december 1, 2022

Honda CR-V kommer på brint – og opladning

Den nye brintbil bliver den første serieproducerede brintbil, som (også) kan lades op med kabel. Den går i produktion i 2024 i USA.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Elbilernes dominans virker sikker. Det ruller for alvor mod en ren elektrisk fremtid. Den eneste anden teknologi, som har potentiale i biler (og varebiler, busser og lastvogne) er brint.

Brint, som i en brændselscelle i bilen omdannes til strøm, har været mere eller mindre undervejs i personbiler i mere end 20 år, men alligevel er de eneste serieproducerede modeller i dag Hyundai Nexo og Toyota Mirai.

LÆS OGSÅ | Brint i overhalingsbanen – BMW og Toyota går sammen

Men teknologien udvikles hurtigt videre. Mere kompakte brændselsceller, mere effektiv brug af brint – og længere rækkevidde. BMW og Toyota er for nylig gået sammen om serieproduktion af brintbiler, hvilket i praksis betyder, at BMW X5 kommer som brintbil i løbet af et par år.

Honda er en af pionererne, når det kommer til brintbiler. I 2022 fik japanerne certificeret den første brintbil i USA (FCX), og frem til 2021 producerede Honda brintbilen Clarity.

Honda Clarity blev produceret frem til 2021. Den kom til Danmark i få eksemplarer

Fungerer som både brintbil og elbil med kabel

Nu har japanerne en ny brintbil på vej, og den har på alle måder mere folkeligt potentiale end den store sedan Clarity, som havde et design, kun designafdelingen hos Honda virkelig kan elske: SUV’en CR-V.

Honda overrasker på flere måder med den kommende brintudgave af CR-V. For det første er det positivt, at den nye CR-V bruges som basis – og ikke et særpræget design, som er unikt og skriger BRINTBIL.

LÆS OGSÅ | Nyt liv til Honda CR-V

For det andet er CR-V på brint ikke bare en brintbil. Den vil nemlig have et større batteri indbygget, som kan lades op med kabel ved en ladestander/-boks. Brintbilen vil kunne køre alene på batteriet ved bykørsel – og på længere ture sætter brændselscelle-systemet ind og leverer strøm til elmotoren.

Det er den nye generation CR-V, der i 2024 kommer som brintbil i USA

Tager over efter sportsvognen NSX

Den sidste overraskelse omkring den nye CR-V på brint er stedet, bilen skal produceres. At den skal produceres i USA er ikke noget særligt eller usædvanligt, men selve produktionsstedet er specielt.

LÆS OGSÅ | Test: Toyota Mirai er den bedste bil, ingen tror på

Den nye brintbil tager over efter sportsvognen NSX (i USA sælges den af søstermærket Acura) på Honda Performance Manufacturing Center (PMC) i Marysville i delstaten Ohio. Det er et stærkt specialiseret produktionssted, og med valget af PMC tyder det på to ting: NSX får ikke umiddelbart en afløser, og brintudgaven af CR-V bliver ikke masseproduceret, da PMC har begrænset kapacitet.

Det er for tidligt at sige, om Honda planlægger at introducere CR-V’en med brintteknologi i Europa.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS