Mens den skandinaviske kant vil tiltale mange, vil minimalismen for nogle kamme over, da det er ensbetydende med en meget skærmtung betjening af bilen.

Volvo EX90-30
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-29
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-28
Foto: Simon Hallenslev

Her er kun fysiske knapper til lydvolumen og rudehejs, og ved sidstnævnte har man tilmed sparet på mængden, så man skal vælge, om det er ruderne for- eller bagtil, man vil betjene. Fuldstændig som i VW ID.4. En mindre detalje, der er et klart tegn på den digitale orientering.

Heldigvis for EX90 har Volvo allieret sig med Google til udviklingen af systemet bag den 14,5” store skærm i midterkonsollen. Det er et nydeligt, overskueligt og brugervenligt system, og den digitale justering af eksempelvis klimaanlægget er derfor en smal sag. Her er også nydelig 9” skærm til instrumentering, hvor Google Maps blandt andet kan vises.

Det er i afdelingen for petitesser, at fejltagelserne skal findes. Først er der det store panoramaglastag, der ganske vist mindsker blænding og blokerer UV – men det kan ikke afskærmes. Der er intet gardin og heller ingen digital dæmpning, som Renault Scenic har det, og lysindfaldet kan drille, hvis sovende børn ønskes på bagsædet.

Volvo EX90-10
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-14
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-15
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-07
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-11
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-01
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-16
Foto: Simon Hallenslev

Dernæst er de lækre forsæder ikke udstyret med ventilation uanset variant, hvilket altså bør høre sig til i en bil af denne kaliber. Jeg mener: Kia EV9 fås med ventilation… på bagsædet!

Ro og rummelighed

Den indledende fortælling om trykkammeret bunder i den helt exceptionelle støjisolering, man har udstyret Volvo EX90 med. Testbilen er en Ultra, som er udstyret med ekstra laminerede ruder samt et Bowers & Wilkins-lydanlæg til 38.100 kr. i ekstraudstyr.

I EX90 er der ikke bare stille – der er ro. Vind og vejstøj holdes ude, og et par af de 25 højttalere i anlægget sørger for aktiv støjdæmpning, præcist som i dine høretelefoner.

Bliver roen for trykkende, er det blot at finde sit yndlingsnummer, hvilket, optimalt, bør afspilles fra Apple Music eller en anden tjeneste, der understøtter Dolby Atmos. Forstærker, højttalere og effekten på 1.610W sikrer ganske enkelt uovertruffen lydkvalitet.

Volvo EX90-12
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-13
Foto: Simon Hallenslev

Lyden er i 3D, og når derfor hele vejen rundt i kabinen til alle passagererne, der sidder drønkomfortabelt. Tredje sæderække er bedst for personer på maksimalt 1,60 meter i højden, da ben- og hovedplads hurtigt svinder ind herover.

Anden sæderække kan justeres for at give de bagerste småfolk mere plads, og selv hvis man her er gavmild, vil der altid være god plads. På ægte Volvo-facon er sæderne selv på bagsædebænken meget komfortable med en lille, men yderst smart indbygget funktion. Midtersædet har nemlig sit eget booster-sæde til de mellemstore børn.

Når tredje sæderække er i brug, er der stadig 310 liters bagagerum at gøre godt med. Næsten som i en VW Polo og alt rigeligt til en weekendtur. Der er nemlig også lidt plads under gulvet samt 46 liter i frunk. Med tredje sæderække klappet sammen er der 697 liters kapacitet.

Volvo EX90-19
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-18
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-17
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-21
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-22
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-25
Foto: Simon Hallenslev

Hvordan kører Volvo EX90?

Med luftundervogn og en kampvægt på knap 2,8 tons(!), giver det sig selv, at Volvo EX90 ikke er sat i verden for at være en køredynamisk velsignelse. Det er komforten, der er konge, og det stemmer godt overens med såvel den dekadente kabine som det uhørt lave støjniveau i kabinen.

Testbilen er en Twin Motor med 408 hestekræfter, hvorfor accelerationen fra 0 til 100 km/t er rigeligt snabb på 5,9 sekunder. Går det andet end ligeud, når man begår denne kraftanstrengelse, bliver man dog hurtigt konfronteret med højden og drøjden, hvor frisk landevejskørsel er som at køre en Scania på en gokartbane.

Der er i virkeligheden ikke noget i betjeningen af Volvo EX90, der mangler afstemning. Speederen sikrer blød og jævn fordeling af accelerationen, bremsepedalen har et godt og fast tryk, mens styretøjet både er godt vægtet og præcist. Det er fysikkens love, der ikke kan bøjes, og kaster man elbilen ind i et sving med bare et gran entusiasme, mærker man al kampvægten skubbe det fem meter lange vogntog ud mod spærrelinjerne.

Volvo EX90-05
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-03
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-02
Foto: Simon Hallenslev

Bykørsel går udmærket, selvom man også her lærer at forstå længden, men hjælpes på vej af et skarpt 360 graders kamera. På motorvejen finder Volvo EX90 sig til gengæld helt til rette, hvor stor retningsstabilitet gør langture til en leg. Det slukkede taxa-skilt på taget, lidar-enheden, har endnu intet brug på europæiske veje, men de resterende assistentsystemer får EX90 gennem trafik med stor overbevisning.

Selvom motorvejskørsel er spidskompetencen, kan Volvo EX90 heller ikke her løbe fra sin størrelse. Den rager 1,74 meter op i luften, hvilket selvsagt giver en del vindmodstand. De 20,8 kWh pr. 100 kilometer, som bilen er opgivet til, forvandles i løbet af min test til i hvert fald 25 kWh pr. 100 kilometer på motorvejen.

Batteriets gavmilde størrelse på 107 kWh betyder, at man trods et lidt højere forbrug stadig kan køre 400 kilometers ren motorvejkørsel. Strømmen fyldes på igen med 250 kW i peak-effekt, og det er fint, men alligevel svært at forene sig med, når man ved, at der venter en EX90 med 800V-teknologi i kulissen. Her lægges yderligere 100 kW oven i peak-effekten.

Volvo EX90-27
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-26
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-24
Foto: Simon Hallenslev
Volvo EX90-23
Foto: Simon Hallenslev

Pris og udstyr

Volvo EX90 er en af de biler, der meget tydeligt illustrerer, at der er forskel på, om en bil er dyr eller bare koster mange penge. Startprisen på 735.706 kr. er mange penge for Single Motor-varianten med baghjulstræk og 279 hestekræfter – men dyrt, det er det ikke.

Volvo EX90 er stopfyldt med komfortudstyr. Varme i bagsæder, fire-zonet klimaanlæg, stort lydanlæg fra Bose, eljusterbart rat og forsæder, panoramaglastag og jeg skal komme efter dig. Alligevel er der nogle nedslag i udstyrslisten, som jeg ville mangle, efter at have oplevet det søde liv i testbilen med Ultra-udstyr.

Det være sig specifikt 360 graders kameraet, matrix-LED-forlygterne samt, selvfølgelig, luftundervognen. Disse luksusgoder får man i Volvo EX90 Twin Motor Ultra, der starter i 961.882 kr., mens den lidt ligegyldige Performance-variant kun fås med Ultra-udstyr og løber op i 1.019.636 kr. med sine 517 hestekræfter.

Volvo EX90-06
Foto: Simon Hallenslev

I virkeligheden tror jeg, at den gyldne mellemvej kan findes i et noget lavere prisleje. Uden at have kørt baghjulstrækkeren Single Motor, så er kraftoverskuddet i Twin Motor ikke det, der i virkeligheden imponerer.

Derfor ville jeg selv gå med en Volvo EX90 Single Motor til 735.706 kr., hvortil jeg ville tilkøbe luftundervogn, Bowers & Wilkins og 360 graders kamera for henholdsvis 33.570 kr., 38.100 kr. og 9.400 kr., så den løber op i 816.776 kr. Den fine vognbaneassistent skal tilkøbes for yderligere 24.900 kr., og så har man bil for 832.276 kr. Det er stadig over 100.000 kr. billigere end en Twin Motor Ultra med de lækkerier, man gerne vil have.


DEN ENDELIGE DOM

Volvo EX90 er en komfortabel, støjsvag og rummelig elbil, der yder den helt optimale blanding af gennemtænkt praktik og udtalt luksus – som Volvo gør det bedst. Batteriet er enormt, og selvom drøjden udfordrer forbruget, kan man stadig komme rigeligt langt på en opladning.

Forbruget er ikke det eneste, der udfordres af de voluminøse dimensioner, og den ellers elegante Volvo EX90 kan forvandles til lidt af en klumpedumpe, hvis landevejen kringler. Den gør sig bedre ved rolig kørsel, og det er præcist det, man har lyst til i den lækre kabine: uanset om man er chauffør, bagsædepassager eller dybhavsdykker.

Volvo EX90 Twin Motor Ultra

Motor: Elmotorer (for og bag) Ydelse: 409 hk/ 770 Nm 0-100 km/t: 5,9 sekunder Tophastighed: 180 km/t Forbrug: 20,8 kWh/100 kilometer Rækkevidde: 620 kilometer Batteristørrelse: 111 kWh (107 kWh anvendelig) Ladekapacitet: 250 kW Mål (L/B/H): 504/196/174 cm Køreklar vægt: 2.780 kilo Trækvægt: 2.200 kilo Bagagerumsvolumen: 377-2.107 liter Pris: 961.882 kr. (EX90 fås fra 735.706 kr.) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 64.995/11.995 kr. (EX90 fås fra 8.695 kr.) Beskatningsgrundlag, firmabil: 904.312 kr. (EX90 fås fra 688.905 kr.)

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen

Læs mere om: