oktober 12, 2023

Kia EV4 bliver et modsvar til Tesla Model 3

To helt nye elektriske Kia-modeller er på vej, og de vises nu i konceptform: Den kompakte crossover EV3 og sedanen EV4, som bliver koreanernes svar på Tesla Model 3.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Den store Kia EV9 begynder at dukke op i Danmark om kort tid, og mens den som koreanernes absolutte flagskib (i hvert fald i Europa) til en pris fra 674.900 kr. aldrig bliver en folkets elbil, så er der mere på vej i samme gode stil fra Kia.

I Kina går den mere kompakte EV5 snart i salg, og selv om Kia ikke siger det helt konkret, vil den være meget relevant også i Europa. To kommende modeller, som også virker selvskrevne i Europa er den kompakte EV3 og sedanen EV4.

De to nye medlemmer af EV-familien vises i første omgang som konceptbiler, men vi vil med det samme sige, at Kia bare skal se at få konceptbilerne omsat til produktionsklare bilmodeller.

Forestil dig en EV6 som sedan…

For bare et par år siden så det ud som om, den traditionelle sedan var dødsdømt, tvunget på alt for tidlig pension af SUV’er og crossovers. Men med elbilerne gør sedanerne et comeback; kun på den måde – med langt, lavt og vindglat karosseri karrosseri – kan strømforbruget virkelig blive lavt.

Kia er også med på, at det er nødvendigt, og en god idé, med en elektrisk sedan. Hvis Tesla (og BMW og Mercedes) kan sælge mange elektriske sedaner, kan Kia også. EV4 Concept, tør vi godt sige, bliver til en salgsklar elektrisk sedan inden 2024 er omme. En ny konkurrent til Model 3.

Vi har kun designet og ingen data at gå ud fra. Men vi kan lide, hvad vi ser. Ikke endnu en helt glat sedan med runde former, men en sedan med gode sider fra både EV6 og EV9. Den ender sandsynligvis med at være nogenlunde på størrelse med Hyundai Ioniq 6 og BYD Seal, men ikke helt så stor som VW ID.7. En rækkevidde over 600 kilometer ligger i kortene, og E-GMP-platformen byder på både baghjulstræk (med en elmotor) og firehjulstræk (med to elmotorer).

EV3 er en crossover, der afløser E-Soul (og kan gøre Niro EV overflødig)

EV3 Concept er et bud på en kompakt elektrisk crossover, som Kia kan ramme plet med. Heller ikke den kender vi den endelige størrelse på, men som produktionsklar model skal den sandsynligvis afløse E-Soul, som ikke har fundet mange venner i Danmark.

Såfremt det skal give mening, at Kia stadig har den Niro EV i modelprogrammet, vil EV3 skulle være i klasse med den meget kompakte Jeep Avenger. Altså, mere kompakt end Niro EV. Bliver den meget større end det, kan Niro EV komme til at se både gammel og overflødig ud.

Med designslægtskabet til den store EV9 ser EV3 Concept fra første øjekast godt ud. Sæt et par almindelige sidespejle og nogle dørhåndtag på, og den er klar til samlebåndet. Interiøret i EV3 Concept – og EV4 Concept, som er helt i samme stil – er også et pletskud. Genanvendte og fornybare materialer dominerer, og alt ser lækkert ud i rolige farver og med stof på mange overflader.

Kia kommer ikke med hints til, hvad der gemmer sig under det fine karrosseri. Er det E-GMP-platformen fra EV5, EV6 og EV9, eller er det platformen fra Niro EV og Hyundai Kona EV? – Skulle det vise sig at være E-GMP-platformen – med 800V-system og lynhurtig opladning – vil EV3 stå som en højteknologisk bil i sin klasse. Men selv med platformen fra Niro og Kona ser EV3 meget lovende ud med rækkevidde et stykke over 500 kilometer.

I løbet af 2024 ved vi med sikkerhed meget mere om de nye elbiler fra Kia. Og det kan kun gå for langsomt med at sætte EV3, EV4 og EV5 i produktion og få dem på markedet i Europa.

Del artikel:

Brugte biler fra Kia til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS