maj 27, 2021

Hvordan er en elbil opbygget?

Er du blandt de mange danske bilister, som overvejer at udskifte din benzin eller dieselbil med et eldrevet køretøj? Så har du sandsynligvis overvejet, hvordan en elbil er opbygget. Læs med her og få en enkel introduktion til elbilers opbygning.

Af: Bilbasen Blog / d. 27. maj 2021

Ser du udefra på en elbil ved siden af en traditionel benzin eller dieselbil, kan det være svært at identificere forskellen. Det er til gengæld nemt at høre forskel: Elbilens elektriske motor er nærmest lydløs, imens en forbrændingsmotor brummer.

Lydniveauet er dog langt fra eneste variation mellem de forskellige typer biler. Ser vi nærmere på, hvordan en elbil er opbygget, kan du tydeligt se, at der er tale om et helt anderledes maskineri end den klassiske benzin eller dieselbil.

Hvordan er en elbil opbygget?

Den største forskel på, hvordan elbiler er opbygget, og hvordan benzin eller dieselbiler er opbygget, finder vi i selve motoren.

Elbiler er udstyret med en elektrisk motor. Motoren drives af et batteri, som er forbundet med motoren. Det er meget langt fra den gode gamle forbrændingsmotor, som drives fremad ved at forbrænde en blanding af benzin eller diesel med vand.

Hvordan er elbilen ellers opbygget? Det mest påfaldende er faktisk, hvor simpel elbilens konstruktion er. Eksempelvis har en elbil 50 procent færre bevægelige dele end en almindelig benzinbil og endnu færre end en hybridbil, som reelt indeholder to forskellige motorsystemer.

De fire vigtigste elementer i elbilens opbygning er:

  • Elmotor (ved at sætte strøm til magneter og elektromagneter skabes en kraft og rotationskraft, som kan drive bilen frem)
  • Motor-controller eller inverter (bruges til at styre motorens kraft)
  • Batteri (oplagrer strøm og tilvejebringer den strøm, som motoren skal bruge)
  • Oplader (overfører strøm fra ladeboksen til batteriet)

På grund af de relativt få komponenter i elbilens opbygning, er der grund til at tro, at elbiler kan blive markant billigere på længere sigt, end det vi kender fra nutidens bilmarked. En prisnedgang bliver især sandsynlig, når elbilens dyre batterier kan produceres billigere, end tilfældet er i dag.

Hvad betyder elbilens opbygning for dig?

Elbilens simple opbygning har blandt andet den konsekvens, at bilerne er mindre tilbøjelige til at gå i stykker og få brug for service. Der er simpelthen færre dele, som skal repareres og udskiftes.

Derfor kan du som elbil-ejer forvente færre besøg på autoværkstedet, end du er vant til med en benzin eller dieselbil. Blandt andre FDM har lavet en undersøgelse, som viser, at elbiler har et mindre behov for service end konventionelle biler.  Du kan altså forvente at spare penge på service, hvis du skifter til en elbil. Denne dynamik vil formentlig kun blive forstærket i takt med, at flere og flere bilister skifter til elbil, og autoværkstederne bliver mere erfarne inden for service af elbiler.

I forhold til køreoplevelse er noget af det mest påfaldende, at elbilens elektriske motor sikrer hurtigere acceleration sammenlignet med konventionelle biler. Det betyder blandt andet, at elbilerne føles nemmere at køre og styre, når du vender dig til fornemmelsen af dem.

Der er selvfølgelig også mindre støj i en kabinen, hvilket mange brugere af elbiler mener bidrager til en mere behagelig køreoplevelse.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS