Volvo XC70 var den fede stationcar med forhøjet affjedring og robuste kofangere, der var med til at introducere dillen med - netop - de fede stationcars, der kunne køre der, hvor almindelige stationcars måtte give op.
Den blev vist frem første gang i 1997, og den første generation blev solgt som V70 XC - med X for Cross og C for Country. Anden generation blev, undervejs, omdøbt til XC70, for at følge den første generation XC90.
XC70 blev afløst af V90 Cross Country, men det blev modellen ikke mindre fed af. Der har også været Cross Country-udgaver af S60 (en sedan!), V40 og V60.
Læs også: Test: Farvel til Volvo XC90
I dag er der ingen stationcar med høj undervogn og ulakerede kofangere i modelprogrammet hos Volvo. Det hele drejer sig om SUV-modeller og crossover det ene og det andet. Og selv om vi nu kan afsløre, at en ny XC70 har premiere om kort tid, så bliver håbet slukket lige så hurtigt, det blev tændt.



Endnu en højbenet "krydsning"
Den nye XC70 er nemlig hverken stationcar eller elbil. Fordi den nye model først og fremmest er lavet til Kina og er en plug-in hybrid, skal der ske meget mærkelige ting i retning af fuld registreringsafgift på elbilerne, før den kommer til Danmark.
Selvfølgelig var den originale V70 XC, efterfølgeren XC70 og Cross Country-modellerne også crossover-modeller, men de var kun hævede stationcars, ikke høje SUV-modeller. Volvo følger bare kundernes købelyst, og den er desværre ikke til stationcars pakket ind i sort plast.
Men hvorfor en plug-in hybrid og ikke en elbil til Kina, hvor de faktisk køber mange elbiler? Fordi de også sælger mange plug-in hybrider af en helt anden støbning, end vi kender dem i Europa. De har meget længere rækkevidde; de kaldes extended-range plug-in hybrids - plug-in hybrider med udvidet rækkevidde.
XC70 har en uspecificeret benzinmotor og et batteri, som vi ikke kender størrelsen på, men meget stort kan vi garantere for, at det er. Det skal give op til 200 kilometer på en opladning, og selv om det er den meget optimistiske kinesiske norm CLTC, Volvo bruger, så vil en eventuel europæisk udgave sandsynligvis stadig kunne få en WLTP-rækkevidde omkring 150 kilometer.
Apropos Europa, så introducerer Volvo den nye XC70 senere i år i Kina, og så vil svenskerne se på, om den skal sendes til andre dele af verden.
XC70 er lidt større end den eksisterende XC60, som vi dog forventer kommer i en ny og større udgave i 2026. Den vil være fuldelektrisk, som vi kan lide det i Danmark.