Snart kan din Ford køre af sig selv – BlueCruise rammer Danmark i det nye år
Inden længe kan livet for de danske Ford-ejere blive lige en tand bedre.
Tekst: Simon Hallenslev | Foto: Colourbox
Kør-selv-ferie til Frankrig har været en dansk feriefavorit i mange år. I Frankrig kan du både tage på romantisk kærestetur i en storby, opleve autentiske franske landsbyer eller hive børnene med på femstjernet camping.
LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Destinationer
Men før du beslutter dig og pakker bilen, skal du naturligvis vide, hvad der venter dig i den franske trafik. Selvom mange af færdselsreglerne til forveksling ligner de danske, er der alligevel et par ting, som er gode at vide, før du drager på kør-selv-ferie i Frankrig.
I denne artikel går vi franske trafiknormer og -regler efter i sømmene. Det kan vise sig at være ganske nyttigt, da de franske Gendarmer (altså politiet) har et ry for at være notorisk strenge og strikse.
Vi starter med det lavpraktiske; nemlig hvordan det typisk forløber sig at færdes i den franske trafik. Og tendensen er den samme, som vi finder det i andre sydeuropæiske ferielande som Italien og Kroatien.
Franskmænd er lig med flamboyance – og måske et tvist arrogance – også i trafikken. Franskmændenes tid er vigtigere end din, og de har derfor ofte travlt med at komme frem.
LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Frankrig: Ruter
Det kan resultere i, at de kører meeeeeget tæt på din kofanger – alt i mens du koncentrerer dig om at forcere de snoede bjergveje. Men du må ikke lade dig presse eller rive med.
Har du mulighed for det, og er der frit forude, kan du blinke til højre, og holde dig så langt til siden som muligt. Dernæst er det op til den travle franskmand at finde vejen udenom.
Franskmænd er generelt ikke så ømme om deres biler, som vi skandinavere typisk er. Bilkabuler er ikke oversætteligt til fransk, så når dørene åbnes, er det for fuld skrald – og det er uanset, om du holder i din nypolerede slæde ved siden af. Det er altså en god idé at efterlade god plads til alle sider på parkeringspladsen.
Det er selvfølgelig ikke alle franskmænd, der er ligeglade med buler. Tag derfor et godt kig på bilerne, du parkerer ved siden af. Er de bulede og ridsede for et godt ord, er det måske en ide at finde en anden plads.
Som nævnt tidligere er de franske færdselsregler ikke langt fra de danske. På kør-selv-ferie i Frankrig er det selvfølgelig også forbudt at bruge håndholdt mobiltelefon. Men du må heller ikke bruge Bluetooth-headset eller høretelefoner. Det eneste, der er tilladt, er integreret håndfri telefon i bilen.
I 2013 blev det påkrævet at have sit eget alkometer med i bilen. Havde man ikke det, vankede der bødestraf. I mellemtiden har de franske myndigheder fundet ud af, at det er svært at håndhæve. Du får derfor ikke en bøde, hvis du ikke har et alkometer med, men politiet forventer det stadig af dig, hvis du bliver stoppet.
LÆS OGSÅ | Kør-selv-ferie Italien: Gode råd
Promillegrænsen i Frankrig er den samme som i Danmark. Er du på kør-selv-ferie med mindre end tre års erfaring bag et rat, er grænsen dog 0,2 – gem din rosé til køreturen er overstået.
På franske motorveje må du køre 130 km/t, med mindre andet er skiltet selvfølgelig. For ganske nyligt blev hastigheden på landeveje sænket fra 90 km/t til 80 km/t, som vi kender det i Danmark. I byzoner skal du også holde dig til 50 km/t.
Kører du med campingvogn eller trailer, er du ikke underlagt særlige fartbegrænsninger, hvis den samlede vægt på bil og anhænger ikke overskrider 3.500 kilo. Vigtig viden, da man som dansker kan blive noget overrasket, når man bliver overhalet af en Adria med 130 km/t.
Det franske Gendarmeri – eller politi – er ikke kedelige med bødestørrelserne, hvis du skulle bryde reglerne. Bruger du headset til at tale i telefon, vanker der en bøde på solde 90 euro, hvilket er lige i underkanten af 700 kroner.
Gendarmeriet kan opkræve bøder på stedet op til hele 750 euro – intet mindre end 5.600 kroner.
Kører du mere end 40 km/t for stærkt, med mere end 0,5 promille i blodet eller uden gyldigt kørekort, kan det franske politi konfiskere din bil i stedet for – eller oveni – en bøde.
Inden længe kan livet for de danske Ford-ejere blive lige en tand bedre.
Salget af nye biler i Danmark går over al forventning, og i november blev der indregistreret 25 procent flere nye biler. 44 procent valgte en bil på el – og mange af dem, igen, en Tesla.
En kompakt SUV bliver den mindste elbil fra Toyota, og den kommer på markedet i 2024 med valg mellem to batteristørrelser – og med mulighed for firehjulstræk.
Denne Ugens fund er en potent Mercedes SLK55, der er meget mere end bare frisørens første valg.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive, og det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark. Vi har lavet en samlet liste med alle elbiler i Danmark i 2023 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller. TEKST Bilbasen FOTO PR (4. marts 2021 – opdateret 5. december 2023) Elbiler i Danmark i […]