Kør-selv-ferie Frankrig
maj 21, 2019

Kør-selv-ferie Frankrig: Gode råd

Frankrig har altid stået højt på listen over foretrukne ferielande blandt ferieglade danskere. Og det er til at forstå. Det store land har naturen, maden og kulturen med sig, og der er lidt til enhver smag. Men ved du, hvad du skal være opmærksom på, når du færdes i ferielandet? Vi giver dig lidt tips til kør-selv-ferien i Frankrig.

Tekst: Simon Hallenslev | Foto: Colourbox

Kør-selv-ferie til Frankrig har været en dansk feriefavorit i mange år. I Frankrig kan du både tage på romantisk kærestetur i en storby, opleve autentiske franske landsbyer eller hive børnene med på femstjernet camping.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Destinationer

Men før du beslutter dig og pakker bilen, skal du naturligvis vide, hvad der venter dig i den franske trafik. Selvom mange af færdselsreglerne til forveksling ligner de danske, er der alligevel et par ting, som er gode at vide, før du drager på kør-selv-ferie i Frankrig.

I denne artikel går vi franske trafiknormer og -regler efter i sømmene. Det kan vise sig at være ganske nyttigt, da de franske Gendarmer (altså politiet) har et ry for at være notorisk strenge og strikse.

Det uskrevne

Vi starter med det lavpraktiske; nemlig hvordan det typisk forløber sig at færdes i den franske trafik. Og tendensen er den samme, som vi finder det i andre sydeuropæiske ferielande som Italien og Kroatien.

Franskmænd er lig med flamboyance – og måske et tvist arrogance – også i trafikken. Franskmændenes tid er vigtigere end din, og de har derfor ofte  travlt med at komme frem.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Ruter

Det kan resultere i, at de kører meeeeeget tæt på din kofanger – alt i mens du koncentrerer dig om at forcere de snoede bjergveje. Men du må ikke lade dig presse eller rive med.

Har du mulighed for det, og er der frit forude, kan du blinke til højre, og holde dig så langt til siden som muligt. Dernæst er det op til den travle franskmand at finde vejen udenom.

Bilkabuler? Qu’est-ce?

Franskmænd er generelt ikke så ømme om deres biler, som vi skandinavere typisk er. Bilkabuler er ikke oversætteligt til fransk, så når dørene åbnes, er det for fuld skrald – og det er uanset, om du holder i din nypolerede slæde ved siden af. Det er altså en god idé at efterlade god plads til alle sider på parkeringspladsen.

Det er selvfølgelig ikke alle franskmænd, der er ligeglade med buler. Tag derfor et godt kig på bilerne, du parkerer ved siden af. Er de bulede og ridsede for et godt ord, er det måske en ide at finde en anden plads.

De franske regler

Som nævnt tidligere er de franske færdselsregler ikke langt fra de danske. På kør-selv-ferie i Frankrig er det selvfølgelig også forbudt at bruge håndholdt mobiltelefon. Men du må heller ikke bruge Bluetooth-headset eller høretelefoner. Det eneste, der er tilladt, er integreret håndfri telefon i bilen.

I 2013 blev det påkrævet at have sit eget alkometer med i bilen. Havde man ikke det, vankede der bødestraf. I mellemtiden har de franske myndigheder fundet ud af, at det er svært at håndhæve. Du får derfor ikke en bøde, hvis du ikke har et alkometer med, men politiet forventer det stadig af dig, hvis du bliver stoppet.

LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Gode råd

Promillegrænsen i Frankrig er den samme som i Danmark. Er du på kør-selv-ferie med mindre end tre års erfaring bag et rat, er grænsen dog 0,2 – gem din rosé til køreturen er overstået.

På franske motorveje må du køre 130 km/t, med mindre andet er skiltet selvfølgelig. For ganske nyligt blev hastigheden på landeveje sænket fra 90 km/t til 80 km/t, som vi kender det i Danmark. I byzoner skal du også holde dig til 50 km/t.

Kører du med campingvogn eller trailer, er du ikke underlagt særlige fartbegrænsninger, hvis den samlede vægt på bil og anhænger ikke overskrider 3.500 kilo. Vigtig viden, da man som dansker kan blive noget overrasket, når man bliver overhalet af en Adria med 130 km/t.

Når franske regler brydes

Det franske Gendarmeri – eller politi – er ikke kedelige med bødestørrelserne, hvis du skulle bryde reglerne. Bruger du headset til at tale i telefon, vanker der en bøde på solde 90 euro, hvilket er lige i underkanten af 700 kroner.

Gendarmeriet kan opkræve bøder på stedet op til hele 750 euro – intet mindre end 5.600 kroner.

Kører du mere end 40 km/t for stærkt, med mere end 0,5 promille i blodet eller uden gyldigt kørekort, kan det franske politi konfiskere din bil i stedet for – eller oveni – en bøde.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS